Врятувалися, бо впали на землю, але тіло у порізах від скла. Як тернополяни пережили ракетний удар

Врятувалися, бо впали на землю, але тіло у порізах від скла.  Як тернополяни пережили ракетний удар
  • Для Тернопільщини ніч 13 травня та ранок 14 травня видались неспокійними. У нашій області зафіксували прильоти, це офіційно підтвердили в ОВА. Влучили у складські приміщення та житлові будинки. Вибуховою хвилею пошкодило приватні підприємства та навчальні заклади Тернополя. 
  • Ми знайшли та поспілкувались з потерпілими через ракетні удари, а також дізнались про наслідки атаки. Деталі читайте у матеріалі.

За останню добу ворог двічі атакував Тернопільську область ракетами. Перші удари зафіксували вночі 13 травня, а наступні – о п’ятій ранку 14 травня. Містяни у соцмережах діляться емоціями після пережитої атаки. Дехто бачив у вікнах відблиски чи чув дуже гучні звуки, хтось прокинувся від того, що тремтять вікна і відчутний відгомін вибухової хвилі. Деякі жителі багатоповерхівок під час першого удару помітили яскраве світло від пожежі в одному з мікрорайонів міста.

У навчальних закладах та установах, які постраждали від вибухової хвилі, працівники прибирають потрощені шибки. Масштаби руйнувань значні, бідкаються, що для ремонту приміщення потрібні великі кошти, та радіють, що всі залишились живими. Усі збитки фіксують спеціалісти. А хтось  мусив звернутися за допомогою лікарів, бо серйозно поранився. «20 хвилин» знайшли очевидців та постраждалих від нічних подій. Що розповіли люди про наслідки атаки – у матеріалі.

Відео дня

Тіло було посічене від скла

Орієнтовно о 23:31, 13 травня, голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко повідомив про влучання ворожої ракети у місті. У дописі він вказав, що був приліт у промислову зону Тернополя і закликав людей не виходити з укриття до закінчення тривоги. Вранці, 14 травня, мер міста Сергій Надал підтвердив, що вночі ракета впала на складські приміщення. У вогні було все! Станом на ранок пожежу локалізували. Наразі відомо про двох травмованих, яких госпіталізували у медичні заклади.

Фото ДСНС у Тернопільській області

Тернополянин (прізвище та ім'я не вказуємо) 13 травня вийшов на роботу у нічну зміну. Чоловік працює на великому виробництві у промисловому районі, а його цех розташований за 100-150 м від місця «прильоту» ворожої ракети. Співрозмовник мав досвід участі у бойових діях у російсько-українській війні, тож за звуком відрізнив – до будівлі поруч щось летить. Та добігти до укриття, яке надворі, працівники не встигли…

– Була перша хвиля і дуже гучний звук. Ніхто не зрозумів, що трапилось. З вікон посипались шибки… Робітники кинулись до виходу, а чоловік впав на землю і закричав, аби всі робили так само і закрили голову руками. Їх врятувало те, що заховались за величезним кількатонним станком під час вибуху. Народ ліг на землю, на те скло, і за мить друга хвиля добила решту вікон. Там тепер жодного уламку немає, бо все обсипано. Після другої хвилі всі побігли в укриття, – розповідає дружина потерпілого.

На місце події прибув керівник підприємства, наказав співробітникам не заходити всередину. Андрій приїхав додому десь за 2 години після того, як усе сталось. Дружині говорив, мовляв, все добре, лише коли падав – то трохи поранив коліно. За його словами, іншим хлопцям більш непереливки – комусь розсікло брову, обличчя було у крові. А коли чоловік зняв футболку – дружина вжахнулась.

– По тілу, від голови і до ніг, все кровило. На обличчі був поріз, обидва лікті побиті, спина, коліна. Десь двадцять порізів мав по усьому тілу, якщо не більше. Я почала зупиняти кров, промивати рани перекисом. Вмовляла чоловіка поїхати до травмпункту, та він навідріз відмовився. Дві рани мав таких, що варто би зашити, і я їх просто «стягнула» зеленкою. Добрих пів години навала йому допомогу. Мого чоловіка нема у списку постраждалих, бо він відмовився, – ділиться тернополянка.

На місце влучання з’їхались пожежні, поліція, військові. 

Фото ДСНС у Тернопільській області

У соціальних мережах вночі містяни публікували фото й відео, що через вибухову хвилю у домівках посипались вікна. Ми натрапили на допис тернополянки Світлани. Жінка мешкає неподалік складських приміщень, які горіли вночі. За годину до ракетної атаки вона планувала сісти у потяг і попрямувати у Київ, де працює від початку повномасштабного вторгнення. Ділиться з нами, що хотіла поспати. Але важко планувати, коли твій сусід… А далі ви й самі знаєте продовження!

Від того, що осколки не розлетілись по кімнаті, тернополянку врятували... штори і тюль

– Потяг поїхав без мене. За секунду до вибуху, я почула свист ракети, яка наближається, і відскочила від вікон. Тепер маю чим зайнятись незаплановано. Розпочинаю збирати мозаїку з шибок, які повибивало у квартирі. Вони не витримали ударної хвилі. Але всі живі і здорові, стіни теж цілі, – каже вона.

