Лікар до 30: дерматолог-трихолог Діана Дола про пацієнтів, які кидались стільцями, і які дякують

Лікар до 30: дерматолог-трихолог Діана Дола про пацієнтів, які кидались стільцями, і які дякують
  • Чимало людей, які приходять у кабінет до цієї лікарки, одразу запитують, скільки їй років. Дехто з недовірою дивиться, мовляв, що ви, такі молоді, можете знати. Діана Дола, яка працює дерматологом-трихологом у Тернопільській міській лікарні №2, допомагає навіть тим, хто роками оббивав пороги медичних кабінетів.

  • У рубриці "Лікар до 30" розповідаємо про молодих тернопільських лікарів. 

Вже понад рік Діана Дола працює дерматологом-трихологом у Тернопільській міській лікарні №2. Дівчина каже, що змалку мріяла робити людей красивішими та здоровішими. Спочатку вона працювала косметологом, а потім зрозуміла, що складніші випадки більш цікаві то вирішила розвиватись.

Щодня у її кабінет приходять пацієнти із різними проблемами шкіри та волосся. І лікарка переконує, дерматологія — це не лише про креми та мазі, це про здоров’я всього організму. Бо якщо ти здоровий всередині то і ззовні виглядатимеш красиво.

Відео дня

Робота лікаря завжди іти вперед

— Вітаю, пані Діано. Розкажіть, як це бути молодим  лікарем. Чому обрали для себе цю професію та де навчались? 

— Я навчалась у Вінницькому національному медичному університеті. Інтернатуру проходила у тернопільському шкірвендиспансері. Дерматологічну спеціальність обрала тому, що приблизно у 12 років сама мала проблеми дерматологічного характеру. Батьки мене відвели до спеціаліста, і я була захоплена цією професією. Мені просто подобається робити людей здоровішими та красивішими. Шкіра і волосся — це те, на що звертаємо увагу у зовнішності людини, у першу чергу.

— Чи бувало так, що люди з недовірою або просто упереджено налаштовані до Вас через те, що молодий лікар? 

— О так, часто запитують, скільки мені років. Коли чують відповідь, часто просять направлення до іншого лікаря (посміхається — прим. ред). Просять старшого. Але насправді молоді лікарі, можливо, і не мають такого досвіду, але знаються в медицині не гірше. А крім того, як я казала вже, медицина не стоїть на місці, і молодь більш відкрита до новітніх методів лікування. 

— Як вдається поєднувати обидві ваші спеціальності? 

— Спочатку я отримала спеціальність “дерматолог” і планувала пов’язати своє життя із косметологією, але потім зрозуміла, що хочу досконаліше підходити до проблеми, адже здоров’я — це комплекс. Багато процесів не могла б з’ясувати. Тому я після шести років навчання у меді та двох років інтернатури, пройшла безліч курсів, семінарів та онлайн-занять. Медицина ніколи не стоїть на місці, і робота лікарів — це завжди іти вперед. Я була готова до цього.

— За вісім років навчання робота, мабуть, була дуже омріяною. Чи виправдали себе очікування?  Чи зійшлась теорія та практика?

— Коли ти працюєш — то сама відповідаєш за свої дії. Спочатку було важко. Особливо перші прийоми. Звісно, я бачила, як це роблять інші лікарі, але коли ти сам, то все зовсім по-іншому. Були досить великі переживання, вдень я була на прийомі, а увечері діставала книги, які потрібні в тому чи іншому випадку та шукала потрібне. Знаєте, до всього не можна бути готовим. 

Від складних випадків я ніколи не відмовлялась. Можливо, це було дещо довше, у плані підготовки, але я обов’язково усе доводила до кінця. Завжди хочеться допомогти людині. 

— Чи маєте, до кого звернутись за порадою в складному випадку? Ви єдиний дерматолог у цій поліклініці...

— Раніше тут була ще одна лікарка-дерматолог, зараз я сама. Часто дерматологічні захворювання пов’язані з інфекційними, інколи потрібна думка хірурга або офтальмолога. Тож ми часто радимось щодо лікування в тому чи іншому випадку. Бувало й так, що зверталась за допомогою до професорів у Києві чи у Вінниці.

