У Всесвітній день котів тернополяни поділились фото своїх улюбленців: гортайте добірку

У Всесвітній день котів тернополяни поділились фото своїх улюбленців: гортайте добірку
  • Щорічно 8 серпня відзначають неофіційний Всесвітній день котів. Свято започаткували за ініціативи Міжнародного фонду захисту тварин.
  • Ми попросили читачів «20 хвилин» поділитись із нами фото своїх пухнастих улюбленців. Гортайте добірку хвостатих красенів і красунь, а ще надсилайте власні світлини котиків у коментарях до матеріалу.

Затишне муркотіння, м’які лапки і постійне бажання спати, та попри це коти є справжніми домашніми хижаками. Багато містян небайдужі до цих грайливих, ласкавих та розумних тварин. Вони не лише оберігають домівку від гризунів, але й підіймають настрій та дарують позитивні емоції. А ще кожен кіт має особливий характер (не дадуть збрехати господарі).

Аби поліпшити добробут чотирилапих в усьому світі, 8 серпня святкують Міжнародний день котів. Його у деяких країнах називають Всесвітнім днем кішок. Кількість активних шанувальників свята весь час росте. Всі любителі котиків можуть провести цей день зі своїми пухнастиками.

А редакція «20 хвилин» запропонувала тернополянам поділитись фотографіями чотирилапих улюбленців. Чимало людей долучились до нашого імпровізованого «флешмобу».

Відео дня

Кіт Оксани Помельничої-Прокопчук

Кіт «Рудя» Олі Білинської

Кіт Надії Бойко

Кіт Ганни Мелешко-Гоголь

Кіт Masha Komosko

Кіт Yuliia Hrytsiyk

Кіт Оксани Мосницької

Кіт Ксюші Клачко

Кіт Наталії Декет

Кіт Марії Василишин

Кіт Уляни Мамчур

Кицька Сандра, яка живе у Svitlana Kubishyn

Коти Віталія Соломончука

– Найкраща киця на світі, – підписала фото користувачка телеграму Wrwmnk.

Кіт тернополянки Світлани

Кіт тернополянки Галини

Кіт Ірини Карпушиної

Що розповідають про котів містяни

– 8 серпня – міжнародний день котів. Вітаю усіх котів, їхніх батьків/власників, опікунів і просто небайдужих людей. Вітаємо усіх, хто годує, рятує і співчуває. Коти того варті. Для мене особисто коти – то щось неймовірне – цілий космос. Люблю їх, поважаю, не втомлююсь за ними спостерігати, вивчати їхню поведінку та контактувати з ними. Дякую усім, хто допомагає нам підтримувати нашу кото-родину. З вами ми сильні! – такий опис до відео написала зоозахисниця Олена Дейнека.

– Мої коти – результат безвідповідального поводження з тваринами. Часто в села чи на дачі люди привозять непотрібних їм тварин з думками «якось виживуть». Вони і виживають якось. А ще шалено продуктивно розмножуються. Та й власники, які тримають тварин, не думають про їхню стерилізацію… Котів не планував. Але якось на дачу прийшла дуже квола киця. З лишаями, голодна, злякана. Але було зрозуміло, що раніше жила в будинку. Ми вирішили її полікувати та відгодувати. З вдячності (сміється – авт.) вона за тиждень перенесла на подвір’я своїх кошенят. Так і залишились. Імена котам син давав. Сірий – Сіринка, чорний – Бабайко, білява – Ема, барвистий – Гарбузик (дівчинка), – розповів історію своїх чотирилапих тернополянин Андрій Шкула.

Киця Лола лікарки Аліни Горобець

– Нашу кицю ми взяли на пошті, куди вона сама прийшла шукати прихисток взимку. Як тільки я взяла її на ручки і вона почала наминати мене лапками як тісто, я закохалася, і зрозуміла, що ніколи її вже не відпущу. Вона крихітка, пушинка, приблизно 2,5 кг, триколірна маленька киця. Вона проводжає і зустрічає з роботи, ласкава, до всіх іде на руки, любить гратися. Дуже вдячна і спокійна, вона чудовий компаньйон. Ми всі її дуже любимо, – говорить пані Аліна. 

Мають вдома котиків і наші журналісти

Кіт Квасолін журналістки «20 хвилин» Поліни Дайнеги

– Це наш вже сімейний кіт. Восени його з притулку взяла сестра мого хлопця. Спочатку ми думали, що це дівчинка, але згодом виявилося, що в нас справжній кавалер. Кіт дуже характерний. Обожнює їсти морозиво та ходити на прогулянки. Та інколи ці прогулянки завершуються викликами працівників ДСНС. Бо він залазить на дерева і просто собі там сидить. А загалом з ним ніколи не буває сумно. До речі, ми його дресируємо і він вже знає свої позиції трішки.

