Кількаденні табори, розваги й навчання. Проєкт для дітей запустили у Тернополі (РЕПОРТАЖ)

Кількаденні табори, розваги й навчання. Проєкт для дітей запустили у Тернополі (РЕПОРТАЖ)
  • Насичене дозвілля для малечі – переселенців з інших міст України, організовують у «Просторі, дружному до дітей». Проєкт створений благодійним фондом «Карітас».
  • У Тернополі він почав діяти з травня. Для дітей проводять різні заняття, майстер-класи та навіть кількаденні табори. Також колектив «Простору…» виїжджає у громади області.
  • Як долучитись до проєкту та які ідеї його молода команда має на майбутнє – читайте у матеріалі.

«Простір, дружній до дітей» спрямований на адаптацію дітей, які є внутрішньо переміщеними особами, та прибули з регіонів України, особливо постраждалих від війни. Сюди приходить переважно малеча з Харківщини, Донеччини та Луганщини, міст Сіверськодонецька, Лисичанська, Херсону (ті, що встигли виїхати до окупації). Долучитись до цікавих заходів можуть всі охочі.

Проєкт, до слова, фінансується іноземними партнерами «Карітасу», зацікавленими у допомозі й емоційній підтримці дітей у воєнний час.   

Відео дня

Про це нам говорить Анастасія Гурська, соціальний педагог дитячого «Простору, дружного до дитини». Вона розповідає, що заняття для малечі проводять шестеро осіб: двоє соціальних педагогів, двоє психологів і двоє аніматорів. З дітьми-переселенцями вони працювали ще з березня на базі «Карітасу». Однак, тоді ця справа не була масовою й спрямовувалась на тих людей, які знайшли прихисток у благодійному фонді на Замонастирській.

Повноцінно «Простір, дружній до дітей» почав діяти у травні, коли команда переїхала в окреме приміщення, котре облаштувала для своїх потреб.

Діти замкнуті в собі й часто розмовляють про війну

Анастасія розповідає, що проводити заняття для малечі у «Карітасі» було не надто зручно. Бракувало місця для руху, заважали іншим мешканцям фонду.

– Якось наша керівниця пані Аліна побачила оголошення, що неподалік в оренду здається приміщення. Власник погодився нам його надати. Пліч-о-пліч з переселенцями із «Карітасу» ми перефарбували стіни на свій смак, красиво облаштували інтер’єр, закупили меблі. Плануємо тут ще якийсь кінозал зробити невдовзі. У цьому приміщенні комфортно. Діти мають багато простору для активностей, а ще тут вони у цілковитій безпеці, – ділиться Анастасія Гурська.

Приходити до «Простору…» може малеча різного віку. До всіх дітей колектив проєкту знаходить індивідуальний підхід. Заняття не тільки творчого характеру (майстер-класи), а й навчальні та розважальні. З дітьми працюють психологи.

– Всі ми розуміли, що малеча, яка пережила воєнні події, в Тернополі нікого не знає і не має чим себе зайняти. Тому у наш простір набираємо групи до двадцяти дітей. Так психологам легше побачити, як вони комунікують між собою, чи має хтось емоційні проблеми. Багато дітей-переселенців замкнені. Дехто, окрім війни, ні про що більше не говорить, – пояснює Анастасія.

Щотижня для учасників простору влаштовують інтерактивні виїзди на різні локації. До прикладу, нещодавно малеча відвідала Головне управління ДСНС України в Тернопільській області. Рятувальники провели міні-екскурсію.

До Дня вишиванки колектив «Простору, дружного до дітей» організували велике свято, участь в якому взяли 200 внутрішньо переміщених дітей.

Співпрацюють зі священниками і проводять табори

Соціальний педагог Анастасія Гурська наголошує, що їхня команда також їздить по територіальних громадах області, у різні парафії, де проживають діти-переселенці. З інформацією про людей, які оселились у певному населеному пункті, допомагають парафіяльні священники.

– З перших воєнних тижнів до благодійного фонду привозили гуманітарну допомогу мешканці ОТГ нашого краю. Ми вносили до списку всіх дітей, а опісля зв’язувались з їхніми батьками, чи не хочуть долучитись до таких занять. Потім або створювали групи у Viber, або публікували оголошення про наш приїзд на сайті «Карітас Тернопіль». Анонси давали і в інші соцмережі, – розповідає Анастасія. – За такою схемою працюємо й донині. Ще створили Google-форму, де можна самому зареєструватись на заняття.

Минулого тижня малеча мала можливість відвідувати табір, ініційований простором. Він тривав упродовж чотирьох днів, з 10:00 до 15:00, і мав дуже насичену програму. Тепер команда проєкту щомісяця проводитиме подібне.

– Табір щоразу буде орієнтованим на іншу вікову категорію. Ми влаштували його для малечі 8-10 років. Далі буде для підлітків, а опісля – для діток від 6 до 8 років. Креативні заняття весь час будуть змінюватись, – каже дівчина.

Аби саме Ваша дитина долучилась до «Простору, дружного до дітей», стежте за оновленнями на офіційних сторінках БФ «Карітас»:

Там є вся необхідна інформація про місце проведення занять, час, умови тощо.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up