"Маму з візком і малими дітьми лишили на морозі", – тернополяни скаржаться на роботу транспорту. Як діяти?

"Маму з візком і малими дітьми лишили на морозі", – тернополяни скаржаться на роботу транспорту. Як діяти?
  • Три скарги за один день — на роботу громадського транспорту. Маму з візочком не пустили ані до тролейбуса, ані до маршрутки. 9-річний хлопчик простояв під дощем і на морозі 45 хвилин, бо в маршрутки не пускали. Дівчинці, яка їхала до школи, не знайшлось місця у «шкільному» тролейбусі.
  • Що кажуть у міськраді і куди скаржитись на роботу громадського транспорту?
  • Оновлений графік шкільних маршрутів – у матеріалі.  

Негода внесла свої корективи у роботу громадського транспорту чи у голови та душі перевізників? Лише за одну добу – три випадки, коли потерпали беззахисніші.

Маму з двома дітками не пустили в маршрутку і тролейбус. Діти з Бродівської не пішли до школи – місця у шкільному тролейбусі їм не вистачило, бо там їхали… дорослі. А 4-класник 45 хв. простояв на морозі, бо не пустили в маршрутку.

  • Обуренню просто немає меж!!! Неможливо мовчати. Пост адресується водіям марштруток, - написала у Фейсбук мама учня 4 класу 13 школи Aneliia Aneliia.  — Вчора, 8 лютого, в проміжку 17-18 год. моя дитина, учень 4 класу, щоб дістатись від 13 школи з вул. Острозького на «Східний», простояла 45 хв на зупинці, на морозі.

Водії закривають двері перед носом у дітей

Зі слів сина, таких дітей, що довго чекали на транспорт, було декілька. Водії закривають двері, не беруть дітей. Ті йдуть пішки. На вулиці – холодний вітер, сніг, мінусова температура, слизько.  

Відео дня
  • Це зараз -5°С, а скоро буде -18°С, - обурюється мама школяра. — Що будемо тоді робити? Не всі мають власні автомобілі, не всі можуть вранці і ввечері дозволити собі таксі. Розпорядження Кабміну про те, що не можна перевозити «стоячих» пасажирів, є давно, та все одно часто бачу, що є стоячі пасажири, але коли це стосується дітей, томожна тільки «сидячі».

Двері водії зачиняють, не завжди слідкуючи, чи дитина знаходиться на безпечній відстані від транспорту.

  • Чому, наприклад, у тролейбусі пасажири не можуть стояти? – цікавиться жінка. - Можна ж кілька «стоячих» узяти, аби стояли на відстані 1,5 м. Це ж великий транспортний засіб!

То для кого їзлить шкільний тролейбус?

Донька Тетяни Ярошевської 9 лютого не потрапила до школи. Дівчинка дістається щоранку з вул. Бродівської, аж від повороту від Комбайнового – і до школи №2. У шкільний тролейбус дитина вкотре не сіла, бо там… було багато дорослих.

  • Мер Тернополя виділив транспорт, в нашому випадку тролейбус номер 7, — для дітей, щоб могли добиратися до школи самостійно, — поскаржилась до редакції Таня Ярошевська. — Але чомусь ним їздять дорослі люди і пенсіонери. А дітей не пускають. Чому діти повинні повертатися в сльозах додому і не потрапляти на уроки вчасно?

9 лютого школярка мала йти лише на другий урок, розповіла «20 хвилин» мама дівчинки. Але дитину відправили рано – саме для того, аби без проблем дісталась до школи.

  • — Шкільний тролейбус відправляється о 7.37 — на вул. Бродівську з Комбайнового, — розповіла жінка. – Нас таких мамусь чимало, які або випроводжають дітей, або відправляють їх самих, бо не мають можливості відправити дітей до школи. Ми спокійні, бо дитина сяде на шкільний тролейбус. Які можуть бути проблеми?

Аби потрапити до 2 школи, більшість дітей повинна вийти біля магазину АРС-кераміка. Так, вони їдуть одну зупинку, і на це у водіїв та дорослих чимало нарікань. Мовляв, можуть пішки пройти. Так, можуть, юале дорогу перейти ніяк не зможуть —там немає світлофора.

  • Я тут у невістках вже 12 років живу, а світлофор так і не поставили, - каже жінка. – Був би він – нема проблем, діти ходили б пішки. А ви бачили рух транспорту на тій вулиці? Як ту дорогу діти мають перейти. Це проблема не лише наша – сьогодні написала ще одна мама з нашої вулиці — її дитину теж не взяли в тролейбус.

Зі школи Тетяна забирає не лише свою доньку, а й інших дітей – усіх разом веде додому, пильнуючи, аби безпечно перейшли дорогу.