У місяць понад 50 пацієнтів 

— Ви раніше працювали у салоні краси. Які процедури проводили там та як опинились у лікарні?

— Деякий час я працювала у салоні краси, де надавала косметологічні послуги. Пройшла безліч курсів із ін’єкцій, ботулінотерапії, контурної пластики. Я і зараз спеціалізуюсь на цих послугах. Але крім того, зрозуміла, що мені цікаві складніші випадки. І досвід роботи в лікарні тому дуже важливий. Коли ти бачиш, що вдається допомогти людині, особливо якщо проблема турбує вже давно. 

— Розкажіть більше про косметологічні процедури. Які методики ще використовуєте? 

— Зараз ми активно використовуємо плазмотерапію. Плазмотерапія — це одна з новітніх методик в області косметології, процедура здійснюється у два етапи: у пацієнта забирається власна кров та центрифугується у спеціальному апараті. Готова плазма, збагачена тромбоцитарною масою та фібрином, вводитися пацієнту внутрішньошкірно у необхідну ділянку обличчя, тіла чи волосисту частину голови.

Таким чином запускається біологічний механізм природного омолодження шкіри. Тромбоцити, як відомо, містять фактори росту, що відповідають не тільки за згортання крові, а й за зростання і регенерацію молодих тканин.Плазмотерапію використовують для омолодження, лікування акне , постакне ,для зменшлення та лікування стрій .Ця терапія безпечна , адже не викликає алергічних реакцій, оскільки це власний біоматеріал.

— Скільки пацієнтів у місяць приймаєте? Як працювати з різними людьми?

— У мене неповна зайнятість. На місяць я приймаю десь півсотні пацієнтів. Робота із людьми це завжди нелегко. Здебільшого, звісно, усе добре. Люди з розумінням ставляться до тебе, а ти до них. Але бувало й таке, що стільцями кидались (посміхається — прим. ред).

Бувало й таке, що кидали стільцями

— Через що таке трапилось? 

— Зазвичай людей страшенно дратують направлення. Цей чоловік лікувався в мене, сімейний лікар дав йому направлення у шкірвендиспансер, але щоб його отримати, потрібно було ще прийти до мене. Чоловік щось не зрозумів, це була зайва біганина, і через це психологічно люди не витримують, хоча я у цьому не винна.

— А бувало таке, що пропонували хабар? Як чинили в такому випадку? 

— Ну, люди “старої закалки” звикли, мабуть, до такого, але тоді я пояснюю, що у нас безкоштовна медицина, і ніяких грошей не потрібно. Є ще такі, які пропонують подяку, але я прошу зрозуміти, що найкраща вдячність — це добре слово і розуміння, що твоя робота не марна, і вона змінює життя людей на краще. 

— Хочу запитати Вас про роботу з погляду звичайної жінки. Часто прояви дерматологічних хвороб досить неприємні на вигляд, чи не викликає у вас це відрази? 

— За роки навчання мені здається, я бачила усе. Тому ні відрази, ні страху немає. Часто знайомі дивуються: “Як ти там працюєш, це ж жахливо”, але для мене це нормальні речі. У мене телефон “завалений” фотографіями, які присилають пацієнти: екземи, висипки, грибки на різних ділянках тіла, інколи у паховій зоні. Але для мене це абсолютно нормально. Це моя робота. 

З якими проблемами найчастіше приходять до дерматолога

— З якими проблемами найчастіше звертаються? 

— Перше — це алергічний дерматит. Часто звертаються з акне (запальні висипи на обличчі із гнійними прищами), атомічні дерматити, псоріаз, алопеції (проблеми з випадінням волосся).

— Так багато термінів. І як ви в них не плутаєтесь? 

— Ну, це моя робота. Мабуть вісім років навчання не минули дарма. 

— Чи бувають дуже “запущені “ випадки? Чи часто люди звертаються за допомогою не одразу і це має негативні наслідки? 

— Це залежить від людини. Буває таке, що в людини найменший прищик, і вона одразу звертається за допомогою, а буває, коли переживання недаремні. Тому чим швидше звернутись —  тим краще і легше лікувати. Наприклад, чоловік дуже відтягнув звернення, і на обличчі утворилась порожнина, аж до кісток. Такі випадки, звісно, важче лікувати. Тому одразу, якщо відчуваєте біль, або набряк, або свербіж — краще не гаяти часу. 

