Історії маленьких тернополянок, які віддали своє волосся на перуки для онкохворих

Історії маленьких тернополянок, які віддали своє волосся на перуки для онкохворих
  • Тепер ще кілька діток, які втратили волосся через хворобу, знову можуть почуватитись красивими завдяки ініціативі #HairForShare. Її мета — збір волосся на виготовлення перук для онкохворих дітей.
  • Ми зібрали історії людей, які відрізали своє довге волосся і не шкодують про це. Як приєднатись?

Благодійний проєкт Hair for Share заснували у Львові, згодом він став всеукраїнським. Сотні людей з різних міст України поділилися своїм волоссям заради хворих діток. Наймолодшій волонтерці — 4 роки, найстаршій — 80. І у кожного з них зворушлива історія. Ми знайшли таких людей і на Тернопільщині.  Вони розповіли, чи складно було розлучитися з косами, як почуваються з короткою зачіскою і як відреагували на такі зміни їхні рідні та друзі.

У середньому, щоб виготовити одну перуку, потрібно обстригти волосся трьом-чотирьом дівчатам чи хлопцям. Волосся має бути не менше 35 см та бути доглянутим. Вартість виготовлення перуки коливається від 8 до 15 тис. гривень, про це зазначають на сторінці у Facebook соціальної ініціативи Hair for Share.

Спочатку волосся віддала мама, потім донечка

20 жовтня на своїй сторінці у  Facebook  тернополянка Анелія Сенчишена розповіла, що своє волосся віддала її 10-річна донька Маргаритка. 

Відео дня

— Коли маєш щось дуже дороге та цінне для тебе, то можеш зробити цей світ кращим. Друга з нашої сім'ї віддала своє волосся для Hair for Share. Це проєкт, який збирає волосся та кошти для виготовлення перук людям, які втратили його через хіміотерапію. Сіймо зерна, щоб виховати гідно, — пише жінка. 

З`ясувалось, що Маргарита взяла приклад з мами. Адже сама Анелія у 2019-му стала донором волосся. 

— Я подарувала частинку своєї краси та жіночності, одне з найціннішого, що маю — свою косу для онкохворих дітей, яким потрібні перуки. Зізнаюсь, боялась передумати, бо майже ніхто ніколи не бачив мене іншою, аніж з довгим волоссям. Я його любила і ще багато хто. Цей вчинок для мене про те, що не потрібно прив'язуватися до когось чи до чогось, яким би щемливим і цінним це не було, — писала жінка на своїй сторінці. 

Доросле рішення маленької Яринки 

У березні цього року ми розповідали історію 6-річної Яринки Зелінки з Тернополя в матеріалі: Прийняла доросле рішення. Як маленька тернополянка пожертвувала своє волосся для онкохворих діток (ВІДЕО)

Батько дівчинки Назар Зелінка каже, що рішення донька прийняла сама ще декілька місяців тому. Про те, що волосся можна пожертвувати для онкохворих діток, дізналася від мами з татом, а батьки — від подруги, що стриже волосся для соціальної ініціативи Hair for Share.

Прийняла доросле рішення. Як маленька тернополянка пожертвувала своє волосся для онкохворих діток (ВІДЕО)

Та для того, щоб здійснити побажання доньки, довелося чекати кілька місяців, адже довжина її волосся ще не дозволяла його пожертвувати.

– Нам розповіли, що пасмо волосся повинне мати довжину від 35 сантиметрів, – каже пан Зелінка. – Та й Яринка наполягала, що хоче зробити таку добру справу. Ми не відмовляли.

Зараз Яринка має каре і почуває себе щасливою, додав батько. Про те, чи буде в майбутньому жертвувати волосся ще, дівчинка ще не задумувалася, адже щоб воно відросло до потрібної довжини, має пройти декілька років.

 – Ми пишаємося донькою. У нас вся сім’я пластунів, а Яринка – наймолодша пластунка. Мені дуже приємно як батьку бачити, що моя дитина прийняла таке доросле рішення,  – каже чоловік. 

5-річна Злата подарувала волосся, а тепер відпускає, щоб віддати вдруге

У липня цього року до ініціативи приєдналась 5-річна Злата Воробель з Заліщиків. Дівчинка кілька місяців запускала волосся до потрібної довжини.  — Ми всією сім`єю переглядали новини, і там був сюжет про дівчинку, яка віддала волосся для  Hair for Share. Ми усі були зворушені. Бо ініціатива справді дуже хороша, — розповідає мама Злати пані Юля. — Але далі ми усі забули про нього, а Златочка, як виявилось, ні. 

Кожного місяця мама підстригала дівчинці кінчики волосся, аби воно виглядало доглянутим і красивим. І коли прийшов час знову це робити — Злата відмовилась. 

— Донька сказала: “Мам, я маю тобі сказати дещо: Я не хочу більше стригти кінчики, а хочу своє волосся віддати діткам, які хворіють”. Ми були приголомшені, адже і уявити не могли, що вона досі пам`ятає той сюжет, — говорить Юля Воробель. 

