Через суди проходить лише 15% протоколів за п’яну їзду

Через суди проходить лише 15% протоколів за п’яну їзду
  • На дорогах області цьогоріч загинули 77 чоловік. 
  • Якщо ДТП з тяжкими наслідками – винуватця судитимуть. Якщо наслідки легкі і потерпілі претензій не мають, суд закриває справу за «примиренням».

Смертей на дорогах області менше, ніж торік. Проте є тижні, де щодня 1-2 загиблих. Від початку року на Тернопільщині в ДТП загинули 77 чоловік.

У поліції сподіваються, що зменшити кількість аварій з тяжкими наслідками на Тернопільщині дозволить профілактика, а також нові патрульні поліцейські, які днями з’являться на дорогах державного значення, що проходять Тернопільщиною. Проте констатують: поліцейських на дорогах мало. Наразі ДТП в районах займаються групи реагування патрульної поліції. У великих районах таких по дві. В малих – по одній. Наряди, окрім аварій, реагують на повідомлення про злочини та адмінпорушення.  

Корисне посилання

Актуальні ціни на BMW у Тернополі на Automoto.ua.

Відео дня
  • Ми більше зараз працюємо на профілактику: максимально поширюємо всю інформацію, навіть негативну, - про ДТП, їхні наслідки та причини, - каже начальник головного управління нацполіції в області Олександр Богомол. - Аби люди бачили, що може бути у випадку порушення правил руху, в тому числі при перевищенні швидкості, їзди в нетверезому стані.

Ще одним профілактичним моментом головний поліцейський краю називає патрульних, які невдовзі вийдуть на дороги.

  • Водії знають: патрульний, як зупинить, – не відкупишся, - каже Олександр Богомол. - Випадків, коли наші патрульні вимагали чи брали хабара – мені невідомі. Це позитив. Ми розуміємо: якщо п’яний за кермом – відкупитись не вдасться. Звичайно, можуть бути поодинокі випадки. Але немає системи, яка була колись.

Розраховують і на посилення санкцій, які очікують на водіїв з нового року. Йдеться і про 12 років тюрми для п’яного водія, який вбив людину на дорозі, і збільшення штрафів за кермування напідпитку та за перевищення швидкості. Порушника притягнуть до відповідальності – він розкаже одному, третьому, десятому. І всі вони задумаються, чи варто так чинити, переконаний пан Богомол.

  • Але проблема в іншому – в нас через суди проходить лише 15% протоколів за ст. 130 (за кермування напідпитку – прим. авт.), - каже Олександр Богомол. - Трошки некваліфіковано поліцейський заповнив протокол – з чим боремось і вчимо їх зараз. Пропущені терміни притягнення до відповідальності... протоколи скасовують. Про це і ми весь час говоримо, і міністр МВС піднімав питання, спілкувались з судом. Але ми не маємо можливості впливати на суд. Сподіваюсь, ситуація виправиться.

Таксист, через якого загинула 17-річна Діана, в момент ДТП був під амфетаміном
Водій BMW, який збив студентку, був "під кайфом"
Чимала частина справ щодо ДТП «вмирає» в суді. Скажімо, священик, який перебуваючи напідпитку в липні збив трьох підлітків, не поніс ніякого покарання.

  • ДТП – це неумисний злочин, - пояснив головний поліцейський краю. – Справи по ДТП, де є загиблі чи тяжкі тілесні ушкодження, не можуть бути закриті в суді за примиренням сторін. Якщо була ДТП і кваліфікована як нетяжкий злочин – вона може бути закрита в суді.

Якщо особа вчинила неумисний злочин і відшкодувала матеріальні збитки, допомогла на лікування і постраждала особа звертається до суду, аби закрити кримінальне провадження, його закривають.

  • Однозначно, це буде особа, яку притягнули до відповідальності, це є зафіксовано, - каже Олександр Богомол. - І особа несе покарання – в даному випадку моральне і матеріальне. Такі закони. І в цьому нічого поганого не бачу.

Довідка

Від початку року на дорогах області сталось 67 ДТП зі смертельними наслідками, в яких загинуло 77 людей.

За інф. відділу комунікації головного управління нацполіції в області

Читайте також В реанімації померла жінка, яку збив Opel на пішохідному переході у Смиківцях
Матір, 9-місячна донька якої загинула в ДТП під Теребовлею, виписали з лікарні
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up