Дітям військовослужбовців оновили пільги на харчування: хто і як може отримати

Дітям військовослужбовців оновили пільги на харчування: хто і як може отримати
  • Ви захищали або захищаєте Україну від ворога? Тоді ваші діти мають повне право на безоплатне харчування в школі, садочку та коледжі. Пільга стосується всіх військових, а не лише тих, хто перебуває чи перебував в гарячих точках.
  • Як отримати пільгу та які документи необхідно підготувати – нам роз’яснили в управлінні освіти.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Війна в Україні триває вже протягом дев’яти років. Тож, кількість дітей, батьки яких захищали чи захищають нашу країну від російського загарбника, щоразу збільшується. А отже, всі вони мають право на безкоштовне харчування за місцем навчання.

Скільки дітей користуються пільгою?

Станом на третє березня, понад 3000 дітей у школах та садочках Тернопільської територіальної громади харчуються безкоштовно. Їх батьки захищають/захищали Україну від ворога. Про це повідомили в управлінні освіти і науки Тернопільської міськради.

— Якщо говорити за нашу громаду, то більша частина дітей захисників та захисниць харчуються безкоштовно саме у школах. Наразі у нас майже 2 500 таких дітей. А ось серед вихованців дитячих садочків менше – 558 дітей. Статистика систематично змінюється, адже мобілізація триває і кількість захисників та захисниць збільшується, — кажуть в управлінні освіти.

Відео дня

Важливо! Наразі враховують дітей не лише учасників російсько-української війни, а й антитерористичної операції, що триває з 2014 року на сході України. Зі слів працівниці управління освіти, кількість дітей пільгових категорій через вторгнення збільшилася майже вдвічі.

— У садочках пільгами на харчування користуються 326 дітей учасників АТО і 220 дітей учасників російсько-української війни. Якщо говорити за дітей загиблих захисників України, то всього 10 харчуються безкоштовно. У школах ситуація інша: 1 112 дітей учасників АТО та 1272 дитини учасників російсько-української війни. Статистика по дітей загиблих захисників також більша – 44 особи. Але ці дані можуть змінитися вже завтра, — наголошують у відділі дошкільної, середньої та позашкільної освіти.

Також безкоштовно харчуються діти захисників, які під час виконання завдання отримали поранення або інвалідність.

Куди звертатися за пільгою?

Аби ваша дитина отримала пільгу на безкоштовне харчування у школі чи садочку не треба звертатися в управління соціальної політики, в міську раду чи інші державні установи. Вам лише потрібно повідомити адміністрації навчального чи дошкільного закладу про те, що батько/мати дитини захищав або захищає Україну і принести відповідні документи.

— Ті, хто були в АТО, вони вже мають посвідчення учасника бойових дій. А ті, хто з 24 лютого 2022 року захищає Україну, не всі. Тому якщо ваш чоловік чи дружина немає такого посвідчення, як доказ про участь у бойових діях, ви можете принести копію довідки з військової частини. До копії документа обов’язково треба додати заяву з проханням, звільнити мою дитину від сплати за харчування. І все. Зараз вже немає значення, де знаходиться захисник, чи під Соледаром, чи під Харковом, чи під Запоріжжям. У них відбуваються ротації й невідомо, де він буде завтра. Подається лише один документ, а ось про переміщення керівництву закладу повідомляти не треба, — наголошує головна спеціалістка з питань загальної середньої освіти Олена П’ятночка.

Наразі не всі діти користуються пільгами. Як запевняють в управлінні освіти і науки, деякі батьки не вважають це за потрібним. І вони мають на це повне право.  

— Ми звільняємо батьків школярів чи вихованців дитячих садочків від плати за харчування лише у тому випадку, якщо є відповідна довідка та заява. Ви можете не вірити, але є батьки, які відмовляються від пільг. Чоловік може бути під Бахмутом, Херсоном, але мами стверджують, що самостійно можуть сплачувати за харчування дитини чи дітей. Відповідно заяву вони не пишуть, довідку не приносять. Це їх рішення. Якщо вони потім змінили своє рішення, то просто треба знову ж таки звернутися до адміністрації школи чи садочка і подати відповідні документи, — кажуть в управлінні.

У Тернопільській міськраді встановили вартість на харчування учнів, які звільняються від оплати:

  • одноразове харчування – 45 гривень;
  • дворазове харчування – 58 гривень;
  • триразове харчування – 78 гривень;
  • чотириразове харчування – 105 гривень.

Важливо! Документи на отримання пільг на харчування оновлювати не треба. У рішенні виконкому «Про організацію харчування учнів у закладах загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти у 2023 році» прописали, що на безкоштовне харчування можуть розраховувати діти захисників, які брали чи беруть участь у захисті України. Якщо чоловіка чи дружину демобілізували, це не стає причиною скасування пільг.

Читайте також:

О третій ночі кухарі йдуть на роботу, аби діти не були голодні. Репортаж із кухні в школі та дитсадку

Бургери та соус болоньєзе: ми перевірили, чим годують дітей у шкільних їдальнях. А вам подобається?

Коментарі (13)
  • Читач22

    Добрий день,ми також приносили дві довідки про те,що чоловік на фронті,одна з місця де він перебував,інша-з військомат,але нам не дозволяють безкоштовно харчуватися, чому?
  • Читач21

    Добрий день,ми також приносили дві довідки про те,що чоловік на фронті,одна з місця де він перебував,інша-з військомат,але нам не дозволяють безкоштовно харчуватися, чому?
  • Олександр Богачук

    Ця програма (наказ) дійсна по всій Україні, чи тільки Тернопіль. Якщо по всій то можна посилання.
  • Лідія Забродська

    В нас таж ситуація. Принесли в садочок довідку Убд, наказ яким вона видана. Так вимагають довідку про те що дитина проживає у м.Буча. В дитини прописка Київська. Відмовляють в безкоштовно у харчуванні. В дівчинки з нашої групи тато в Зсу, плюс учасник Ато, теж відмовили із за прописки. Я в шоці!!!

keyboard_arrow_up