Нові-старі тарифи на проїзд: у міській раді "під шумок" прийняли чергові рішення

Нові-старі тарифи на проїзд: у міській раді "під шумок" прийняли чергові рішення
  • Рішення про тарифи, яке суд визнав протиправним, виконком міської ради таємно скасував 2 травня. 
  • І тоді ж прийняв два нових рішення про тарифи на проїзд у тролейбусах та маршрутках Тернополя. Згідно з ними, вартість проїзду - 6 та 7 грн відповідно.
  • Що це означає і чи подаватиме Ростислав Небельський знову до суду, дізнавалася журналістка "20 хвилин". 

Після того, як суд визнав рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 30 жовтня 2018 року №819 "Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів автомобільним та електричним транспортом в м. Тернополі» протиправним та нечинним, а потім ще й Верховний суд відмовив у клопотанні виконкому про зупинення дії рішення апеляційного суду, у прес-службі міської ради раз за разом коментували: "Тарифи незмінні". І від 16 квітня більше жодних коментарів у цій справі не давали. А тим часом "під шумок" 2 травня у міській раді зібрався виконком, про засідання якого інформації на сайті міської ради не було. Журналістів теж не повідомляли.  На засіданні, згідно з інформацією із сайту міської ради, розглядали лише два питання і стосувалися вони тарифів на проїзд у громадському пасажирському транспорті Тернополя. Немає і оприлюдненого протоколу засідань цього виконкому на сайті міської ради. До слова, це не вперше міська рада проводить закриті засідання виконкому стосовно тарифів на проїзд.

Відео дня

Нагадаємо, що рішення, яке оскаржував Ростислав Небельський, стосувалося тарифів на проїзд і в тролейбусах, і в маршрутках водночас. Що тепер: на таємному виконкомі 2 травня це рішення розділили. Одне стосується тролейбусів. Для перевізника КП «"Тернопільелектротранс" встановили такі тарифи на перевезення:

• 6 грн за одну поїздку при готівковому розрахунку та при розрахунку безконтактною банківською карткою чи пристроєм з технологією NFC;

• 5 грн. за одну поїздку при розрахунку персоніфікованою картою тернополянина, неперсоніфікованим проїзним. Для учнів та студентів при наявності соціальної карти - 2,50 грн. 

Таке рішення виконком прийняв, згідно із проектом рішення, керуючись ст. 197 Податкового Кодексу України, ст.28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.8 Закону України «Про міський електричний транспорт», враховуючи звернення перевізника КП  «Тернопільелектротранс» та звіт про фактичні результати аудитерської фірми  «Тер Аудит» від 14.11.2018р. №2064, виконавчий комітет міської ради.

Інше рішення стосується маршруток "Про тарифи на перевезення пасажирів автомобільним транспортом в м.Тернополі". І згідно нього тарифи на проїзд у маршрутках та автобусах перевізників  КП «Тернопільелектротранс», КП «Міськавтотранс», ПАТ «Тернопільське АТП 16127», ПП «Тернвояж», ТОВ «Менс – Авто», ТОВ «АТК «Еталон», ТОВ «Мега- Сервіс», ТОВ «Назар-Транс», СПД ФО Задорожного І.М., СПД ФО Лагіша Ю.І такі:

  • 7 грн. за одну поїздку при готівковому розрахунку та при розрахунку безконтактною банківською карткою чи пристроєм з технологією NFC

  • 6 грн. за одну поїздку при розрахунку персоніфікованою картою тернополянина, неперсоніфікованим проїзним. Для учнів та студентів при наявності соціальної карти - 3 грн.

А це рішення прийняли, керуючись ст. 197 Податкового Кодексу України, ст.28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.10 Закону України «Про автомобільний транспорт», враховуючи звернення перевізників та звіт про фактичні результати аудиторської фірми  «Тер Аудит» від 14.11.2018р. №2064, виконавчий комітет міської ради.

І в цьому рішенні прописали пункт: «Вважати такими, що втратили чинність пункти 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9 рішення виконавчого комітету від 30.10.2018р. №819 «Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів автомобільним та електричним транспортом в м. Тернополі». Якраз те рішення, яке оскаржував Ростислав Небельський. 

- Попереднє рішення виконком скасував. Якраз те, яке суд визнав протиправним, - коментує юрист Василь Когут. - Тепер вони прийняли нове рішення. І воно має законну силу. Тобто проїзд і далі 6 та 7 гривень готівкою. Якщо з ним хтось незгідний, наприклад, Ростислав Небельський, то слід рішення проаналізувати та знову подати до суду. А рішення суду про тарифи не є підставою, щоб міська рада до них знову не повернулася. Але тепер питання до міської ради. Які в них аргументи, чому вони знову прийняли ті самі тарифи, з якими не погодився суд? 

У міській раді коментують, що справа щодо рішення виконавчого комітету, яке стосується тарифів на проїзд, перебуває на розгляді Верховного Суду. І уточнюють, що увесь цей судовий процес спрямований виключно на дотримання формальної процедури при прийнятті рішення і немає жодного відношення до розміру тарифів. Щодо даних рішень, то вони прийняті у встановленому чинним законодавством та Регламентом виконавчого комітету порядку і опубліковані рішення теж відповідно чинного законодавства. Стосовно аргументів, яким керувався виконком при прийняті тих же тарифів, журналістка "20 хвилин" написала запит у міську раду. Відповідь опублікуємо, як тільки отримаємо. 

Як вдалося з'ясувати, профільна депутатська комісія з транспорту про це нічого не знає. Голова комісії Іван Зінь вкотре розповів журналістці "20 хвилин", що до їхньої комісії ніхто не звертався із жодними обговореннями питання тарифів чи їх зміни. 

Є ще у міській раді постійна комісія міської ради з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності. Її голова Олег Климчук про суди, таємні засідання виконкому та порушення теж не знає. І пояснює, щоб вони почали якусь перевірку, то спершу хтось має поскаржитися в міську раду. Тоді юридичний відділ, якщо питання буде в компетенції комісії, направить скаргу до них. 

Ростислав Небельський про рішення виконкому знає. Каже, що знову звертатиметься до суду.  

До слова, у одному із попередніх текстів журналістка писала про те, що перевізники за весь час від 16 квітня до 10 травня не отримували жодних вказівок від міської ради про зміну тарифів. А директор КП "Тернопільелектротранс" Андрій Мастюх говорив про збитковість підприємства. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • ната

    крутий анонім я на пнх ходжу більше як ти на свіже повітря дивися не розкидайся бо скоро посцяти не будеш мати чим  а довбайоб це ти сядь за кермо і покажи свое професійне местецтво

    Анонім reply ната

  • ната

    тебе лисий мае там само так що ти анонім не геройствуй і ти тоже за нього голосував що більше нема що написати
  • анонім

    Голосуте і далі за лисого  , він ва має в с.
  • ната

    анонім ти дебіл і поцілуй водіів в дупу вони на роботі так як кожен з нас а всі претензіі став до надала і мединського і до виконавчоі служби  що ці облюдки не виконують  рішення суду для них закони не існують

    Анонім reply ната

    Для таких довб......в як ти у мене одна відповідь ПНХ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up