  • Якби те, що дитину не пустили у тролейбус сталось один раз — так ні, - — обурюється пані Тетяна. - Стільки знайомих дітей не можуть дістатись до школи. Я вже звернулась і до Сергія Надала у Феусбук. Чекаю на відповідь.

Сісти у маршрутку — теж ще та проблема. Зазвичай у «вісімку» пасажири набиваються ще в Білій. Тому сісти на Бродівській шансів майже немає.  

  • Якщо дійсно є така проблема – нехай пускають ще один тролейбус, — пропонує пані Тетяна. — Треба ж це якось вирішувати. Так, погоджуюсь, дорослим теж треба їхати і вони сильніші за дітей. І мають більше шансів першими зайти до тролейбусу. А дітям тоді що робити?

Маму з двома дітьми залишили під дощем в мороз

Молоду маму з немовлям у візку та молодшим школярем не пустили ні в тролейбус, ні в маршрутку №35 (великий низькополий автобус – прим. авт.). Жінка з дітьми стояла на морозі і слизоті. Причому їй наголошували, що не пускають саме через візок.

  • Нас не пускали в тролейбус №9 і в автобус №35! Це жах, - написала Ольга Гордієнко. — На зупинці "Лікарня швидкої допомоги" мене з немовлям та сином 8 років кондуктори не пускали в транспорт. Причому, ті не були повністю заповнені пасажирами. Наголошували, що не пускають з візками. Відколи? Я забирала сина зі школи. Мало того, що йшла зранку проїжджою частиною, бо тротуарами пройти було неможливо. Ще й ввечері таке… Слів не маю.

Під дописом жінки чимало коментарів. Люди обурюються та підтверджують: дістатись вчасно на роботу або щоб забрати дитину зі школи — нереально.

  • Круто, що бари, дискоклуби працюють, а от в транспорті страшний вірус, добратись з роботи до садку, шоб вчасно забрати дитину, нереально, - пише Оленка Гордєєва. — На зупинці 30-40 людей, а маршрутка зупиняється через одну і бере одного пасажира, зла вже бракує на них.

Що говорять у міськраді? 

Всі скарги тернополян ми адресували до Управління транспортних мереж та зв’язку міськради.

Начальник управління Олег Вітрук повідомив: щодо випадку, коли маму з візком не пустили ані в тролейбус, ані в маршрутку, за цим фактом триває розслідування, про результати якого обіцяють повідомили і журналістів, і заявника. Щодо інших випадків – всі нарікання на постанову Кабміну, яка обмеження перевезення пасажирів тільки в межах «сидячих» місць та поліції, яка штрафує водіїв за порушення.  

  • — Щодо першого випадку, коли дитину з Острозького не пускали у транспорт, — ми готові брати всіх, на «сидячі», «стоячі» місця, але такого права не маємо через постанову Кабміну, яка обмежує кількість пасажирів лише в межах «сидячих», - каже Олег Вітрук. – Контроль здійснюють правоохоронні органи, на яких ми також впливу не маємо. Запевню: весь наявний транспорт – і тролейбуси, і автобуси – весь на рейсах. Ми робимо все, що в наших силах.  

Днями депутати міськради прийняли звернення до Кабміну з проханням дозволити збільшити кількість пасажирів  — і перевозити хоча б половину «стоячих» пасажирів. Це б могло врятувати ситуацію та зменшити кількість проблем з громадським транспортом, каже Олег Вітрук.

  • Якщо, скажімо, взяти тролейбус «гармошку», там технічно дозволено перевезення 160 пасажирів, з них сидячих місць – лише 44, - каже Олег Вітрук. – Якщо б змінами до вищезгаданої постанови Кабміну дозволили хоча б половину «стоячих» пасажирів – з дотриманням дистанції, — кількість пасажирів зросла б мінімум до 80. Тепер чекаємо на рішення Кабміну з цього приводу.

Щодо «шкільного» транспорту з вул. Бродівської – рейсу о 7 ранку там немає. Від 1 жовтня 2020 р. шкільні маршрути змінили, підкорегували їхній графік, зважаючи на побажання тернополян та доцільність (діючий графік див. у таблиці знизу – прим. авт.). Тому о 7 ранку це звичайний рейс, шкільний їздить о 8.37 – від фармацевтичної фабрики – далі просп. Злуки і до Духовного центру.

  • Я особисто з’ясовував щодо ситуації, яка склалась 9 лютого вранці із цим маршрутом, - запевнив Олег Вітрук. – Всіх дітей тролейбус забрав. І всіх, хто мав бажання ним їхати. На зупинці залишились 2-3 дорослих.

Проводять розслідування. Чому ж стільки нарікань?

Щодо мами з візком, яку, попри негоду не пускали ані в тролейбус, ані в автобус №35, в даний момент за цим фактом проводять службове розслідування, запевнив головний транспортник Тернополя.

