Як це – створювати парфуми вдома? Інтерв’ю з тернопільським парфумером

Як це – створювати парфуми вдома? Інтерв’ю з тернопільським парфумером
Фото Остапа Грицишина
  • Орест Дмитрик займається виробництвом парфумів вже три роки. За цей він навчився збирати сировину, виготовляти ефірні олії – складові парфумів, та власне, створювати унікальні аромати. 

  • З чого все починалося? Як створює парфуми та за скільки продає, молодий парфумер розповів журналістам “20 хвилин”.

Орест Дмитрик вважає окрім того, що людина живиться тим що їсть, корисні речовини вона отримує і від того, що вдихає. Оскільки парфуми – це в основному витяжки з різних рослин, можна вважати, що живимося ми і ними. Ці неймовірні процеси викликають захоплення парфумера.

– Коли і як ви вирішили стати парфумером?

Відео дня

– Я почав цікавитись цим у 2018 році, коли побував у дядька на пасіці. Він використовував лавандову ефірну олію, щоб бджоли були здорові. Запах її мені дуже сподобався. Тоді сяйнула думка, що з такої ефірної олії і створюють парфум. 

А далі – пошуки інформації про створення парфумів у домашніх умовах, розпитування знайомих і перші спроби та помилки. 

Свої перші парфуми створив з ефірних олій цитрусових і прянощів. Пізніше почав експериментувати, збирав різні квіти: кульбаби, ряст.

Найекзотичніші – водяні лілії. Для того, щоб їх зібрати, потрібен човен. Але в процесі збирання є щось медитативне. Я відчуваю внутрішній спокій, умиротворення. 

Після збору привожу квіти додому. Потім закидаю в баночку, заливаю спиртово-водяним розчином в різних пропорціях, залежно від бажаного ефекту. А далі вони настоюються .

– Звідки дізнавались про парфумерію? 

– У мене є знайома, яка займається миловарінням і виробництвом натуральної косметики, з нею обмінююся інформацією. 

Також вчився методом проб і помилок. Деякі книжки брав у бібліотеці, але більшу частину того, що знаю, взяв з інтернету. Періодично дивлюся актуальні огляди парфумів. Вважаю, що будь-яка людина, яка цим почне цікавитись, зможе навчитись всього сама.

– Які інструменти використовуєте в домашній лабораторії?

– Баночки різних розмірів. Медичні шприци, але без голок, для того, щоб відмірювати певну кількість якогось інгредієнта. Також маю мірний посуд і різні сита. Деколи можу змішувати аромати в звичайному бокалі для вина. Мій спосіб виробництва парфумів простий, а є складніший, яким я планую зайнятись в перспективі. Виділяю ефіри напряму в розчин, з якого потім роблю парфуми. Також їх можна виділяти і за допомогою дистилятора, який добуває ефірну олію. Але це досить складна технічна штука, для якої потрібна ледь не хімічна лабораторія. Вона виглядає як самогонний апарат (сміється).

Знизу горить вогонь і нагріває воду в колбі, вона випаровується і проходить через рослину, яка розташована вище, забираючи ефіри, потім пара виходить через трубку, а ефірна олія конденсується і її потрібно зібрати. І для того, щоб дістати цю ефірну олію, потрібно дуже багато сировини. Щоб назбирати двадцятиграмову баночку ефірної олії, необхідно 10-20 кілограм сировини. Але мені здається, що в плані збереження ефіру мій спосіб ефективніший.

– Як створюєте нові парфуми?

– Я не роблю аромати з готових ефірних олій, як на мене, це не цікаво і творчості в цьому мало, просто механічне змішування. А якщо ти зібрав рослину, витягнув з неї ефір і лише тоді робиш парфум – це вже творчість.

Процес створення виглядає так: є в мене різні витяжки одна, друга, третя плюс ефірні олії. Це  початкові позиції. Я думаю: «Що з цього можна зробити?». Тобто я не беру готових шаблонів, яких повно в інтернеті, а методом тику змішую ті позиції одну з одною. Якщо вийшло щось класне – записую інгредієнти в блокнот і потім можна це повторювати. Якщо вийшло не дуже, то я його теж записую, але відкладаю в бік. 

– У пошуках нових ароматів бувають несподівані відкриття? Розкажіть про найменш очікуваний результат після настоювання.

– Так, бувають. Несподіваним виявився запах бузку. Я розраховував, що він буде пахнути як стандартний бузок. З’ясувалось, після реакції з розчином спирту, ефір цієї рослини пахне зовсім по-іншому, він стає дуже-дуже солодким. Але запахи важко пояснити словами, тут треба нюхати.

– У що збираєте сировину?

– Чи в коробки, чи в баночки, чи в якісь сумки. Головне – не в поліетилен і не в тару, яка може передати квітам свій запах. Тому скло тут підходить найкраще, але скляні баночки буває носити незручно, бо вони громіздкі. Деколи беру паперові пакети, але без запаху. Тож я збираю квіти в тару і моє завдання, якомога швидше це все залити розчином. Деколи заливаю прямо на місці.

– Який мінімальний термін, щоб розчин увібрав аромат сировини?

– Мінімальний термін для настоювання – два тижні в спеціальних умовах. Баночка з розчином, що настоюється, має стояти в сухому та темному місці. У мене є спеціальна комірчина, де їх зберігаю.  

– Скільки часу потрібно, щоб настоялась певна квітка?

