Бережанський склозавод – це 10 гектарів землі у місті

Бережанський склозавод – це 10 гектарів землі у місті
Бережанський склозавод, який роками був лідером скляної промисловості України, шукає нового власника.

Як цілісний комплекс підприємство продати не вдається. Тому до наступної спроби продажу заводу ціну, ймовірно, опустять. Припинили його діяльність, до речі, через борги перед Пенсійним фондом. Дата наступної спроби продажу об’єкта ще поки невідома.

- Завод продають кредитори, - каже голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний. - Залишки виробництва, обладнання вже реалізували. Є лише територія. Спроби продати її були досі невдалими. Думаю, це роблять штучно, щоб збити ціну до мінімуму.

Боргів у зарплаті працівникам завод не мав. Зате Пенсійному фонду він був винен 12 млн грн.

Відео дня
> - І більше тисячі людей залишилися без роботи, - додає пан Присяжний. – Однак вони самі й винні. Не потрібно було продавати акції пройдисвітам, які довели підприємство до ручки.

Завод нині - у стані самореалізації. Підприємство вже не працює з 2010 року.

- Завод діяльність продовжувати не міг, бо став не конкурентоспроможним, - каже координатор Громадського руху “За Тернопільщину” Руслан Кулик. - Якісне біле скло, яке там виробляли, витіснила дешева турецька продукція. Але територія заводу - 10 га землі. І цим потрібно розумно розпорядитися.

Найкращим варіантом, на думку пана Кулика, було б, якби міська рада викупила дану землю. І це він уже пропонував керівництву міста.

- Міська влада - бездіяльна, - каже Руслан Кулик. - Можна було врятувати завод, додавши, скажімо, виробництво скляних пляшок. Зараз єдине, що залишилося, це розумно використати територію. Адже там є водостічні комунікації. Можна облаштувати промзону та залучити інвесторів. Ну, якщо ж, звичайно, на цю землю вже хтось давно не поклав око.

Натомість міський голова Володимир Музичка пояснює, що над викупом території заводу у міськраді задумувалися серйозно. Та ціна викупу - зависока для міського бюджету.

- Нам, у першу чергу, потрібно виплатити зарплати, - каже пан Музичка. - Було б добре склозавод викупити міськраді. Та немає змоги. Що буде з територією - невідомо. Адже склозавод, поки що купувати ніхто не хоче. Приїжджали підприємці з інших країн. Та усі кажуть, що там потрібно ще вкладати багато коштів.

{photo_gallery id=1410|}

Довідка

Бережанський склозавод виробляв посуд, розсіювачі для світильників, кахель. Свого часу там працювало 1277 робітників. Ще в кінці 90-х-на початку двотисячних підприємство забезпечувало майже 50% податкових надходжень до бюджету Бережанського району. Продукцію експортували до Німеччини, Молдови, Болгарії, Росії, Латвії. Із 2010 року Бережанський склозавод не працює. Боргів із зарплатні немає, але органам Пенсійного фонду завод винен аж 12 млн грн.

 

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Я вам скажу: це ще потрібно вміти - розвалити таке успішне підприємство.

    Piter Savka reply Anonymous

    Це Українці так вміють керувати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up