Як у Чортківській громаді піклуються про дітей з інвалідністю, які врятувались від війни? (ВІДЕО)

Як у Чортківській громаді піклуються про дітей з інвалідністю, які врятувались від війни? (ВІДЕО)
  • У «Домі милосердя», що діє в Чортківській громаді, турбуються про переселенців із інвалідністю – дорослих та малечу. Дехто знайшов тут не лише другу домівку, а й психологічну підтримку і фізичну реабілітацію. Як діти, які врятувались із зони бойових дій, долають у центрі внутрішні травми через війну – дивіться у відеорепортажі.

«Дім милосердя» на Чортківщині організувала жителька громади Тетяна Дубина. Саме вона опікується малечею й дорослими із «гарячих» точок. Жінка сама виховує особливого сина Івана.

Хлопчику свого часу поставили діагноз аутизм.Тоді Тетяна створила центр допомоги для дорослих і дітей з інвалідністю. Історію організованого нею центру та як він працює у час повномасштабної війни, розповідає онлайн-медіа ШоТам у межах свого проєкту «Громада діє».

Відео дня

— У нас пройшли реабілітацію понад 400 дітей, які зараз на інклюзивному навчанні і в звичайних школах, — каже Тетяна Дубина, директорка КУ «Центр соціально-психологічної допомоги».

З початком війни громада почала приймати людей з усіх куточків України. Вікторія Гостренко разом із двома дітьми втікала з охопленої вогнем Донеччини. За пів року центр став для неї домівкою.

— Отримуємо чотириразове харчування, нам дали теплий одяг, влітку дали літній одяг. Тут дуже всі чуйні люди, дуже тепло прийняли, підтримують нас, — говорить Вікторія, переселенка з Донеччини.

Загалом центр прихистив понад 500 переселенців.

— Діти, коли до нас потрапляли сюди, зрозуміло, всі отримали психологічні травми. І, відповідно, діти здорові це важко переносять. Ну, а діти з особливостями — це набагато більше, — каже Тетяна Дубина, директорка КУ «Центр соціально-психологічної допомоги».

Дітки проходять у «Домі милосердя» соціально-психологічну реабілітацію. Малюють, співають, з ними працюють логопед і реабілітолог.

— Усі дітки, які тепер повернулися додому в ті точки, де можна проживати, всі поїхали звідси спокійні. Наздогнали те, що втратили, тобто і розвиток, і свою емоційну стабільність відновили, — зауважує Тетяна Дубина, директорка КУ «Центр соціально-психологічної допомоги».

Нині ще багато родин переселенців залишається у Чортківській громаді. А Тетяна прийматиме їх у своєму «Домі милосердя» до самої Перемоги.

Довідка. ШоТам – медіа, яке допомагає зберігати спокій навіть під час війни. Кожна їхня публікація – це привід пишатися нашою армією, волонтерами та кожним українцем. «Громада Діє» — великий проєкт, ШоТам розказує, як громади адаптуються під час війни і вчаться допомагати собі й іншим.

Читайте також: Роблять перший крок ті, хто роками не міг поворухнутись: історія чортківчанки, яка створила «Дім Милосердя»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • ОЛЕКСАНДР ШУШКЕВИЧ

    На Карпенка 17 ,23 вже 2 сутки немає світла 23 ,24 а через дорогу горить не виключається,що не можна якось по черзі чи війна деяких обходить вже холодильники скоро потечуть

keyboard_arrow_up