Аби народжувалось багато діток

Аби народжувалось багато діток
Аналітики стверджують, що зростання народжуваності є наслідком адекватного законодавства, нормальної навчальної інфраструктури, захищеності жінки і трудових гарантій. Тернополяни натомість кажуть, що потрібен мир, стабільність і вигідні умови кредитування

Підвищення народжуваності завжди стоїть у числі пріоритетів розвитку європейської держави. Причина цілком зрозуміла – зменшення кількості народжених дітей і старіння нації. В Україні проблеми схожі, хоча у нас старіння нації не є "коренем зла". Адже наша висока смертність, особливо серед чоловіків, є певною мірою феноменом.

У декрет – за чергою

Одна з причин низької народжуваності, підтверджують дослідження аналітиків – незахищена жінка. Так, це виглядає дивним, але саме у скандинавських країнах, де законодавство урівнює у правах чоловіка та жінку, де жінка не відчуває гендерних утисків і має більше шансів на гідне працевлаштування без зайвих умовностей, народжуваність зростає.

Відео дня

У Скандинавії чоловіки та жінки мають іти в декрет "за чергою". Наприклад, у Швеції, де дають 480 днів декретної відпустки, їх можна розділити порівну між чоловіком та жінкою. З маленькою умовою – чоловік повинен відбути не менше двох місяців декрету, інакше вони "згоряють". В Ісландії ця квота – три місяці. У Норвегії з 54 тижнів мати мусить бути з дитиною дев’ять тижнів , а батько – шість. Решту – за згодою.

- Таким чином, жінка не "зависає" в декреті, втрачаючи професійні навички і самооцінку, - коментує Денис Горбач, аналітик Інформаційної кампанії "Сильніші разом!". – Саме тому жінка не відчуває, що народження дитини негативно позначиться на її професійній діяльності і "викине" з суспільного життя надовго. Тому і народжують охочіше, маючи трудові гарантії.

Аналітики стверджують, що проблемою може стати і гендерний аспект в оплаті праці, тобто необґрунтована різниця в оплаті аналогічної роботи, яку виконує жінка та чоловік, а також "скляна стеля". Тобто відсутність шансів для жінки піднятись вище якоїсь конкретної посади на підприємстві. Мовляв, якщо ці факти наявні, то жінка двічі подумає, чи варто їй народжувати. Бо ж після виходу з декрету повертатись на малооплачувану і неперспективну роботу невигідно. Тому й стоїть питання – діти чи кар'єра. Вибір останніми роками все частіше роблять на користь останньої.

"Народжуйте, а дитсадком забезпечимо"

Ще одне твердження щодо того, що впливає на народжуваність, – це наявність доступних дитсадків, якісних умов перебування у них та адекватної оплати за це. Адже тоді батьки можуть бути спокійними за свою дитину і продовжувати заробляти гроші і забезпечувати родину.

- Я дитину в садок не віддам! Краще сама з нею сидітиму – і навчу всього, що треба, і дешевше буде, – каже тернополянка Оксана Годун.

Донечка Іринка була для пані Оксани дуже очікуваною, тому й жінка хвилюється за свою малечу особливо сильно. Співрозмовниця визнає, що трохи балує дитину і що вона без мами – нікуди. Тому питання про відвідини садочка не ставлять на порядок денний – бояться, що дівчинка не схоче туди йти.

- Та й, зрештою, уже кілька років усі говорять на форумах, що у садочках бракує місць, – додає пані Оксана. – Ліжечка ставлять впритул, і докуповувати треба стільки всього – подушки, ковдри, навіть ліжечко. Групи переповнені. Казала сусідка, що минулого року 38 чоловік у групі було. То як ті вихователі встигнуть за таких умов за моєю дитиною доглянути? Краще вже побути в декреті, але доньку нормально до школи підготувати.

Таких мам - чимало, стверджує заступник начальника управління освіти і науки Раїса Сауляк. Мовляв, багато хто обирає виховання дитини дошкільного віку поза садком. Дітей, які стоять на обліку, але не ходять у жодний садочок, у Тернополі близько 500.

- Загалом у місті є 38 садочків, один з них – приватний, а один – відомчий. Сукупно в них навчається понад 11 тисяч дітей, – повідомляє пані Сауляк. – Це орієнтовно 80% від загальної кількості дітей дошкільного віку. Решта з різних причин до садочка не ходять.

Раїса Сауляк стверджує, що зв'язку між зростанням народжуваності та кількістю дитсадків немає. Мовляв, народжуваність у місті цілком на нормальному рівні і залежить скоріше від внутрішніх обставин родин, ніж від зовнішніх факторів.

- Я ось що скажу молодим родинам: "Ви народжуйте, а ми садочками діток забезпечимо", – усміхаючись, каже пані Сауляк.

Ціна питання – 41280 гривень

Безумовно, свідоме планування родини передбачає розрахунок й економічного аспекту – не лише народити, а й у скільки обійдеться вивовати, одягнути, прогодувати маленького громадянина. Тому сім’я спершу планує бюджет і оцінює, наскільки можна розраховувати на державу і наскільки - на себе.

- Із 1 липня 2014 року змінився розмір виплат від держави на народжену дитину, – каже начальник відділу прийому громадян управління соціальної політики міськради Уляна Микитюк. – Тепер розмір виплати не залежить від того, перша це дитина, друга чи третя. Для усіх – це 41280 гривень, перша виплата становить 10320 гривень. Потім щомісяця – по 860 гривень на особовий рахунок протягом трьох років.

Жінка стверджує, що виплати – це важливо і що для багатьох родин у період, коли розмір виплат різнився, залежно від кількості дітей, виплата розміром 50 тисяч була хорошою мотивацією народити третю дитину.

- Давайте підрахуємо бюджет на дитину, - каже мама двох донечок Ольга Старик. -  Вагітність і пологи – дороге задоволення! За час вагітності потрібно пройти безліч аналізів та УЗД-досліджень – разом потягне близько 1500 грн. Плюс вітаміни для вагітних та інші медикаменти. А якщо вагітність пробігає з ускладненнями і потрібна госпіталізація, то тут суми рахують тисячами. Пологи в нас безкоштовні, але з власним пакетом медикаментів, стерильним спецодягом для медиків, навіть ватою і спиртом!!! У мене у 2013 та 2014 році були кесарські пологи – у середньому на всі ліки я витратила по 3000 грн.

Окрім того, потрібно придбати для дитини ліжечко (2000 грн), візочок для прогулянок (3500 грн), ванночку (600 грн), одяг, підгузники, засоби гігієни, пляшечки-сосочки…

Далі жінка розповідає про щомісячні витрати. При найбюджетніших розрахунках місячна витрата на підгузники – 1040 гривень, на суміші – 600-1500 гривень, на каші, соки і пюре – 500-600 гривень.

Пані Ольга усвідомлює, що родина повинна розраховувати при плануванні сім'ї передусім на власні сили. Адже, за її словами, виплати на народження – лише допомога, доповнення від держави, а не повне утримання. Тож не потрібно з цим плутати і цього вимагати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up