Як працюватимуть школи Тернопільщини напередодні та в день річниці війни? Роз’яснення від освітян

Як працюватимуть школи Тернопільщини напередодні та в день річниці війни? Роз’яснення від освітян
  • Напередодні річниці широкомасштабної війни в Україні, в деяких регіонах заклади освіти переводять на дистанційне навчання.
  • Чи очікувати на зміни в навчальному процесі школярам Тернополя та області – ми поцікавилися у керівників управління освіти.

 Ми задзвонили в управління освіти і науки Тернопільської міської ради. Зі слів начальниці Ольги Похиляк, у школах є первинні укриття, вони готові до прийому дітей під час повітряних тривог. Натомість питання про переведення дітей на дистанційку поки не обговорювали.  

– Якщо у міській раді чи обласній військовій адміністрації приймуть рішення про переведення на дистанційку, ми повідомимо про це керівникам шкіл. Батькам також повідомлять про зміни в освітньому процесі, якщо вони все ж будуть, – розповіла Ольга Похиляк.

Відео дня

Переведення на дистанційну форму навчання стосується не лише шкіл, а й закладів професійної (професійно-технічної підготовки), фахової передвищої та вищої освіти. Про це на власній сторінці у Фейсбук повідомив Тернопільській міський голова Сергій Надал. 

– 23 та 24 лютого у Тернополі будуть навчатися дистанційно учні шкіл, студенти закладів професійної (професійно-технічної підготовки), фахової передвищої та вищої освіти. Таким є рішення Ради оборони Тернопільщини. Садочки у Тернополі працюватимуть. Однак, рекомендуємо, якщо є можливість, залишіться з дошкільням у безпечному місці. Такі заходи пов’язані із рекомендацією Міністерства освіти і науки України та заходами безпеки у дні, коли минає рік з початку повномасштабного вторгнення, – каже Сергій Надал.

У свою чергу директорка департаменту освіти і науки Тернопільської ОВА Ольга Хома наголосила, передбачити дії країни-агресора на річницю важко і масовий ракетний удар може початися у будь-який день. Проте рекомендації від міністерства будуть дотримуватися.

– Те, що йде річниця війни, ми розуміємо. Але, я перепрошую, нас щодня обстрілюють. На даний час Тернопільська область є безпечною. Та інші регіони майже постійно обстріляні і масові ракетні атаки були в нас неодноразово. Ми отримали лист від Міністерства освіти і науки України саме з рекомендаціями, щоб з 22 по 24 лютого включно заклади освіти здійснювали навчання у дистанційному форматі. Ці рекомендації надали для місцевих органів влади та усіх закладів освіти, що знаходяться не лише на території Тернопільщини, а й інших областей. Школи та батьки обов’язково будуть ознайомлені з рекомендаціями, – каже пані Ольга.

Наразі 99% закладів освіти Тернопільщини мають первинне укриття. Якщо повітряна тривога почнеться під час уроків, то всі діти перейдуть туди разом з педагогами.

Нагадаємо, ми неодноразово перевіряли, в якому стані знаходяться укриття шкіл Тернополя. Чи є там вентиляція, каналізація і комфортні місця для сидіння? Дивіться у нашому матеріалі: Каналізація, вентиляція та Wi-Fі: чи готові шкільні укриття Тернополя для дітей. Ми перевірили

Яка ситуація в інших регіонах?

Рішення про тимчасове переведення дітей на дистанційне навчання ще раніше прийняли в місті Бровари та в Івано-Франківську.

Так, школярі Броварів навчатимуться у дистанційному форматі три дні: з 22 по 24 лютого. Про це повідомив міський голова Ігор Сапожко. Він наголосив, що у ці дні можливі провокації та масові обстріли з боку російських військових. Щодо садочків, то вони працюватимуть у звичному режимі.

А ось в Івано-Франківську діти навчатимуться дистанційно лише два дні: з 23 по 24 лютого. Міський голова Руслан Марцінків наголосив, все роблять задля безпеки дітей та педагогів.

– Це на ці два дні. Все-таки річниця повномасштабної війни, а ворог любить символічні дати. Тому краще перестрахуватися, – каже він.

Також до надання рекомендацій МОН України, інформація про переведення школи на дистанційне навчання з’явилася в Кам’янці-Подольському, на Рівненщині та Прикарпатті.

Опитування

А ви поведете своїх дітей в школу 22-24 лютого?

Читайте також:

Діти у підвалах і з ліхтариками. Як у школах і садочках змушені перечікувати тривогу без електрики

Як бути здоровим дітям епохи гаджетів? Радить ортопед Іван Пригара

Коментарі

keyboard_arrow_up