Дівчинка терпеливо чекала, поки довжина її волосся буде придатною для того, аби його прийняли на перероблення. 

— Це була справжня подія для нас усіх. Вже минуло багато часу і нова зачіска донечці довподоби. Нещодавно я запропонувала їй оновити зачіску. Але вона відмовилась і сказала, що знову хоче відростити до потрібної довжини, щоб віддати волосся діткам.   — каже мама Злати.

Стрижуть у перукарні і можна волосся обрізати вдома 

Тернополян, які хочуть віддати своє довге волосся на перуки онкохворим дітям, готові безкоштовно постригти у перукарні  “ Іріс”, яка є дружньою до проекту Hair for Share. Перукарня розташована на  проспекті  Злуки 4а. Телефон: 0986719595.

Окрім того, найбільш відчайдушні можуть стрижку зробити самостійно. Для цього Hair for Share  зробили інфографіку з покроковою інструкцією. 

Хто отримує нове волосся 

Шлях волосся від донорів до нових власників перук скеровує координаторка проєкту Люба Возняк. Ми поспікувались з нею .

— Наш благодійний фонд “Крила Надії”  працює в сфері допомоги онкологічним діткам 12 років. І один з проєктів, спрямованих на психологічну їх підтримку це Hair for Share, — каже волонтерка. — Загалом ми вже подарували діткам кілька сотень перук. Насправді, це дуже важливо і дуже затребувано. Адже перуки із натурального волосся дуже дороговартісні (приблизно 16-18 тисяч гривень) і коли в сім`ї є вибір купити ліки для того, щоб врятувати життя чи купити перуку для дитини, то зрозуміло, що оберуть люди. А насправді багато дітей через це мають перерву в соціальному житті: вони соромляться виходити на вулицю, відвідувати школу. 

За словами пані Возняк, за час існування проєкт бачив чимало непростих історій. Було таке, що із пошиттям перуки квапились до випускного однієї з дівчат. В іншому випадку для своєї сестри-близнючки волосся віддала сестричка перед весіллям їх тітки, і волонтерам згодом надіслали фото із усміхеними обома дівчатками. Були випадки, коли дівчатка, які хворіли перед курсом хіміотерапії самі обрізали волосся для перук. 

 Hair for Share робить перуки не лише для дітей, а я й для дорослих, які пережили хіміотерапію. 

 

Довідка

Всі новини благодійного флешмобу можна дізнаватись у спільноті Hair for Share у соцмережі "Фейсбук". Якщо ви хочете обстригти своє волосся і пожертвувати його на перуку для онкохворих діток, заповніть форму: https://goo.gl/ERQxQB

Як долучитися до акції:

Обстригти своє волосся і пожертвувати його на перуку для онкохворих діток - для цього напишіть нам, будь ласка, у дірект. Ми надішлемо Вам контакти наших дружніх перукарень, а також відповімо на усі запитання.

Всі записи на стрижки відбуваються через приватні повідомлення нам на сторінку.

Наголошуємо на тому, що ми приймаємо волосся від 35 см.

Допомогти коштами на виготовлення перуки, вартість однієї перуки 6+ тис. грн.

Для фізичних осіб:

Картка ПриватБанк - 5169330519980186 (Ліпська Н.С. БФ "Крила надії" - карта фонду).

Реквізити для переказів від юридичних осіб:

Отримувач: БФ «Крила надії»

Західне ГРУ ПриватБанку м.Львів

МФО 325321

ЄДРПОУ 35620901

Рахунок: UA083253210000026005053761169

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • chandler Raymond

    Я змусила свого колишнього любовного партнера повернутися до любові і довіряти мені більше, ніж будь-коли раніше. Все своє життя я ніколи не думав, що заклинання на любов може повернути мого колишнього коханця Мортенссона, поки мій друг не познайомив мене зі справжнім заклинанням, перш ніж я зв'язався з деякими заклинаннями, щоб допомогти мені, але знаю, що вони можуть мені допомогти, деякі вони вимагали більше грошей, поки Я дотримуюся простих інструкцій великого заклинання через його особистий номер WhatsApp +12162022709, я зміг зв’язатися з ним і зателефонувати йому, а також отримати від нього негайну допомогу, щоб відновити любов і щастя мого шлюбу Дрігбіновія. повернути втрачене кохання або відновити розірвані стосунки, і розлучений партнер може повернутися до кохання. це можливо, тому що це працює для мене протягом 3 днів, мій колишній коханий зателефонував мені по телефону, щоб вибачитися, і зараз ми обоє живемо разом в любові і щасті. Ви також можете зв’язатися з його електронною поштою за адресою [email protected] Дякую Дрігбіновіа за його обдаровані сили, дякую за те, що знайшли час, щоб прочитати моє свідчення?

  • Петро Беріт

    Я чесно кажучи не дуже розумію, а що перуки зі штучного волокна не роблять?

keyboard_arrow_up