Володимир Ящук будує мініатюрні кораблі у пляшках. Не пропустіть його виставку у Тернополі!

Володимир Ящук будує мініатюрні кораблі у пляшках. Не пропустіть його виставку у Тернополі!
Володимир Ящук показує вітрильник "Пурпурові вітрила". Зробив його на замовлення працівниці музею, яка захоплюється повістю Олександра Гріна

 Коли дивишся на майстерно виготовлені вітрильники, спершу можна здивуватись, як вони потрапили у пляшку. Здається, це неможливо. Роботи Володимира Ящука справді ювелірні. Таких майстрів в Україні одиниці.

Виставка мініатюрних моделей вітрильників у пляшках діє в обласному краєзнавчому музеї до кінця серпня. Автор робіт – майстер Володимир Ящук. У його колекції можна побачити вітрильники від найдавніших до сучасних, є кораблі з художніх фільмів та мультфільмів, від яхти до броненосця. А вітрила кораблів виготовлені з найнесподіваніших матеріалів, приміром мухомора чи павутини.

Володимир Ящук живе на Волині, а родом з Тернопільщини. З колекцією своїх робіт він вже побував на виставці у Тернополі у 2015 році. За останні роки колекцію поповнив новими експонатами. Цього разу привіз до Тернополя 180 кораблів у пляшках.  

Відео дня

- Стараюся до кожної виставки додавати щось новеньке, - каже майстер. - До Тернополя я привіз три нових кораблі, які представляю вперше. Це англійський вітрильник Golden Hind («Золота лань»). Його я показав в розрізі.

Тут можна побачити все, що є в трюмах корабля - баласт каміння, запасні гармати, бочки з водою, порохом, мішки з їжею, запаси овочів та фруктів, кози, кури, гамаки, де сплять матроси, якірні канати. Другий корабель я називаю «Зникаючий». Він намальований на плівочках, якщо їх повертати, він зникає. Третій виріб зроблений у вигляді хвилі з бісеру, а на ній серфінгіст.

 «Чорна перлина» і «Пурпурові вітрила»

Серед суден, які виготовив пан Володимир, багато таких, які зустрічалися в художніх фільмах, мультфільмах, історії. Так, тут є «Чорна перлина» з «Піратів Карибського моря», корабель з «Пурпурових вітрил» Олександра Гріна, вітрильник з повісті Ернеста Хемінгуея "Старий і море", «Трінідад» – корабель першої кругосвітньої експедиції Магелана, бойовий човен Київської Русі та багато інших. Біля кораблів можна впізнати героїв фільмів, мультфільмів та книг.

- Є барон Мюнхаузен, Шрек, капітан Врунгель, Вовк і заєць з "Ну постривай"козаки з мультфільму "Як козаки…», Вікі – маленький вікінг, – розповідає автор.

Ще один цікавий експонат – вісім корабликів у пляшках в одній пляшці. Цю роботу майстер назвав «Історичний порт», показавши кораблі різних історичних періодів. 

Захопився морем та суднами

Володимир Ящук займається виготовленням кораблів у пляшках вже 41 рік. Останніми роками колекцію поповнює найактивніше. Чоловік ще в дитинстві захоплювався виготовленням модельок машин, літачків та вітрильників.А  потім пішов служити на флот, де захоплення морем та суднами ще більше зміцніло.

Майстер показує свій перший корабель, зроблений з сосни, а пляшка з радянського коньяка, яки називали «Крючок». Це судно виготовив у 1977 році, коли повернувся з армії.

- Я побачив в журналі фото вітрильника в пляшці,, - пригадує Володимир. - Товариш каже: "Цікаво, як таке роблять» І от ми побилися об заклад, що я зроблю такого кораблика. Потім через рік я зробив ще одне судно, потім комусь воно сподобалось, подарував. Далі зробив ще одне. А з 2000 року я зробив 120 кораблів. Це були маленькі вітрильники в пляшечках з-під парфумів. Найменший з них має довжину 18 мм.

Із 2001року чоловік почав виготовляти вітрильники у літрових пляшках з під спиртного.

Знання черпає у книгах та Інтернеті

Володимир Ящук каже, що отримує величезне задоволення від свого хобі і заробляти на ньому для нього не самоціль. Хоча іноді доводиться робити кораблі на замовлення. Всі свої роботи зберігає в власній колекції, яку постійно доповнює новими шедеврами.

Знання про виготовлення вітрильників Володимир Ящук черпає у книгах та Інтернеті. Щоразу придумує щось нове. І зізнається, кораблебудуванню спеціально ніде не вчився.

Вітрила з лебединого пера і щучого хвоста

Володимир Ящук показує стелаж з кораблями, вітрила яких ?зроблені з незвичайних матеріалів. Серед них багато новинок, які привіз до Тернополя вперше. Приміром, серія кораблів, з вітрилами з перцю, солі, лаврового листу.

- Такий собі суповий набір, - жартує майстер.  - Мене запитують: «От як ти з солі зробив вітрила?» А я на плівочку розлив клей і посолив його, коли все висохло я плівочку віддер і вийшло вітрило із солі. А ось турецька галера з соломки вівса. А це турецька шхуна з вітрилом з пір’я голуба. А ось вітрила з ребра карася. Жінка підсмажила рибку, а я на ці ребра дивився, дивився і вирішив їх використати.

Також є вітрила з хвостиків вишні, прутиків коропу.

- Кріп дуже цікавий матеріал, він є різних діаметрів, різних довжин, - каже пан Ящук. - І взагалі я хочу зробити корабля  повністю з кропу.

Ще є вітрила з листочка кукурудзи, бобу, пелюсток топінамбура, мальви, шкірки мухомора, маслюка, консервованого помідора.

- Тут теж була цікава історія, я почав сушити цю шкірку, але вона сохла нерівномірно, - розповідає чоловік. - Довелося примотати цю шкірку до яйця і за два тижні вона висохла і набула  опуклої форми .

Майстер показує три кораблі, які називає «Лебідь, щука і рак». Адже їхні вітрила зроблені зі щучого хвоста, пір’я лебедя, яке знайшов на озері Світязь, з панцера вареного рака.

- Якось я зробив вітрильника з делікатного матеріалу - з павутини і тоді поставив собі питання, а який матеріал найбільше не підходить для виготовлення вітрил, - каже майстер. - Це скло. Воно прозоре, ламається від удару та температури. Але я зробив такі вітрила.

Корабель робить 30 годин

Робота над мініатюрними вітрильниками копітка. Хоч корабель маленький, а праці треба вкласти багато.

- Недавно робив козацьку чайку – там одне вітрило, весла, невеличкий корпус. Витратив на це все 4 години. А на великі кораблі потрібно до 30 годин. Вітрильник роблю вечорами за тиждень.

Щоб корабель тримався в пляшці, його треба закріпити. Володимир Ящук використовує 15 видів кріплення. Є навіть судна, підвішені на кінській волосині.

- Коли карабель у пляшці трохи рухається – це додаткова краса! – зауважує умілець.

Довідка

Виставка "Володимир Ящук. Вітрильники" діє в обласному краєзнавчому музеї на другому поверсі до кінця серпня. Вхід для дорослих – 10 грн, для дітей – 5 грн.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up