Тернополянин після війни подався у продавці

Тернополянин після війни подався у продавці

26-річний Андрій Вакуц родом з Теребовлі. Зараз проживає у Тернополі, орендує квартиру неподалік роботи. За фахом хлопець оператор комп'ютерного набору і діловод. Але зараз працює продавцем у продуктовому магазині. Історію про те, як сапер-піротехнік на псевдо "Либа" адаптувався у мирному житті, слухала журналістка «20 хвилин».

Андрій Вакуц каже, можливо, колись ще й пов’яже своє життя із документами чи комп’ютерами, але поки у нього душа до цього не лежить. У Андрія взагалі є така тенденція, що більше року на одній роботі він не затримується. Каже, що дуже непосидючий та емоційний за характером. 

У вусі Андрій має сережки, на пальцях - срібні персні. Хлопець вважає себе неформалом, хоч багато хто називає його рокером. На зустріч із журналісткою Андрій прийшов у вишиванці. Каже, любить часто одягати вишивані сорочки, бо йому не потрібно чекати свята, аби згадати, хто він є. У Андрія довге волосся, є сім татуювань, кожне із них має певне сакральне значення. 

Першим тату став тризуб на грудях, набивав йому його друг, який лише вчився робити татуювання. На шиї у Андрія штрихкод “482”. На лівій руці набив абстракцію, подібну на сонце, а на правій - смайлик. 

Відео дня

9 місяців служив на фронті 

Андрій пішов на війну 2015-го, служив у 5-му батальйоні Добровольчого українського корпусу. Був спочатку старшиною, потім — замкомандира роти. У хлопця позивний “Либа”, бо багато посміхається. Хоч, каже, колись було більше приводів до сміху. 
На фронті хлопець отримав фах сапера-піротехніка. Зараз Андрій - інструктор ізвибухової справи. 

- Так, там бувало страшно, бо тільки дурень не боїться помирати, - каже Андрій. - Взагалі я збирався їхати відразу, як почались події на Майдані, але мої рідні в буквальному сенсі не пускали мене. Мама взагалі бувало, що й закривала в квартирі, казала, що як через вікно вилізу, то аби додому вже не повертався. Але її можна зрозуміти, як матір, яка боїться за свою дитину. 

Потім в кінці 2014 року батьки Андрія поїхали на заробітки, і він почав робити план відступу. Сказав рідним, що їде на роботу у Тернопіль, а сам поїхав на фронт. 

Згодом ж якось обмовився, коли розмовляв по телефону із братом, що йде на шикування. Так рідні і дізнались про те, що Андрій на Сході. Але за деякий час він показався їм живим і здоровим, і вже тоді відстояв свою думку. 

- Я там багато всього побачив, таке, що не дуже б хотілось згадувати, - каже герой публікації. - Війна - це брудна справа, яка завжди була прибутковим бізнесом. І вона залишила в мені слід. Із позитивного - це те, що із багатьма побратимами я підтримую зв’язок. 

Найважче сприймає байдужість людей

- Біда наших людей, бо вони не думають, а чекають на Месію, який вирішить їхні проблеми за них. І я багато думав, чи повертатись туди, але, судячи з виборів, в тилу теж дуже багато роботи, - каже Андрій. - Найкращі сини цієї країни гинуть там, а тут далі політики проводять махінації. Тому я буду пояснювати тут людям, хто є хто. Бо в України є все своє, але немає доброго господаря, який би все організував.

Робота приносить задоволення

Зараз Андрій працює продавцем-касиром в одному з тернопільських магазинів. Перш ніж прийти туди на роботу, півроку був покупцем. А коли побачив оголошення про пошук продавця, влаштувався туди на роботу. 

- Я мав невеликий досвід роботи у торгівлі, - каже Андрій. - І зараз робота у магазині мені справді подобається та приносить задоволення. Хоча, робота із людьми - найважча, вона виснажує. Я вже маю своїх постійних покупців, товари, які вони куплятимуть, я вже наперед вгадую. 

- Інколи бабусі-покупці приходять пригощають випічкою, - каже теребовлянець. - Робота хороша, стараюсь бути із усіма ввічливим, комусь підняти настрій чи просто поговорити. 

Окрім того, розповідає продавець, у нього дуже хороші колеги та керівники, що теж дуже важливо. А мінус у роботі те, що  треба висидіти на одному місці цілий день.

Без кави та музики не буває

- Я - кавоман, і як тільки приходжу на роботу, відразу роблю собі каву, - каже хлопець. - А також мій день не проходить без музики. Я граю на бас-гітарі вже дуже давно, але через роботу на фронті сапером довелось на деякий час залишити гру. 

Колись із найкращим другом Андрій пробував створювати гурт, але значних успіхів не було. А зараз музикант знову взявся за гітару, вчить різноманітні рифи. 

- Музика - це те до чого у мене лежить душа, - каже рокер. - Останні декілька років я ще й почав фестивалити.

Слухає Андрій переважно “важку” музику: рок, хард-рок, метал. Вільний час музикант любить проводити активно, любить поїздки в гори. А також полюбляє куховарити. Найбільше любить готувати борщ та вареники.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up