Платити чи ні по 6 та 7 грн за проїзд

Платити чи ні по 6 та 7 грн за проїзд
  • Рішення міської ради про підняття тарифів на проїзд в маршрутках та тролейбусах до 7 та 6 грн суд визнав протиправним ще 16 квітня. Проте міська рада тарифи так і не змінила.
  • Юрист ж каже, що платити за проїзд за старими тарифами не вдасться, поки міська рада не прийме рішення. І перевізники жодних вказівок від неї не отримували.

Нагадаємо, тернопільський юрист Ростислав Небельський подав до суду на виконком ТМР 1 листопада 2018-ого року.  Чоловік хоче повернути тарифи, які діяли в місті до 30 жовтня 2018-ого року, тобто готівкою 5 грн у маршрутках та 4 грн у тролейбусах. Засідання, яке відбувалося 31 січня, відтермінували, оскільки представник виконкому має донести необхідні для розгляду справи документи. Продовжили розгляд справи 12 лютого. Читайте тут: Тернополянин судиться з міською радою: вимагає відмінити рішення про тарифи на проїзд (відео). На останньому судовому засіданні суд не задовольнив позов. Чоловік подавав апеляцію. І виграв. 

У міській раді 16 квітня казали, що чекають офіційного рішення суду, а вартість проїзду у всьому громадському транспорті Тернополя  залишається без змін. Як з'ясувалося згодом, 17 квітня після ухвалення апеляційним судом постанови про скасування тарифів і відновлення попередніх, з міської ради до Верховного Суду направили клопотання зупинити дію постанови апеляційного суду. Підписав документ міський голова Сергій Надал.

Читайте також: Нові-старі тарифи на проїзд: у міській раді "під шумок" прийняли чергові рішення 

Відео дня

Мали відновити тарифи

Після проголошення рішення апеляційного суду міська рада мала повернути тарифи, які діяли до 30 жовтня 2018-ого, тобто 4 грн - у тролейбусі та 5 - у маршрутках, говорить юрист Василь Когут.

- Після проголошення рішення суду, на якому, як відомо, були присутні начальник управління транспорту та захисник виконкому, воно вступає в законну силу, - коментує юрист. - Тобто рішення виконкому про підняття тарифів, які оскаржував Ростислав, мали б бути скасованими. Отже, якісь тарифи мають діяти, бо безкоштовно перевізники пасажирів не возитимуть. Значить, 17 квітня мали повернути старі тарифи - 4 та 5 гривень.

А, якщо міська рада планує їх змінювати, то це - після засідання виконкому, громадських обговорень. І скільки часу на це піде та коли це має відбуватися - проблеми міської ради. Так само, як і їхні проблеми те, як довго вони чекали на друковане рішення суду.

“Тарифи незмінні”

Впродовж всього часу від моменту оголошення рішення судом і станом на 10 травня у міській раді говорять, що тарифи незмінні. І більше жодних коментарів на цю тему. Тернополян цікавить чи можуть вони платити менше за проїзд. Як пояснює юрист, тут не все так просто. Хоча рішення і незаконне, але поки міська рада не дасть вказівок перевізникам - за меншу вартість вони не возитимуть. А перевізники і справді жодних вказівок від міськради про зменшення тарифу не отримували. І кажуть, якщо тарифи таки зменшать, то їм не буде за що купувати пальне, платити зарплату водіям та здійснювати техогляд.

- Ну зайде людина в маршрутку, наприклад. Платити сім гривень не хоче, - каже юрист Василь Когут. - Але водій не візьме менше, бо йому власник каже, що по сім гривень. Поки міська рада не дала вказівку, що тариф змінений. Сваритися з водієм нічого не дасть, а не доплатиш - не поїдеш. То виходить, що у людей вихід або платити, або не їхати. Тут усе залежить від міської ради, на жаль.

Проте, як ми писали раніше, пасажири мають право на компенсацію коштів за переплачені кошти після 16 квітня. Потрібно мати квитки за проїзд. Спершу звернутися до виконкому, щоб повернули гроші. Якщо там відмовляться, тоді слід писати заяву в суд. І додати заяву, яку писали до виконкому та їхньою відповіддю. В заяві відповідачами слід вказувати і перевізників, і міську раду. А хто винен - визначить суд.  

“Буде катастрофа”

Директор КП “Тернопільелектротранс” Андрій Мастюх каже, якщо відмінити діючі тарифи, то буде несплата за електроенергію, борги по заробітній платі, податках. Це зупинить підприємство взагалі.

- Ми і так на сьогоднішній день збиткове підприємство, а із зміною тарифів на нижчі будуть ще більші збитки. Це буде катастрофа, - каже пан Мастюх. - Зменшать тарифи, ми не зможемо, наприклад, виплачувати вчасно заробітну плату працівникам. Я вже не говорю про оплату за електроенергію та техогляд. Якщо порівнювати вартість квитка на проїзд, в Тернополі не є найвищий тариф серед інших міст. І будь-який тариф розраховується відповідно до постанови Кабміну. Є формула, методологія.

Проте, як зазначив пан Мастюх, бойкоту від КП не буде, адже вони не мають на це права. Бо є соціально направленим підприємством. І додає, що у світі комунальний транспорт для перевезення пасажирів теж збитковий. Але всюди він дотується, а в нас з цим проблема.

- Ще чотири роки тому за електроенергію ми платили 68 копійок, а зараз платимо 3 гривні 2 копійок. І мова може йти про те, що з середини літа ще буде ріст. Чому на цьому ніхто не робить акцент? - додає Андрій Мастюх.

До слова, якщо міська рада не виконає рішення суду, то може понести кримінальну відповідальність згідно із ст. 382 ККУ  “Невиконання судового рішення” передбачається кримінальна відповідальність. І на основі цього можна звертатися в поліцію із заявою про порушення кримінального провадження і притягнути виконком до кримінальної відповідальності.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Ольга

    Пропоную наступного мера вибрати із активісті

    Петро Білецький reply Ольга

    О ні. Знаю я двох таких активістів, обидва з головою недружать. Хай вже краще буде хабарник.
  • Ольга

    Лисогор потрібно гнати
  • Ната Ли

    Ось така в нас судова система і така "правова" держава.....рішення украінського суду всім до одного місця!!!з комунальниками судитися немає сенсу!!!!Ми цивілізована держава,чи тільки на шляху до цивілізаціі??
  • Валера Матів

    Ото ми підарів найняли на роботу!!!!!!! А як їх звільнити чи впливати на їх дії не знаєм((( Шо за хрєнь?!?!?! непонятно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up