За її словами, досі на місці прильоту працюють пожежники і у деяких місцях вона помітила стовпи диму. На мікрорайоні стоїть неприємний запах горілого. Складські приміщення, де виникла пожежа, доволі близько біля житлових будинків. А поруч із тими, які горіли, є ще інші – у них вибиті шибки. Здебільшого там конструкція, що менше стін і більше вікон. В житлових оселях пошкоджені вікна.

– Я порахувала, що шибки вибиті в десятьох квартирах. Між під’їздами теж лежить скло. Люди, на щастя, не постраждали, принаймні, мої сусіди. Ясна річ, усі перелякані. Спочатку ми почули свист, а потім гучний вибух. Ще є карети швидкої на місці. Вони напевно чергують, – розповідає Світлана.

Результати нічного обстрілу на своїй Фейсбук-сторінці показав і молодіжний міський голова Тернополя Назар Мельничук. Він написав, що зруйновано декілька складських приміщень у одній з промислових зон міста.

– Склад компанії, у якій працює мій батько, знаходиться в декількох метрах від місця прильоту однієї з ракет… А ще декілька годин до обстрілу тут кипіла робота, знаходилося багато людей. Дякувати Богу, обійшлося без жертв! Війна продовжується і про це не потрібно забувати. «Приліт» нагадує про це… Віримо у наших воїнів, допомагаємо нашим воїнам! – висловився хлопець.

Був сильний удар, все трусилось…

Друга атака країни-агресорки припала на 5 ранку 14 травня. Щодо пошкоджень, то за інформацією голови Тернопільської ОВА Володимира Труша, внаслідок неї фахівці зафіксували руйнацію двох та пошкодження дванадцяти дачних будинків. Хоча б приблизну локацію, де це трапилось, не вказують. Пожежу, яка виникла на місці – ліквідували. За інформацією Володимира Труша, внаслідок вибухів (ймовірно уламків ракети) пошкоджені торгові та господарські об’єкти, а ще дев’ять вантажівок. Міський голова Тернополя Сергій Надал проінформував, що постраждалих наразі немає, а на місці події вранці працюють спецслужби. Людей закликали не наближатись до пошкоджених об’єктів.

Фото з телеграм-каналу Андрія Єрмака

На нічну атаку нашої області у своєму телеграм-каналі відреагував керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак. Він опублікував світлини, де видно пошкоджені дачі та автомобілі. У коментарях користувачі соцмережі зауважили, що впізнали вулицю. Це у селі неподалік Тернополя.

Наші читачі, які проживають неподалік Тернополя, розповіли, що о п’ятій годині ранку почули сильний вибух. Потім – наче щось впало поблизу, у лісопосадці. Від вибухової хвилі в оселі повідчинялись дерев’яні кватирки. Був сильний удар, все затрусилося. Вранці на вулиці працювали поліцейські, працівники Служби Безпеки і рятувальники. Вони оцінювали наслідки прильоту ракети.

Фото з телеграм-каналу Андрія Єрмака

Ми звернулись за коментарем до голови громади, попросили підтвердити чи спростувати факт влучання та розповісти про ситуацію на місці.  

– На даний момент у нас працює техногенна комісія. Лише після їхніх висновків я зможу з вами поспілкуватись. На місці спеціалісти, поліція. Наразі все, що можу сказати! – відповів пан Олег.

Фото з телеграм-каналу Андрія Єрмака

Суми збитків на ремонт чималі

Від ударної хвилі пошкодило вікна їдальні підприємства «Ватра». Ми поспілкувалися з власницею та бухгалтеркою їдальні. Вони розповіли – обійшлось без потерпілих. Ударна хвиля пошкодила 43 вікна на трьох поверхах. Вони кажуть – суму збитків не підраховували, але ті чималі, адже потрібно придбати та встановити нове скло. Наразі вибиті шибки замінюють на листи фанери.

Поруч знаходиться 7 корпус Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя. Він теж постраждав від ударної хвилі, хоч значно менше, ніж сусідня будівля. Вахтерка Надія Попович розповіла нам, що нові металопластикові вікна вціліли. А от чотири старі шибки на вхідних дверях вилетіли. Нам показали залишки розбитого скла, які ще поки не встигли прибрати.

– На нічній зміні була інша вахтерка. На щастя, ніхто не постраждав. Вікна, окрім старих на дверях, вціліли. Ще в деяких місцях трохи посипались штукатурка, – каже вахтерка.

Нагадаємо, якщо ваше майно постраждало внаслідок ракетної атаки ворога, Вам потрібно зателефонувати у поліцію за номером 102 і дочекатися приїзду слідчо-оперативної групи, що зафіксує воєнний злочин та ушкодження. Також на місце виїжджатиме спеціальна комісія, яка опише ці ушкодження для подальшого визначення розміру компенсації збитків. До приїзду правоохоронців та комісії залишайте все без змін. А якщо ви готові поділитись своєю історію з нами, розповісти про наслідки ворожого «прильоту» чи свої емоції від пережитого – залишайте коментар під матеріалом. Наші журналісти з вами зв’яжуться особисто.

 

Читайте також:

Вибухи на Тернопільщині: зібрана вся офіційна інформація

Пошкоджені будинки та автівки: є фото та відео після нічних прильотів на Тернопільщині

Із затримкою 14 травня курсують потяги через Тернопіль

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up