У Тернополі обіцяють нові маршрутки – без дірок в підлозі та з кондиціонерами. Які ще зміни планують?

У Тернополі обіцяють нові маршрутки – без дірок в підлозі та з кондиціонерами. Які ще зміни планують?
  • Хто саме виграв конкурс на перевезення, у міськраді не говорять. Мовчать і про те, якими були умови тендеру. Радять дочекатись офіційного оприлюднення на сайті.
  • Нам вдалось дізнатись від власних джерел, що цьогоріч зміниться у транспортній системі міста. Серед вимог – облаштування кожної маршрутки приладами GPS-зв’язку, уніформа для водіїв та забезпечення роботи системи кондиціонування та опалення!
  • Що, на вашу думку, потрібно змінювати у громадському транспорті Тернополя? Проголосуйте в опитуванні, що наприкінці статті.

На черговому засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради затвердили результати конкурсу з визначення перевізників на автобусних маршрутах загального користування. Таке повідомлення днями з’явилось на сайті міськради.

Проте, коли ми хотіли детальніше дізнатись про умови, які висували перевізникам, хто став переможцем і якими з позитивними змінами нас цьогоріч порадує оновлений міський громадський транспорт, у пресслужбі міськради нам у відповіді відмовили. Пояснили, що всю інформацію опублікують на сайті протягом 5 робочих днів. Тоді, мовляв, і дізнаєтесь.

Щонайменше дивує така таємничість. Але, водночас, від власних джерел нам вдалось дізнатись про деякі зміни. Звичайно, ніхто ані з чиновників-транспортників, ані перевізників – ні приватні, ні комунальні, інформацію підтверджувати не поспішають. Запевняють – усе скажуть лише після публікації на сайті міськради. Отож, що відомо офіційно?

Відео дня

Будуть нові маршрути. Основні віддали КП

  • Конкурс проводився на основі новоствореної маршрутної мережі, що формувалася німецькою компанією «Дорньєр Інтернешнл» з врахуванням побажань та пропозицій мешканців міста, підприємств та організацій, - йдеться у повідомленні міськради. - Ця мережа пройшла громадські обговорення, і уже після завершення карантину автобуси та тролейбуси розпочнуть курсувати за новими маршрутами.

Як розповідає міський голова Тернополя Сергій Надал, переможцями визначили і комунальні підприємства, і приватних перевізників. Проте, за результатами конкурсу, основні маршрути будуть обслуговувати саме комунальні підприємства – це «Тернопільелектротранс» та «Міськавтотранс».

  • У договорах з перевізниками передбачене оновлення рухомого складу, зокрема, і приватними перевізниками, - запевнив Сергій Надал. - Транспортні засоби повинні бути обладнані засобами GPS-зв’язку, відеокамерами та системами автоматичного оголошення зупинок, а також вони повинні бути пристосовані для перевезення осіб з інвалідністю. Також ми зберігаємо пільговий проїзд для усіх категорій, що користувалися цими пільгами раніше.

Приватники вже купують низькопідлогові автобуси

Різниця у пасажирському перевезенні цьогоріч буде, запевнило нас власне джерело, наближене до транспортної галузі Тернополя. Однак, на ринку залишились всі приватники, які обслуговували маршрути і раніше. Хіба різниця в тому, що частину основних тепер віддали комунальним підприємствам - «Тернопільелектротранс» та «Міськавтотранс».

– Загалом ставили собі за мету максимум районів охопити комунальним транспортом, - поділився з журналістами чоловік, дотичний до транспортної галузі Тернополя. - Недавно придбали 20 низькопідлогових автобусів МАЗ - їх запустять на маршрути, які раніше виконували приватники.

Скажімо, райони - "Новий світ", "Пронятин" - обслуговуватимуть комунальники. Об’єднають 28 і 29 маршрути – і Автовокзал тепер не буде у них кінцевою зупинкою. Натомість оновлений маршрут вирушатиме з «верхньої «Канади», через Автовокзал курсуватиме до Будного і «Набережного кварталу». 31-ий маршрут їздитиме від Винниченка, через Тролейбусну  до містечка Шляховиків. Цей маршрут також відійшов Електротрансу. Як і новий маршрут №21, який лише планують впроваджувати.