Кіт Мурчик та кицька Адель журналістки «20 хвилин» Юлії Іноземцевої

– Загалом у мене вдома, в селі, кілька котів – є дорослі, а є й кошенятка. Але Мурчик та Адель мої улюблені. Непосидючі і завжди граються разом. Вони і схожі між собою, бо братик і сестричка. Обожнюю, коли мама надсилає кумедні відео з ними. Це ще той антистрес після робочого дня!

Кицька Мишка і кіт Валєнтій журналіста «20 хвилин» Вадима Єпура

– Коти живуть у моїх батьків. Після початку повномасштабного вторгнення їм довелося виїхати до Тернополя. Спершу котів залишили сусідам, які годували тварин та доглядали за ними. Щойно з’явилась можливість – перевезли їх. Зараз котики вже повністю адаптувались на новому місці.

Кіт Чарлі журналістки «20 хвилин» Діани Олійник

— Моєму коту 2 роки. Взагалі то, в нас мала бути триколірна маленька киця, але коли син з чоловіком поїхали провідати малих кошенят, з яких одне мали взяти згодом, то до них пішов саме Чарлік. Тобто вибрав собі господарів сам. Так через два місяці в нас поселилося це пухнасте чудо. Він з легкістю заповнює будь-яку порожню ємність, коробку, кошик для фруктів і цей список можна продовжувати. Люблять його всі. А він дається себе любити, тільки коли сам хоче. Всі тішаться, яке чергове місце вибере собі Чарлік для відпочинку — коврик у ванній, чи клавіатуру ноута, чи центр коридору, чи чиєсь ліжко. Словом, він собі живе, а ним всі любуються.

Історія свята

Міжнародний день котів — це неофіційне міжнародне свято на честь цих тварин. Його відзначають 8 серпня. Свято започаткували у 2002 році – Міжнародний фонд захисту тварин. Цього дня котам дякують за те, що вони просто існують, проявляють своє шанування і любов до них. У 2020 році піклування про Міжнародний день котів перейшло до Міжнародної організації догляду за котами, неприбуткової британської організації, яка з 1958 року прагне покращити здоров'я котів на планеті.

Загалом, у неофіційного свята є кілька дат. Наприклад, 17 лютого День кота відзначають у Європі. Урочистість створена з ініціативи італійської журналістки на згадку про всіх чорних кішок, убитих під час інквізицій. Цю дату відзначають європейські власники кішок. У багатьох країнах також є національні свята на честь вусатих улюбленців. Наприклад, День кота у Японії святкують 22 лютого, а у США – 29 жовтня.

А у вас є котик чи кішка? Завантажуйте фото свого улюбленця у коментарях до підбірки.

 

Читайте також:

Тернополян закликають вакцинувати тварин від сказу. Де та коли роблять щеплення безкоштовно

Від рибок до змій та породистих тварин за десятки тисяч гривень: що можна купити у Тернополі

Для котів не місце у підвалах – каже влада. Але де їм тоді жити і що робити мешканцям?

Чому у Тернополі не вирішують питання з вуличними котами: що відповіли у міській раді

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Наталя Галінська

    День котів,це супер! Добре ,що звертаєте на це увагу людей ,але ще б дуже хотілося, щоб ви висвітлювали проблеми  отих дворових котиків,яких гноблять голови ОСББ, окремих  будинків Тернополя! Завітайте до нас на Курбаса 6,де стерелізованих киць та котів,хочуть вижити з будинку,де всі проблеми звелися лише до нещасних тварин!
  • Людмила Чеховська

    а ось як не просто день, а рік кота "відмічає" правління ОСББ Курбаса 6, замуровуючи підвальні віконця і гноблячи мешканців, котрі їх усіх стерилізували за власний кошт https://www.facebook.com/liudmyla.sha/posts/pfbid02m1f5kdiqsUD962s83HvqdLYVyznBzQ13bba12PxUHiLwXRzVxvCgHjgLyhjJRV1Gl

    Ось такі подвійні стандарти у деяких тернополян

  • Оля Білинська

    Наш Рудя насправді кіт) Хоч ми теж спочатку думали, що він киця) Це кіт ЗСУ, ми його дуже любимо і чекаємо разом вдома його справжнього господаря)

keyboard_arrow_up