– Настоюватись може довго. Коли розчин увібрав у себе всі ефіри, то він  може стояти роками, як хороше вино, з часом стаючи тільки кращим. 

– Скільки часу аромат не вивітрюється?

– Це питання ставлять досить часто. Тримається аромат мінімум шість годин. За цей час зникають найбільш летючі його частки. А взагалі весь парфуми тримаються від трьох днів до тижня. 

На третій день залишаються найстійкіші частини аромату. До прикладу, в мене була сорочка, яку я рідко одягав і не прав. Я пшикнув на неї один раз і коли за два тижні взяв її до рук, то помітив, що аромат тримається досі.

– Чи лишають ваші парфуми сліди на одязі?

– Так. Сліди можуть залишатися, оскільки пахощі мають своє забарвлення, тому я раджу покупцям на білий одяг не пшикати. На темнішому слід від парфумів практично непомітний, а на білому виглядає як пляма.

– Скільки інгредієнтів зазвичай входить до складу?

– Зазвичай від трьох до десяти компонентів. Якщо брати дорогі ефірні олії чи рідкісну сировину, то ціна зростає. Але загалом вона не коливається. Парфуми з трьох інгредієнтів можуть коштувати стільки ж, скільки і з п’яти. Частіше я звожу ціну сировини до середнього, у випадку коли не використовую дуже дорогих інгредієнтів, тобто кожну крапельку я не рахую.

– Ви настоюєте одразу велику кількість ефіру чи тільки ту, яка потрібна для наступного аромату?

– Готую ефір у великих баночках, тож маю готовий запас у випадку якщо цей аромат раптом потрібен. Немає такого, що мені роблять замовлення, і я йду для нього збирати квітки. У більшості випадків у мене є запаси на майбутнє.

– Скільки зазвичай коштують ефірні олії?

– У середньому баночка такої олії, об’ємом 40 мілілітрів, може коштувати від 40 до 100 гривень. Ціна залежить від сировини, з якої олію виділяють. Якщо брати великий об’єм, то виходить дешевше. Я зазвичай купую маленькі баночки малого об’єму, але з багатьма різними ефірними оліями. 

Найдорожча, яку купував, коштувала 100-150 гривень. Часто довго їх тримаю, додаючи до нових парфумів по крапельці.

– А за скільки продаєте свої парфуми?

– Менші флакони коштують 80 гривень, більші – 200 гривень. Але думаю трохи підвищувати ціни, бо ці чисто символічні, допомагають хіба що «відбити» вартість ефірної олії та часу, витраченого на створення.

– Скільки замовлень вам надходить за місяць/рік?

– По-різному. Наприклад, зараз в мене є два замовлення, і я їх виконаю, а потім будуть ще. І це при тому, що я ніяк не рекламуюсь ні в соцмережах, ні ще десь. Поки мої клієнти - це люди, які пам’ятають мене з 2019, коли я найактивніше займався цією справою. Зараз маю два, перед тим замовлення було кілька місяців тому. 

– Ви пропонуєте вже створені парфуми чи приймаєте замовлення?

– І так, і так. Часом клієнти приходять з побажанням, наприклад, замовляють солодкий аромат. Тоді я дивлюсь, чи маю заготовки для солодкого аромату. Якщо їх немає – збираю квіти. Але часом замовлення потрапляє не на сезон і вуаля (сміється), його потрібно чекати рік, коли цвістимуть потрібні квіти. 

Деякі клієнти бувають ще конкретнішими. Одна людина сама назбирала квітів, принесла їх мені і попросила зробити аромат на основі них, це фіалки, які я показував на самому початку. Перший пункт продажу це готові, створені мною парфуми, які я пропоную людям. Другий – це приблизні побажання, а третій – конкретні замовлення.

– Серед ваших парфумів є такі, яким ви дали назву?

– Так є. Перша назва, яка до мене прийшла – це «Ельфійський дух». Їх основний складник – це лісові квіти, звідки й назва. Є ще дві чи три назви, але їх пригадати не можу. Я собі думаю, якщо робити власний бренд, то оця назва – «Ельфійський дух» найкраща. Тим більше, тема ельфів і Толкіна мені дуже близька, а ельфи, як відомо, близькі до квітів.

– Окрім бажання, потрібні й фінансові можливості. Скільки вартує ваше хобі?

– Це недешево, тому що ті самі ефірні олії коштують досить дорого, особливо, якщо купувати хороші, але вони того варті. Також ти витрачаєш багато часу на те, щоб збирати сировину. Але я поєдную приємне з корисним – прогулянку зі збором. Також витрачаюся на баночки, у які збираю сировину. Це основні затрати.

– Які парфуми ваші улюблені?

– Поєднання запахів, які подобаються мені найбільше – це прянощі: кардамон, кориця, гвоздика та цитрусові (лимон грейпфрут та апельсин). Часто люди кажуть, що пахне як глінтвейн. Саме ця позиція найпопулярніша серед клієнтів.

– Скільки часу потрібно витратити, щоб оволодіти базовими навичками парфумера?

– Щоб навчитись парфумерії, як і будь-якої іншої справи, потрібно дуже багато часу, і я сам ще не володію всіма навичками. Досі вчусь. Потрібно приділяти цій справі не менше, ніж годину в день. Але не так, що сьогодні займаюсь сім годин, а наступний тиждень відпочиваю. По годині, але кожного дня.

Співавтор: Остап Грицишин.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up