«Жінка має мити посуд, а чоловік - заробляти гроші»: що таке сексизм і як його уникнути

«Жінка має мити посуд, а чоловік - заробляти гроші»: що таке сексизм і як його уникнути

Про те, що таке сексизм, чи є він насильством та як його уникнути, журналістка «20 хвилин» розібрала на прикладах разом із фахівцем. 

Журналістка «20 хвилин» разом із юристкою Ради Європи Олександра Ситник, яка спеціалізується на гендерній проблематиці, зібрали найяскравіші приклади сексизму і разом з дослідниками спробував знайти відповідь, що з цим можна і потрібно робити.

Стереотип або переконання про те, що жіноча доля, це домашнє господарство і виховання дітей. Моральне переконання: чоловікові не соромно мати безліч сексуальних партнерів до шлюбу, жінці в свою чергу це не додає поваги. Переконання в тому, що жінки не здатні виконувати таку ж роботу, як і чоловіки.  А ще жарти про блондинок, порівняння жінки за кермом з «мавпою з гранатою», напівоголені красуні, що продають автомобілі – це не лише замальовки про сексизм, а й, на жаль, частина повсякдення.

Отож, простими словами, сексизм – це упереджене або вороже ставлення до людей певної статі. Іншими словами, можна сказати, що сексизм, це набір стереотипних поглядів та переконань про те, що одна стать перевершує іншу за низкою будь-яких параметрів.

Відео дня

Рекомендація Ради Європи про боротьбу із сексизмом містить приклади сексизму в різних сферах та закликає держави-члени Ради Європи вживати заходів для боротьби з сексизмом. Розглянемо сфери, яких стосується рекомендація, окремо.

Освіта

Приклади сексизму в освіті:

Підручники, що містять стереотипні образи жінок й чоловіків, хлопців і дівчат. Відсутність у підручниках жінок як письменників, історичних чи культурних діячів. Профорієнтаційні консультаціїї, що відштовхують учнів від нестереотипного вибору кар’єри чи навчання, пояснює фахівець. 

Чому з цим слід боротися?

Як запобігти?

Запровадити політику та законодавство щодо гендерної рівності в освіті. Переглянути підручники, щоб переконатися, що вони не містять сексизму, а також зображують жінок та чоловіків як у стереотипних, так і у нестереотипних ролях, додає Олександра. 

Також потрібно інформувати викладачів та освітян про питання пов язані з несвідомими упередженнями, каже пані Ситник. 

Юстиція

Приклади сексизму в системі правосуддя:

Чому з цим слід боротися?

Така поведінка може призвести до відмови жертв насильства від своїх заяв про таке насильства.

Як запобігти?

Запровадити політику щодо рівного доступу жінок до правосуддя. 

Державний сектор

Приклади сексизму в державному секторі:

Чому з цим слід боротися?

Як запобігти?

Робоче місце

Приклади сексизму на робочому місці:

А також недоречні коментарі щодо фізичного вигляду чи одягу. Зневажливі коментарі на адресу чоловіків, що виконують «жіночі» обов’язки.

Чому з цим слід боротися?

Сексизм на робочому місці сприяє зниженню ефективності праці тих, проти кого він направлений, та колективу в цілому, пояснює жінка. 

Як запобігти?

- Прийняти та впровадити кодекси поведінки, що визначають сексистську поведінку та запобігають їй шляхом навчання. Ввести механізми подання скарг, дисциплінарних заходів та служб підтримки. Керівники повинні виявляти свою готовність боротися з сексизмом, пояснює Олександра.

Мова та комунікації

Приклади сексизму в мові та комунікаціях:

Загальне використання чоловічого статі (для позначення будь-якої або невизначеної особи). Використання зображень лише чоловіків в рекламі та на обкладинках різноманітних видань, - пояснює фахівець. - Використання термінів чоловічого роду для позначення жінки в зв'язку з її професією. Реклама з чоловіком, що показує жінці, як користуватися пральною машиною.

Чому з цим слід боротися?

- Мова та спілкування мають значення, оскільки вони роблять людей «видимими» чи «невидимими» для інших та для суспільства в цілому, мова і комунікації сприяють або визнанню внеску певної статі в суспільство, або принижують такий внесок, - каже Олександра Ситник. - Наша мова формує нашу думку, і те, як ми думаємо, впливає на наші дії. Гендерно-сліпа або дискримінаційна мова підсилює сексистські погляди та поведінку.

Як запобігти?

- Використовувати як терміни жіночого так і чоловічого роду, або нейтральні, звертаючись до змішаної аудиторії,додає жінка.

А також рекомендує переглянути публічну комунікацію, щоб переконатися, що вона використовує мову та зображення, що чутливі до статі.

Приватна сфера

Приклади сексизму в приватній сфері:

- Жінки, як правило, виконують більше неоплачуваної роботи, зокрема робота пов язана з домогосподарством та доглядом за дітьми та особами похилого віку, - каже Олександра. - Наприклад, часто лише жінки миють посуд під час вечірок. Іншим прикладом є сексистські жарти міждрузями, пропонування дівчатам чи хлопцям в якості подарунків іграшки «жіночі» або «чоловічі». А ще заохочення хлопчиків бігати та ризикувати, а дівчат - бути послушними та поступливими.

Чому з цим слід боротися?

- Неоплачена робота впливає на участь жінок в ринку праці, на їх економічну незалежність, а також на їх можливість відпочивати, мати хобі та займатися спортом. Іграшки (наприклад, міні-кухня чи будівельна гра) впливають на гендерні ролі, але також і на майбутній вибір навчання чи кар’єри. Сексистські жарти можуть створюють напружену атмосферу та можуть залякувати. Також сексиські жарти тривілізують сексистську поведінку.

Як запобігти?

- Заходи з підвищення обізнаності та дослідження впливу та розподіл неоплачуваної роботи між жінками та чоловіками. Заходи, що дозволяють мати баланс між дозвіллям та роботою. Просування іграшок без гендерної специфіки. Заохочення хлопців, а також дівчаток до участі в роботі по дому, пояснює фахівець. 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • ВолодяУкраїна!!!

    Володька дави вату вашиську так сер готовий до виконання ваших завдань!!
  • UpToNoGood

    Тобто, якщо ти проти того, щоб твоя подруга йшла на хардкорну роботу _башити, проти того, щоб вона там маскулінізувалась і загартовувала "товсту шкіру" в цьому житті - то ти сексист?
  • ВолодяУкраїна !!!

    І правельно каже Європа .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up