Як виглядає наш транспорт: одні тролейбуси як нові, інші – розсипаються. Ми перевірили

Як виглядає наш транспорт: одні тролейбуси як нові, інші – розсипаються. Ми перевірили

Чи часто вам доводиться користуватися громадським транспортом? Журналісти «20 хвилин» перевірили, в якому стані місцевий транспорт. Чи чекати оновлень автопарку? Як дотримуються карантину пасажири, водії та кондуктори? У першій публікації циклу "Наш транспорт" читайте про місцеві тролейбуси!

На вулицях міста побільшало нових низькопідлогових автобусів. Однак автопарк тролейбусів майже не оновлюється. На деякі маршрути виїжджають зовсім старі машини.

Вартість проїзду при оплаті готівкою – 6 гривень. Власники «Файної карти» платять 5 гривень за проїзд. Школярі, студенти, пенсіонери та пільговики, які мають відповідну картку, можуть їздити безкоштовно.   

В якому стані тролейбуси?

Журналіст «20 хвилин» проїхався містом у кількох випадкових тролейбусах. Розпочали з зупинки «Центральний ринок». Сюди їде чимало людей за покупками. Тролейбуса тут чекає багато пенсіонерів.

Відео дня

Перший під’їхав старенький тролейбус, який їде за маршутом №1. Зовні він не виглядає старим, однак якщо придивитися – можна побачити метал, який роз’їдає ржавчина. Кілька шарів фарби. Задні двері відчиняються погано. Пасажири, коли виходять з тролейбуса, руками привідчиняють двері, щоб вони швидше відкрились.

В середині він виглядає не краще. На багатьох сидіннях обшивка почала рватися. За нею видніється старий пожовклий поролон. Метал ржавіє. Особливо це помітно біля підлоги. Стара жовта фарба вже починає лущитися. На підлогу хтось розлив білу фарбу.

Наступний тролейбус №3 «Карпенка – ТРЦ «Подоляни». Це так званий «Кінотролейбус». Він також не новий, однак всередині, як і зовні, виглядає краще. На кріслах стара обшивка. На деяких кріслах шви на обшивці почали розходитися, однак вони виглядають краще. Металеві поручні, обшивка, які знаходяться ближче до підлоги, іржавіють. Поручні в багатьох місцях обшарпані, але всередині є новий валідатор.

Двері зачиняються добре. Під час їзди всередину не задуває вітер.    

Наступний тролейбус №10. Він добре виглядає як зовні, так і всередині. Поручні не обшарпані, в салоні немає ржавчини. Обшивка сидінь виглядає добре – вона не брудна та не порвана. Двері також зачиняються та відчиняються без проблем. Окрім є новий валідатор. Всередині чисто.

Однак впродовж наших поїздок багато часу довелося чекати тролйбусів з вільним місцем. На Руській та на проспекті Степана Бандери на зупинках часто чуються сварки між людьми. Тролейбуси заповнені. Кондуктор пропускає по кілька людей на передніх дверях.

– Це просто знущання, я їду з роботи додому і не можу сісти, – скаржиться тернополяка пані Ольга. – Чекаєш 20 хвилин автобус чи тролейбус, а місць немає. Часто водії просто проїжджають і не зупиняються, бо сидячі місця заповнені.

Майже 40 хвилин ми простояли на зупинці, доки не дочекались тролейбуса, який їхав за маршрутом №11. В ньому були вільні місця. Він також в хорошому стані. Всередині чисто, немає ржавчини, обшивка сидінь трохи потерта.

В тролейбусах працю обігрів. Радіатори стоять під сидіннями. Їхати не холодно. Деякі кондуктори облаштували на обігрівачах місця для підігріву їжі. Під час перерви на них ставлять банки або металеві лотки з їжею, яку взяли з собою з дому.

Не помітили ми і порушень карантину. Пасажири заходять в масках. Як кажуть кондуктори – більшість людей не ігнорує карантин, хоча є винятки.

– Буває таке, що люди заходять без маски і потім одягають, – каже кондукторка пані Галина. – Тоді доводиться робити зауваження. Але люди є різні. Один нормально відреагує, інший почне сперечатися. Але загалом люди почали більш відповідально ставитись до маскового режиму.

А ви задоволені станом тернопільських тролейбусів? Проголосуйте та пишіть в коментарях, які проблеми вам найбільше хвилюють!

Опитування

Чи задоволені станом тролейбусів?

Чи безпечно їздити в тролейбусах?

Ми звернулися до керівництва «Тернопільелектротранс». Як розповів директор підприємства Андрій Мастюх – транспорт регулярно проходить технічний огляд.

– Підприємство має 63 тролейбуси, - розповідає Андрій Мастюх. – Наразі не можу сказати, чи будуть в 2021 році закупляти нові тролейбуси. Оскільки бюджет ще не прийняли. Останній новий тролейбус, який ми придбали, марки Škoda. Це було у 2019 році. На лінію ми випускаємо наразі 47 тролейбусів. Техогляд тролейбуси проходять кожну ніч напередодні виїзду.

Окрім щоденного огляду, транспорт регулярно проходить повний технічний огляд.

– Кожних 7 днів тролейбус проходить техогляд відповідно до норми, – продовжує пан Андрій. – Також огляд проводимо відповідно до пробігу транспорту. На підприємстві є виробнича програма, в які чітко прописано процедуру проведення ТО та обслуговування транспортних засобів. Ми не маємо права випускати тролейбус на лінію, якщо він не пройшов огляд. Це контролюємо не лише ми. Кожних пів року нас перевіряє транспортна інспекція, яка приїздить з Києва. Вони перевіряють всю документацію.

У «Тернопільміськтранс» запевняють – несправний тролейбус не виїде на лінію.

Збитки через COVID-19

Однак компанія переживає не найкращі часи. Працювати доводиться в збиток через пандемію коронавірусу – каже Андрій Мастюх.

– Це катастрофа, бо фактично ми возимо третину пасажирів, – каже пан Андрій. – Ми виконуємо 97% плану пробігу, а веземо лише 1/3 пасажирів. Нас дофінансовує міська рада. З державного бюджету допомоги ми не отримуємо.  

Однак суми збитків та витрат наразі не називають, оскільки повні розрахунки ще не проводили. Їх опублікують після закінчення року до 15 лютого. Однак вже відомо, що у 2021 році з міського бюджету виділять кошти на нові тролейбуси.

– Наразі бухгалтери працюють над фінансовим звітом, який ми згодом опублікуємо, – розповів Андрій Мастюх. – Відповідно до прийнятого бюджету на 2021 рік, КП «Тернопільелектротранс» отримає 5 млн гривень з міського бюджету на нові тролейбуси. Який саме тролейбус це буде, скільки їх, чи будуть вони нові чи користовані – цього ще сказати не можемо, оскільки тривають обговорення з міською радою.

А ви часто їздите у тролейбусах? Чи задоволені їх станом? Пишіть у коментарях!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Pavel Orestovich

    Так. Кожен день. Все чудово
  • СТУГНА П

    Тролейбуси в плані механіки проїздять ще не один рік ,а ось ізоляція електричної частини це велике питання . 600 V це не жарти . Сам видів як людей било струмом ,коли люди виходили з тролейбуса  .  Треба слідкувати за ізоляцією проводки тролейбуса і вчасно її міняти , а також треба слідкувати за ізоляцією поручнів .
  • Ірина Зеньо

    Шановні, 8 маршрут відкриє вам очі на транспортну систему міста! Заодно відвідайте 18 маршрутку!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up