— А для профілактики до дерматолога звертатись потрібно? Кому і навіщо?

— У кожного з нас є родимки і для їх обстеження потрібно звертатись. Лише кваліфікований спеціаліст може визначити, які родимки є небезпечними. Буває так, що на вигляд це лише невеличка випуклість на шкірі, а згодом це може призвести до неабияких проблем.

— Ви консультуєте людей також як трихолог. Які проблеми із волоссям найпоширеніші? 

— Так, трихолог — це моя додаткова кваліфікація. Волосся — це придаток шкіри. Тому багато проблем із ним пов’язані також з дерматологією. Найчастіше звертаються із проблемою випадіння волосся. Найпоширенішими є два види алопеції (випадіння волосся прим.иред:) дифузна та андрогенетична. Другий випадок — це випадіння волосся у чоловіків. Ця проблема може передаватись генетично, а також зустрічається і в жінок. Інші види можуть бути пов’язані із дефіцитом певних речовин.

— Доводилось боротись із паразитами, наприклад у дітей? 

— Ні, за рік роботи з таким не стикалась. Я вже навіть чекаю цього моменту (посміхається прим. ред.), коли була в інтернатурі, колеги розповідали про це. Але поки не доводилось зустрічатись. Думаю, зараз така проблема менш-поширена, ніж років 20 тому. Люди самі знають, що у аптеці можна придбати той чи інший засіб і видалити воші самостійно. 

Поради щодо догляду за шкірою та волоссям від лікаря

— Коли випадіння волосся — це норма, а коли варто звертатись за допомогою? 

— Щодня у людини випадає близько ста волосин, це залежить від густоти. Дуже часто період найбільшого випадіння волосся припадає на осінь та зиму. А ще у осінньо-зимовий період зменшується кровообіг на шкірі голови, судини звужуються, і волосся теж випадає. Часто це може бути пов’язано з недостатньою кількістю вітамінів в організмі. Також часто волосся випадає восени через те, що влітку шкіра голови зазнає підвищеного ультрафіолетового опромінення.

Якщо випадіння волосся випадає довше ніж місяць, а також, якщо воно дуже рясне — тоді потрібно звернутись до трихолога. Встановлюється причина, і лікар підбирає лікування. 

— Що потрібно їсти, щоб волосся було здоровим та не випадало.

— У раціоні обов’язково має бути білок, залізо. З додаткових біодобавок — вітамін Д. Також не забувайте про достатню кількість овочів, фруктів.

— Яким має бути щоденний догляд за шкірою обличчя, аби вона виглядала здоровою та красивою? 

— Обов’язково має бути щоденне очищення. Догляд потрібно обирати за типом вашої шкіри. Якщо наприклад для жирної шкіри використовувати лінію догляду для сухої шкіри і навпаки — можна отримати неабиякі проблеми. Щодня необхідно використовувати гель для вмивання, демакіяж. Щодо міцелярної води, нагадую, його необхідно змивати обов’язково та тонік, яким відновлюється Ph шкіри і крем: денний та нічний. Влітку необхідно обирати крем із соцезахисними властивостями. Якщо із шкірою є проблеми, можна використовувати сироватки, додаткові тоніки та інші засоби. 

З професійного догляду потрібно використовувати процедури на очищення, відновлення шкіри.

— Чи можливо ці засоби обрати самостійно у спеціалізованому магазині, або консультація експерта необхідна?

— Я вважаю, що краще один раз звернутись до спеціаліста, який зможе підібрати догляд за типом шкіри, за складниками і це буде засіб, який вам підходить, аби потім не мати проблем. Часто вважають, що ці засоби дуже дороговартісні. Але лікарі також підбирають і ті, які можуть вам підійти за вартістю.

 

Читайте також:

Лікар до 30-ти: стоматолог-хірург з Тернополя про складні операції і як пацієнти іноді кусають за пальці


 Від редакції: Якщо ви хочете аби ми розповіли про вашого молодого лікаря, якому ще немає й 30-ти, але він вже встиг стати професіоналом у своєму напрямку — напишіть про це у коментарях або на нашій сторінці у Facebook Новини Тернополя на 20 хвилин.
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up