Україні бракує хорошої та чесної влади: яких змін хочуть тернополяни у місті та в державі?

Україні бракує хорошої та чесної влади: яких змін хочуть тернополяни у місті та в державі?
  • У День Української Державності журналісти «20 хвилин» вирішили запитати у тернополян, що б вони хотіли змінити в Україні та у місті.
  • Що відповідали люди — читайте у матеріалі та дивіться на відео.

 

Ігор, 58 років, ресторатор:

 — Хочу, щоб всі українці прокинулися, адже за тридцять років незалежності вже мали сформуватися, як нація, і почати будувати ту Україну, яку вона хочуть. І Тернопіль нічим не відрізняється від України, йому також пора прокинутися та відчути, що місто насамперед залежить від нас, від тернополян.

 

Відео дня

Рената, 20 років, психолог:

 — Бракує хорошої влади та контролю над нею. Адже одна людина при владі може зробити одне, інше людина — друге, а якщо за цим наглядатимуть, що кошти місцевої влади будуть йти туди, куди потрібно. Бракує таких людей, щоб контролювали це. А в Тернополі бракує свідомих, активних громадян. Наприклад, Львів лиш трішки більший за Тернопіль, але в ньому комфортно, туди хочуть повертатися люди. В Тернополі немає такого відчуття. Крім ресторанного бізнесу, який лише і розвивається, потрібно звернути увагу на туризм, щоб до нас українці могли завітати і комфортно відпочити. Також хочу, щоб в Тернополі був вищий рівень освіти, відкривалися нові коледжі та університети, щоб до нас приїжджали навчатися.

 

Павло, 75 років, пенсіонер:

 — Думаю, в країні треба змінити управління держави. Також потрібно змінити відношення держави до своїх громадян. А в Тернополі мені нічого не бракує. Але для розвитку молоді багато чого недостатньо в місті.

 

 

 

 

Ірина, 32 роки, економіст:

 — На мою думку, в Україні треба підвищити рівень зарплат та пенсій, також розвивати українську освіту. Слід старатися забезпечувати економічний розвиток країни, хоч на це негативно впливає корупція. Хочу, щоб наша влада була більш чесною, щоб це були люди, які живуть по совісті та роблять все, щоб підняти нашу економіку. А в Тернополі я б хотіла, щоб відреставрували будинки в центрі міста, цю історичну частину. 

 

 

 

Зеновій, 69 років, працівник культури:

 — Українцям бракує національної ідеї. Також бракує виховання і ставлення до вищої школи, культури, що охоплює як народну творчість, так і професійне мистецтво. А ще нам бракує економічного розвитку та передових технологій, адже ми маємо поважати наших науковців, а також креативної молоді.  А в Тернополі вже довгий час незмінні проблеми, що пов’язані зі сферою культури. Відношення до культури як колись, так і тепер не є на вищому рівні. Зараз наша еліта більше віддається тим сферам, що приносять матеріальні блага, а про духовні блага чомусь забувають. Здається, в нашому місцевому самоврядуванні є брак кадрів, про які не дбають, через те так стається з культурою.

 

 

Марина, 37 років, психолог.

 — Потрібно вносити багато змін у законодавство, адже є багато, так сказати, не певних законів, з якими можна посперечатися. Можна почати із мобілізації, зараз це дуже актуальне питання. А в Тернополі, я вважаю, варто більше прислухатися до людей, що вони хочуть, а не робити для того, аби було. Мені здається, ця тема не розкривається повністю. Наприклад, зараз є багато людей з обмеженими можливостями, для яких багато чого слід зробити.

 

 

Вадим, 21 рік, оператор:

 —  Найперше в Україні потрібно зробити так, щоб не відкривали музеї за 50 млн гривень, чи щоб не виділяли 33 млн на фільми та серіали. Хочу, щоб ці кошти йшли, в першу чергу, хлопцям на передову, які захищають нас. В Тернополі мені комфортно жити, тому нічого міняти тут не потрібно.

 

 

 

Леся Любарська, 59 років, громадська діячка, поетеса

 — Насамперед нам бракує мудрих керівників. А також потрібно позбутися наших бариг українських, адже поки ми їх не позбудемося, ми навіть від москалів не очистимося, бо вони і є москалі в душі. І на це має звертати увагу кожен з нас. Турбують мене і російськомовні. Їм не треба докоряти чи їх ображати, а пояснити. Вважаю, що в нашій країні панівною має бути все ж українська мова. А в Тернополі мене обурила недавно одна ситуація: їду я з Київської і бачу, що пам’ятник Симонові Петлюрі «обступили» і зацементовують. Нам потрібно дихати, потрібно більше простору, кисню, а не все вкрити бруківко. Ми маємо спілкуватися із землею, садити квіти.

 

 

Віталій, 45 років, працює в ресторанній сфері

 — Хотілося б вже поміняти людей, які зараз при владі, а замість них щоб були добрі та чесні люди, тоді б і не було корупції. А в Тернополі мене все влаштовує, окрім голубів на Театральній площі. Їх звичайно люблять, але вони дуже псують вигляд бруківки на площі.

 

 

 

Довідка. Нагадаємо, що відповідно до указу Президента Володимира Зеленського, від 24 серпня 2021 року в Україні відзначають День Української Державності. Свято припадає на день хрещення князем Володимиром Русі, 28 липня.

Проте, з 2024 року День Української Державності вшановуватимемо вже 15 липня. Відповідний законопроєкт підтримала Верховна Рада України. Православна Церква України та Українська Греко-Католицька Церква з 1 вересня 2023 року переходять на новоюліанський календар та григоріанський календар відповідно, за яким десь хрещення Русі князем Володимиром випадає 15 липня. Тому і був прийнятий законопроект, щоб День Української Державності збігався із днем хрещення Русі. Його Верховна Рада ухвалила 14 липня 2023 року, а підтримали 241 депутат.

А що б ви хотіли змінити в Україні та Тернополі? Напишіть у коментарях. 

 

Читайте також:

УГКЦ переходить на григоріанський календар: чи підтримують тернополяни таке рішення? (ОПИТУВАННЯ)

Паркувальних місць, зелених зон, світла: чого ще тернополянам бракує для комфортного життя?(ОПИТУВАННЯ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Petro Skarzhynskyi

    Мера
  • Галина Душенко

    Нема  ремонтів в підіздах житлових будинків  ,немае нормальних зарплат  ,корупція найвищого рівня проблем купа.

    Alex Kaluzhnyi reply Галина Душенко

    Галина Душенконе вирішують проблеми, створюйте осбб і вирішуйте питання, в чому проблема?

    Галина Душенко reply Галина Душенко

    Alex Kaluzhnyi  хто таке сказав  це проблеми жеків   а не наші.

    Alex Kaluzhnyi reply Галина Душенко

    Галина Душенкопід'їзди - це ваші проблеми, а не влади)
  • Роман Конста

    Что бы хотели? Типа волшебной палочкой вжухх и готово.
    А ответ на вопрос что дорогие Тернополяне делают/готовы делать для того чтобы что-то изменилось? - ничего. Сидят и хотят .

    Ростислав Гарасимчук reply Роман Конста

    Ні панімаю па свінасабачі, русак!
  • Kolibry Starr

    Наші люди хочуть, щоб не було корупції, але щоб кум міг усе порішати, як треба буде. Звідки ж візьметься чесна влада, коли сам же народ краде, де тільки може. З космосу?

keyboard_arrow_up