Партнер рубрики Події

Нові правила пересадки в тернопільському транспорті. Що варто знати пасажирам? Розбираємося

Нові правила пересадки в тернопільському транспорті. Що варто знати пасажирам? Розбираємося

З 1 жовтня у Тернополі зміняться не лише тарифи на проїзд у громадському транспорті. Тепер можна буде безкоштовно здійснювати пересадку. Як це зробити та що варто знати про нові правила – про це в матеріалі.

Тариф 6 гривень у тролейбусі та 7 у маршрутці за готівковий проїзд у Тернополі діє з 2018 року. З електронним квитком – на гривню дешевше. Коли його змінювали востаннє – тернополяни влаштували  «транспотний майдан». Однак, незважаючи на протести, супротив мешканців та навіть суди, тарифи тоді ніхто не знизив.

З початку жовтня діятиме вже новий тариф. Він буде однаковий як для тролейбусів, так і автобусів та маршруток. Власники картки тернополянина платитимуть 8 гривень, власники неперсоніфікованого квитка – 9 гривень (електронний квиток, який можна купити), а ті, хто платитиме банківською картою чи купуватиме разовий квиток – 10 гривень. Всі пільги для власників соціальної та учнівської/студентської карти зберігаються.

Важливе нововведення — від готівки повністю відмовляться. Якщо ви не маєте карти тернополянина чи проїзного квитка – можна розрахуватися банківською карткою, або купити разовий квиток за допомогою платіжних терміналів, які обладнані на багатьох зупинках у місті. Цей разовий квиток діятиме 30 хвилин від моменту купівлі. Однак чи працюватиме це на практиці? Журналісти «20 хвилин» обов'язково перевірять! Стежте за нашими наступними публікаціями.

Відео дня

Що таке «Єдиний квиток»?

Ще одне важливе нововведення – «Єдиний квиток». Як пояснив начальник управління транспорту міської ради Олег Вітрук, це не окремий документ, а нова послуга, яка стане доступна всім пасажирам. Тепер можна буде безкоштовно пересісти з одного транспорту до іншого.

Як каже пан Вітрук, цього потребували чимало тернополян та жителів ближніх населених пунктів.

– Якщо аналізувати коментарі, які залишають тернополяни, «Єдиний квиток» – це дуже затребувана послуга, – каже Олег Вітрук. – В нас більше 60% вулиць мають пряме транспортне сполучення. Однак є окремі відгалуження, де прямого маршруту немає. Наприклад, мешканці Кутківців чи Пронятина змушені доїжджати до вулиці Мазепи чи до центру міста і звідти пересідати на інший транспорт, щоб дістатися потрібного району. Немає прямого сполучення від вулиці Корольова до масиву «Дружба», тощо.

Маючи квиток можна буде здійснити пересадку безкоштовно.

Оскільки готівкою розрахуватися не можна буде — квитки видаватимуть всім. Відповідно, у місті повинна зникнути проблема з невидачею квитків у транспорті приватних перевізників.

Нагадаємо, журналісти «20 хвилин» вже перевіряли, скільки водій чи перевізник міг отримати необлікованих грошей за одне коло маршруту. Про це читайте у матеріалі «Ліві» гроші або Скільки в маршрутках заробляють на пасажирах без квитків? Ми перевірили (ЕКСКЛЮЗИВ)

Як здійснити пересадку

Як запевнили у міськраді, нічого важкого для пасажира при пересадці немає. Ми також з’ясували в міській раді, чи можна буде пересісти двічі чи більше разів. Тож от що варто знати:

