Чи повернуть пасажирам кошти за квитки, якщо зникло світло на лінії, і тролейбус зупинився

Чи повернуть пасажирам кошти за квитки, якщо зникло світло на лінії, і тролейбус зупинився
  • Ситуації, коли через зникнення електропостачання на лінії або поломку тролейбус зупинився, час від часу виникають  у Тернополі. Як бути пасажирам, які через ці незручності не змогли добратися до точки призначення, чи повернуть їм кошти за квитки?
  • З таким питанням у редакцію "20 хвилин" звернулася читачка Оксана. Вона зіштовхнулася з незручностями під час поїздки у тролейбусі №11.

- Нещодавно тролейбус не проїхав і до наступної зупинки, як на лінії зникло світло, і він зупинився, - розповідає жінка. - Я сіла на вул. Збаразькій, тролейбус проїхав кілька метрів – до середини вул. Хмельницького і далі руху не продовжив. А мені потрібно було добратися аж в другий кінець міста - на вул. Тролейбусну. Пасажирам ніхто нічого не повідомляв. Люди заметушилися. Потім кондукторка сказала, що нема світла, коли воно з'явиться, невідомо. Сказала, хто поспішає на залізничний вокзал, щоб виходили і йшли пішки, бо це недалеко. На питання пасажирів, які планували їхати далі, що робити, кондукторка відповісти не змогла. Врешті люди почали потрохи виходити. Я попросила повернути мені кошти за квиток, адже послуга мені не була надана - я не проїхала навіть однієї зупинки. Деякі пасажири теж почали вимагати повернення коштів. Кондукторка сказала, що нічого не поверне. Більшість пасажирів вийшли з тролейбуса і розійшлися на найближчі зупинки шукати інший транспорт. Я теж пішла, на дорогу до дому витратила вже не 6 грн, а 13, адже довелося додатково платити 7 грн за маршрутку.

На чиїй стороні правда: кондуктора чи пасажирів? Чи мають люди право у такій ситуації на повернення коштів? З цими питаннями журналістка "20 хвилин" звернулася до директора КП "Тернопільелектротранс" Андрія Мастюха.

- Повернути кошти пасажирам у такій ситуації неможливо, адже вони проведені через валідатор, - пояснює він. – Раніше, коли за квиток брали готівку, люди могли повернути квиток кондуктору. Зараз положенням про оплату за проїзд це не передбачено. Є зміни до законодавства - це раз, а по-друге - працює система, тому повернення коштів неможливе ні фізично, ні технічно.

Відео дня

Коментар

Михайло Самуляк, юрист:

- Відповідно до ст.922 ЦК України, за затримку у відправленні транспортного засобу, що перевозить пасажира, або запізнення у прибутті такого транспортного засобу до пункту призначення перевізник сплачує пасажирові штраф у розмірі, встановленому за домовленістю сторін, транспортними кодексами (статутами). Якщо перевізник не доведе, що ці порушення сталися внаслідок непереборної сили, усунення несправності транспортного засобу, яка загрожувала життю або здоров'ю пасажирів, або інших обставин, що не залежали від перевізника. У разі відмови пасажира від перевезення з причини затримки відправлення транспортного засобу перевізник зобов'язаний повернути пасажиру провізну плату. Згідно ст.10 Закону України "Про захист прав споживачів", якщо під час виконання робіт (надання послуг) стане очевидним, що їх не буде виконано з вини виконавця згідно з умовами договору, споживач має право призначити виконавцю відповідний строк для усунення недоліків, а в разі невиконання цієї вимоги у визначений строк - розірвати договір і вимагати відшкодування збитків або доручити виправлення недоліків третій особі за рахунок виконавця. Враховуючи вищенаведене, я вважаю, що  у випадку фактичного ненадання пасажирам послуг з перевезення, через несправності на електричній лінії для тролейбусів, КП "Тернопільелектротранс" зобов'язане повернути пасажирам вартість проїзду. Для відновлення своїх порушених прав ми рекомендуємо звернутися із скаргою в Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

А ви зіштовхувались з подібними проблемами у транспорті? Розповідайте про це у коментарях до статті. 

Слідкуйте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • serg

    Так можно бабло товкти пару раз світло вирубати в часті пік на декількох тролейбусах. І мастюх при бабульках
  • Marija Gumenna

    Просто не продумана така процедура. А повернути теоретично і практично можна, головне щоб було бажання. А оскільки воно відсутнє, то звісно повертати ніхто нічого нікому не буде. Потрібно, щоб цією проблемою зайнялося служба захисту прав споживачів. Тільки для того щоб вона зайнялася цим, треба щоб до неї звернулися з такою проблемою. Чим більше громадян то зроблять, тим скоріше тим питанням почнуть займатися...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up