Часто біля під’їздів будинків лежать торбинки з пліснявим хлібом, мисочки із зіпсованою кашею чи залишки скислого борщу.
Тернополяни викидають не лише приготовану їжу, а й готові до споживання продукти.
- Щодня купляти продукти на ринку чи в магазинах я не маю часу, - говорить тернополянка пані Ірина. – Переважно м з чоловіком ходимо на закупи в супермаркет раз на тиждень, а потім інколи докупляємо овочі і фрукти чи інші продукти на базарчику неподалік чи в магазині на зупинці. Скажу чесно, від акцій в супермаркеті втриматися важко, коли йогурти чи сири продають з великою знижкою. Так якось купили забагато йогуртів і кефіру, то пляшку-другу довелося вилити, бо зіпсувався. А от хліб ми дуже рідко викидаємо, бо просто рідко його купляємо. Колись постійно викидала поїджену жучками квасолю. Тепер тримаю її тільки в скляних банках і уже не викидаю. І не роблю запасів круп – так не заводиться харчова міль і не треба викидати.
Насправді, зіпсована їжа – проблема не лише Тернополя, це глобальна проблема. Їжу викидають і в Європі, і в Америці, хоча водночас мільйони людей недоїдають.
В країнах ЄС щороку викидають у сміття п’яту частину їжі, яку там виробляють. Про це йдеться в цьогорічному прес-релізі Єврокомісії.
Щоб зменшити кількість відходів, Єврокомісія пропонує запровадити в ЄС загальну методологію для виміру харчових відходів з тим, щоб оцінити їх обсяги на кожному етапі постачання та споживання. Зібрану інформацію використають для розробки ефективних заходів зі зменшення втрат продовольства.
До 2030 року в ЄС планують вдвічі скоротити об’єм харчових відходів на душу населення на рівні роздрібної торгівлі і споживачів та скоротити втрати продуктів в ланцюгу виробництва і постачання продовольства.
А які продукти ви викидаєте найчастіше? Як, на вашу думку, можна зменшити кількість їжі в смітті? Пишіть у коментарях під текстом.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер
Діана Олійник
Ігор
Тара