  • Мова йшла і про оновлення рухомого складу приватниками, і якими мають бути автобуси, в т.ч. вказана кількість для перевезення пасажирів з інвалідністю, - запевняє джерело. – Кілька приватних перевізників вже придбали декілька одиниць низькопідлогових автобусів. І після підписання договорів вони вийдуть на рейси.

Що зобов’язані зробити перевізники?

На офіційному сайті міськради ми знайшли інформацію про оголошення конкурсу на перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в Тернопільській міській територіальній громаді. Опублікована вона 13 лютого.  

Серед вимог – облаштування кожної маршрутки приладами GPS-зв’язку, уніформа для водіїв та забезпечення роботи системи кондиціонування та опалення! А в салонах мають бути камери відеоспостереження.

Перевізники-претенденти, у разі визнання їх переможцями конкурсу зобов’язуються:

  • впровадити і забезпечити функціонування системи АСООП в усіх транспортних засобах на маршрутах об’єктів конкурсу;
  • забезпечити обслуговування маршрутів згідно з додатковими умовами, наданих ними, як перевізниками-претендентами;
  • забезпечити обладнання всіх автобусів приладами GPS-зв’язку та системами автоматичного оголошення зупинок;
  • забезпечити роботу водіїв на маршрутах в уніформі;
  • проводити оновлення рухомого складу на закріплених маршрутах;
  • забезпечити роботу на маршрутах низькопідлогових автобусів або здійснити переобладнання автобусів, для забезпечення перевезення осіб з інвалідністю;
  • забезпечити роботу в автобусах системи кондиціонування та опалення.
  • забезпечити наявність автобусів з категорією екологічності Євро 3 - Євро 6.
  • забезпечити водіїв автобусів належним рівнем заробітної плати.
  • забезпечити встановлення в салонах автобусів камер відео спостереження.

Транспортні засоби, які претендент пропонує залучити до перевезень повинні:

  • Відповідати стандарту заводу – виготовлювача як автобус міського (приміського) класу (малий, середній, великий, категорії  М3, клас І);
  • Відповідати вимогам безпеки, охорони праці, державним стандартам;
  • Бути зареєстрованими відповідно до вимог чинного законодавства;
  • Перебувати в належному технічному та санітарному стані;
  • Бути обладнаними GPS-системою, адаптованою для відображення їх руху в реальному часі на веб-сторінці «Транспорт Тернополя»;
  • Бути укомплектованими відповідно до вимог Правил дорожнього руху, Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту в Україні.

До складу конкурсного комітету, як вдалось дізнатись з додатку про оголошення конкурсу на перевезення, входять представники відповідних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Укртрансбезпеки, Національної поліції, територіального органу з надання сервісних послуг МВС та громадських організацій. При цьому кількість представників громадських організацій, діяльність яких пов'язана з автомобільним транспортом, повинна становити не менш як 50 відсотків загальної кількості представників громадських організацій. До складу конкурсного комітету не допускали  представників суб’єктів господарювання – автомобільних перевізників, які є перевізниками – претендентами, або які провадять діяльність на ринку перевезень пасажирів, а також представляють інтереси окремих автомобільних перевізників.

Опитування

Що, на вашу думку, потрібно змінювати в міському транспорті передусім?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Алексей

    В Кремечуге уже установили God трекеры на маршрутный транспорт, население довольно, появилось мобильное приложение о движении каждой маршрутки (закупали gps трекерa на сайте wust.in.ua)
  • Анонім

    А чому в умовах конкурсу не прописано пунк "Видавати квитки при оплаті готівкою " і пунк що у разі хоча б однієї скарги ліквідовувати ліцензію перевізнику .
  • Ihor Smarzh

    Неймовірне
  • Микола Унгурян

    а до вже діючих перевезень ці вимоги не були прописані?
    нові будуть так само дотримуватись їх як і попередні?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up