  • Ми повідомили про інцидент ще вчора ввечері КП «Тернопільелектротранс», саме про їхні маршрути йдеться, — каже Олег Вітрук. — Наразі там відбирають пояснення в кондуктора і водія. Щойно будуть результати — повідомимо про це громадськість.

Чому ж стільки нарікань на роботу громадського транспорту у ці дні – в Олега Вітрука своє припущення. Все через негоду, сніг і ожеледицю. Багато водіїв, хто користувався приватним транспортом, пересіли на громадський транспорт. Ті, хто ходили пішки – теж пішли на тролейбуси та автобуси. Тому навантаження збільшилось.

  • Ми закликали ще весною, коли почався карантин, усі підприємства та організації розмежувати в часі початок робочого дня, — каже Олег Вітрук. – Якщо немає нагальної необхідності починати робочий день о 8 ранку, нехай би працівники виходили, скажімо, на 9.30 чи 10.00. Це суттєво зменшило б одночасний наплив пасажирів. Однак, як бачимо, ситуація не змінилась, а постанову Кабміну, про обмеження кількості пасажирів, ніхто не відміняв.

Який вихід із цієї ситуації? Олег Вітрук каже, можна спробувати виходити завчасно. Це трохи розвантажить транспорт в години пік. Також варто пасажирам подбати про соціальну культуру і першочергово до транспорту пропускати представників найбільш вразливих категорій. Йдеться про мамусь з маленькими дітками, самих дітей, інвалідів і пенсіонерів. Саме вони найвразливіші, особливо під час негоди.

  • Повірте, якщо у нас буде можливість додати бодай один рейс – ми це зробимо, - запевняє Олег Вітрук. – Наразі ми дивимось, що можна змінити, шукаємо різні шляхи. Щодо шкільних рейсів – готові розглядати пропозиції та вносити корективи. Щодо кількості пасажирів – наразі ми не маємо права перевозити «стоячих» пасажирів.

Шкільні тролейбуси, нагадаємо, курсують Тернополем від початку навчального року – від 1 вересня 2020 р. У жовтні графік дещо змінили, враховуючи прохання працівників закладів освіти. Відповідний громадський транспорт обладнаний табличками «Діти».

Оновлений графік відправлень:

Тролейбус №5/6

7:55 «Вул. Київська»  - 8:05 «Вул. Лесі Українки» – 8:09 «Вул. Слівенська» – 8:19
«Центральна бібліотека»

Тролейбус 7/2

8:37 «Фарм. фабрика» – 8:50 «Духовний центр»

Тролейбус 8/1

7:42 «Газопровід» – 8:29 «Вул. Морозенка»

Тролейбус 10/8

7:46 «Вул. Київська» – 8:09 «Центр»

Тролейбус 10/3

8:27 «Центр» – 8:46 «Бульвар Симона Петлюри»

Тролейбус 11/3

7:49 «Вул. Лучаківського» – 8:10 «Центр»  – 8:34 «Бульвар Симона Петлюри».

Довідка

Куди скаржитись на роботу громадського транспорту:

Управління транспортних мереж та зв’язку: м. Тернопіль, вул. Коперника, 1, 4 поверх. Тел.: (0352) 52-15-14, (0352) 52-69-41.

Довідка міськради (вони переадресують скаргу до управління транспортних мереж): 15-80 (зі стаціонарного телефону), 067-351-57-10 (з моб. тел.).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (37)
  • Marta Krasnoschoka

    Їхали з дитиною з поліклініки з візком. На зупинці євро ринку водій тролейбусу 11 відмовився відкривати інші двері окрім передніх. Місця було достатньо. Кондуктор казала: заходьте, але тільки через передні двері. Візок туди не влазив фізично. Чоловік почав кричати, казати що зараз викличе поліцію, тоді відкрили. Зіпсували день усім. Жах просто.
  • Алла Крепич

    Як завжди у нашій державі - все для людей!
  • Богдан Тарноруда

    Чому маршрутки ранком в час пік номер8.18.31.їжуть в село БЕРЕЗОВИЦЮ,КЕПІНГ ЗАБИРАЮТЬ ПАСАЖИРІВ З СЕЛА ІНЕ ЗУПИНЯЮТЬСЯ НА МІСЬКИХ ЗУПИНКАХ ТОМУ ЩО ЇДУТЬ ПОВНІ.а транспорт то міський .Хай влада села подбає про своїх жителів.Зробить додаткові маршрути на час пік, або частина маршруток робить розворот на зупинці газопровід.
  • Ірина Зеньо

    Газопровід,з 8 год не зупинилася жодна маршрутка, тролейбус також, бо приіхав вже повний!!! На роботу добралась в 10 год! Це вже другий день такий доізд!!! Зате по центру пусті маршрутки і тролейбуси!!! В нас в Тернополі хоч хтось є відповідальний? Куди дивиться влада, яку ми обрали і мер зокрема????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up