  • Необхідно отримати квиток у будь–якому транспорті (тролейбусі, автобусі чи маршрутці), здійснивши оплату проїзним, карткою тернополянина, банківською картою чи придбавши разовий квиток на зупинці у терміналі.
  • На квитку вказаний час здійснення оплати. На пересадку дається 30 хвилин.
  • Протягом цього часу ви маєте встигнути доїхати до зупинки, де плануєте здійснити пересадку, дочекатися нового транспорту, який підходить для вашого маршруту.
  • На вході при пересадці вам потрібно пред’явити квиток водію чи кондуктору.
  • Можна пересісти на будь–який транспорт, як комунальний так і приватних перевізників. Тобто з маршрутки на тролейбус чи автобус і навпаки.
  • Водії чи контролери не можуть заборонити вам здійснити пересадку, аргументуючи це тим, що в транспорті вже є певна кількість людей, які здійснили пересадку. Головне – встигнути за 30 хвилин.
  • Обмежень в кількості пересадок для пасажира немає. Головне – це можна робити лише впродовж 30 хвилин, тобто, якщо вам це необхідно, і ви вкладаєтесь в час, можна пересісти двічі, тричі та навіть більше, звичайно, якщо це дозволить обмеження в півгодини.
  • Пересісти можна на будь–якій зупинці та навіть в іншому районі. Ваш квиток не прив’язаний до певної локації. Тобто ви можете вийти з транспорту і пройти на іншу зупинку, де проходить потрібний вам транспорт чи є активніший трафік.  
  • Водій не зможе контролювати, скільки разів ви здійснювали пересадку.
  • Залишати квиток водію чи кондуктору при пересадці не потрібно. Це ваше підтвердження оплати за проїзд, тому він лишається у вас.
  • Тривалість поїздки у транспорті не обмежена часом. Обмеження протягом 30 хвилин після оплати діє лише на можливість пересісти на інший транспорт. 

Однак як все буде працювати на практиці? Журналісти «20 хвилин» перевірять це, як тільки система запрацює. Більше – згодом.

У жовтні не штрафуватимуть

Як розповів міський голова Тернополя, на початках виникатиме чимало непорозумінь і тернополянам доведеться пристосовуватися до нових правил.

– Функція кондукторів буде допомогти людям провалідувати пасажирам карту тернополянина, проїзний чи банківську карту і проконтролювати наявність квитків, – каже міський голова. – Ми розуміємо, що в жовтні буде багато незрозумілостей, доки люди звикнуть до нових правил. Тому ми рекомендували контролюючим органам протягом цього місяця не штрафувати людей та не притягувати до відповідальності. За безквитковий проїзд, коли заходив контроль в маршрутку, часто нарікали, що водій не видав квиток. Тепер якщо у вас немає квитка – ви це зробили свідомо. Але ми розуміємо, що протягом жовтня ці проблеми можуть виникати, тому задача контролерів – допомогти та пояснити людям, як цих проблем в подальшому уникнути.

А як ви ставитесь до зміни тарифів та нововведень? Пишіть свою думку у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Natalia Wiliżyńska

    10 грн маршрутка , чи тих же 9 це вже перепрошую .
    Особисто рідко їзджу але їзджу , за що платити ці кошти , за грязну розвалену маршрутку і водія хама в спортивних штанах , в нас ні порядку ні чистоти ні дрес-коду робочого нема.
    Ганьба, просто немає слів , Тернопіль і 10 грн , це якесь знущання або таке враження що сміх на всю Україну .
    9 грн до школи , 9 грн від школи на роботу , 9 грн до школи , 9 грн від школи до дому , така нічогенька сума виходить
  • Олег Кушнір

    Було таке в 90, на здачу кубіки ( magi) давали на здачу. Тепер чим, біляшами платити за проізд.
  • Наталя Барська

    Хто знає як можна розплатитися банківською картою?

    Wernum Brown reply Наталя Барська

    Бачив як платять, прикладаючи смартфон з NFC-чіпом. Через банківський додаток
  • Лариса Катюк

    Хто-небудь знає, як їхати в маршруці до 8-ї ранку, одноразовий квиток ще і не купиш, а якщо і купиш, то можна за півгодини і не сісти в маршрутку, маю пільгову соц.картку,але вона діє з 10ранку

keyboard_arrow_up