ТікТокери: хто вони? На чому «зависають» тернопільські школярі

ТікТокери: хто вони? На чому «зависають» тернопільські школярі

Є багато соцмереж, у яких "зависають" не тільки дорослі, а й діти. Одна з них, яка з'явилася недавно. ТікТок  швидко став одним з найбільш скачуваних додатків у світі та Україні. Популярна вона і серед тернопільської молоді.

У чому секрет популярності

Челенджі, активне залучення брендів, вірусні відео та прямі ефіри з найпопулярнішими ТікТокерами – невід'ємні атрибути даної соцмережі. Експерти припускають, що, ймовірно, у найближчому майбутньому дана соціальна мережа зможе конкурувати з Instagram та YouTube, правда лише в певних аспектах, наприклад, у ніші коротких відео.

Зазвичай користувачі викладають тут короткі відеоролики, тривалістю не більше однієї хвилини. Постять їх в основному школярі та студенти. "20 хвилин" запитали у тернопільських школярів, якими соцмережами загалом вони користуються та чи залежні від ТікТок.

Що шукають тернопільські школярі у соцмережах

Ліцеїсти ТНВК №6 розповідають, що зареєстровані в багатьох соціальних мережах, і посміхаючись додають, що знають: сидіти в них можна не більше години на день. У ТікТок також люблять "сидіти", тут переглядають відео, популярні  музичні хіти, а деякі навіть викладають власні відео.

Відео дня

̶  Я знімаю короткі відеокліпи на популярні пісні, розміщую відео вірусних танців, - розповідає Емілія Луць, учениця 6-А класу.  ̶  Показую друзям, вони лайкають. Хоча мама радить мені не сидіти багато часу в телефоні.

А учениця 10-го класу Софія Папірянська розповідає, що їй подобається публікувати пости та фотографії в Instagram і додає, що дуже любить дивитися естетичні відео у соцмережах під меланхолійну музику.

Хлопці теж шукають у соцмережах розваги. Так, шестикласник Влад любить відеоігри, тому часто шукає гайди по проходженню по проходженню улюблених ігор. У ТікТок зареєстрований, сам нічого не публікує, але переглядає, що закидають однолітки.

Старші відгукуються негативно

ТікТок має багатомільйонну аудиторію. Додаток не пропонує реєстрації,  користуватися ним можна одразу після завантаження. Але якщо ви хочете переглядати прямі трансляції своїх улюблених блогерів, то все ж потрібно зареєструватися. Це просто зробити: акаунт користувача можна прив'язати до сторінки в Facebook. Далі ТікТок просить вказати ваш вік для того, щоб мати відповідні статистичні дані та знати, що запропонувати користувачеві відповідно до його віку. Сам інтерфейс також не має нічого складного. Переглядаючи відео ви можете його прокоментувати, підписатися на користувачів, чиї відео вам сподобалися, або ж самим спробувати себе у ролі блогера.

Сортування користувачів за географічними даними немає. Тож подивитися, скільки людей у Тернополі зареєстровані тут, проблематично. Хіба що можна спробувати знайти тернополян за хештегами.

Старші люди скептично відгукуються про мережу.

- Ніякого сенсу! Забавка для діточок, - кажу 31-річний Артем.

- Бачила кілька разів у сина, мережа – ні про що! – зауважує 35-річна Олеся.

Дехто тут заробляє

Деякі блогери навіть умудряються тут заробляти, хоча можливості обмежені. До відео не можна додати зовнішнє посилання. Однак блогери можуть перенаправляти глядачів на свій акаунт в Instagram чи YouTube, а також надавати послуги реклами брендам.

Блогери, які тільки зареєструвалися в цьому додатку, але вже мають щонайменше 1000 підписників, заробляють, проводячи прямі трансляції.

Цікава, але неперевірена нами інформація з інтернету: деякі ТікТокери заробляють від 50 до 150 тисяч доларів за співпрацю з брендами.

Чи не затягує соцмережа: поради

Як і будь-яка соцмережах, ТікТОК займає немало часу у користувачів. З часом виникає звикання, а подекуди і залежність. Як з цим впоратися та на що звертати увагу батькам дітей?

Директор школи-ліцею №6 ім. Назарія Яремчука Олександр Остапчук розповів, як у  закладі допомагають дітям уникнути залежності.

̶  Звичайно, діти мають велике бажання і тягу до того, щоб дивитися якісь новини і щось цікаве, чого не бачать в реальному житті, тому вони прив'язані до соціальних мереж. Тут вони спілкуються, мріють, шукають відповіді. Викладачі стараються домовитися з учнями, щоби вони більше часу приділяли "живому" спілкуванню.  Ми наголошуємо, що соцмережі не впливають позитивно  на мислення, а навіть  його притуплюють, - говорить він.

У цій школі учні добровільно перед заняттями віддають свої мобільні телефони. На перервах мають час і нагоду поспілкуватися з однокласниками. А вже після уроків забирають свої гаджети. Така практика, на думку керівника, позитивно впливає на розвиток дітей.

Шкільний психолог Наталія Гриненко радить батькам контролювати своїх чад, оскільки вони цікавляться великою кількістю інформації і дуже важливо вберегти їх від того контенту, яким їм поки рано або взагалі не варто цікавитися.

- Батьки мають більше часу приділяти своїм дітям і тим речам, якими вони зацікавлені. Але не слід узагалі обмежувати дітей в соціальних мережах. Адже вони різні, і там є щось цікаве для школярів. Не варто забувати, що для ігор чи віртуальне спілкування має бути виділений час, бажано одна година на день. Решта – для навчання, "живого" спілкування з родиною чи друзями, прогулянок та відпочинку.

 

 

ДОВІДКА

На даний момент додатком ТікТок користуються понад 500 мільйонів користувачів із 150 країн.  А свою популярність він здобув саме  завдяки конкурсам та челенджам. Незважаючи на те, що даний додаток був запущений в Азії, але тільки в США ним користуються понад 30 мільйонів осіб.

 

Автор: Федір ВОСІНСЬКИЙ.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up