Хто з дітей може безоплатно харчуватися у школах і садках Тернополя

Хто з дітей може безоплатно харчуватися у школах і садках Тернополя
  • Переважно батьки самостійно сплачують за харчування дитини у садочку чи школі. Однак є категорії дітей, які мають право на безоплатне або частково платне харчування.
  • Як отримати пільгу та які документи необхідно підготувати – журналісти «20 хвилин» з’ясовували в управлінні освіти.

Наразі в Тернопільській територіальній громаді визначили 11 пільгових категорій для шкіл та 17 для дошкільних закладів, які можуть харчуватися безплатно або з частковою знижкою.

Хто користується пільгами у школах

Станом на травень 2023 року, у тернопільських школах безплатно харчувалися 4 000 учнів. Чи змінилася статистика на вересень і як саме – в управлінні освіти і науки Тернопільської міської ради відповісти поки що не готові, адже до 15 вересня адміністрації шкіл мають зібрати актуальні дані.

Відео дня

Проте журналістів «20 хвилин» запевнили, такі пільги надають:

дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківської опіки;

дітям з родин, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

дітям, батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення АТО (ООС), учасниками війни на території проведення АТО (ООС);

дітям, батьки яких загинули під час участі в АТО (ООС). А також загиблим (померлим) захисникам і захисницям України, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;

дітям, батьки яких отримали інвалідність під час участі в АТО (ООС) та під час безпосередньої участі у заходах спрямованих на захист України під час військової агресії Російської Федерації;

дітям, батьки яких є захисниками чи захисницями України. Якщо батьки брали або беруть безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;

дітям, сім’ї яких перебувають у складних життєвих обставинах;

дітям, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

якщо малеча має статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;

дітям з числа внутрішньо переміщених осіб;

дітям з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах.

Зі слів головної спеціалістки з питань загальної середньої освіти Олени П’ятночки, переважно всі довідки залишаються тогорічні, бо рішення про пільгове харчування виконком приймає на календарний рік, а не навчальний. Проте є деякі нюанси.

— Поновити документи треба лише у випадку, якщо відбулися якісь зміни. Наприклад, якщо захисники та захисниці мають не наказ чи довідку з військової частини, а вже посвідчення учасника бойових дій. Також можуть відбутися зміни в багатодітних та малозабезпечених родинах. Та і довідки із соціального захисту видають тільки на певний період, а далі треба замовляти нову. Крім того, батьки переписують заяви, у яких просять звільнити їх від сплати за харчування дітей на 2023/2024 навчальний рік, — розповіла Олена П’ятночка.

Крім того, пані П’ятночка наголосила, держава перевірятиме тимчасове місце реєстрації переселенців та їх фактичне місце проживання. Тож внутрішньо переміщеним особам, діти яких відвідують освітні заклади Тернопільської міської територіальної громади, необхідно мати реєстрацію саме в Тернополі, а не в іншому регіоні.

Кількість коштів на харчування для учнів пільгової категорії: 

одноразове харчування – 45 гривень;

дворазове харчування – 58 гривень;

триразове харчування – 78 гривень;

чотириразове харчування – 105 гривень.

Чи є пільги в садочках?

З лютого 2023 року вартість харчування у дошкільних закладах Тернопільської міської територіальної громади коливається від 28 до 59 гривень на день за одну дитину. Відповідно до рішення виконкому міськради, все залежить від того, яку саме групу відвідує ваша малеча та скільки часу там проводить. 

Якщо батьки чи діти не зареєстровані в Тернопільській територіальній громаді:

  • 40 гривень у перших молодших та молодших групах з терміном перебування дітей 10 годин 30 хвилин, 12 годин;
  • 44 гривні у перших молодших та молодших групах з цілодобовим перебуванням дітей;
  • 53 гривні у середніх та старших групах з терміном перебування дітей 10 годин 30 хвилин, 12 годин;
  • 59 гривень у середніх та старших групах з цілодобовим перебуванням дітей.

За умови, якщо діти або їх батьки зареєстровані у Тернопільській міській територіальній громаді плата за харчування на одну дитину на день становить:

  • 28 гривень у перших молодших та молодших групах з терміном перебування дітей 10 годин 30 хвилин, 12 годин;
  • 31 гривню у перших молодших та молодших групах з цілодобовим перебуванням дітей;
  • 37 гривень у середніх та старших групах з терміном перебування дітей 10 годин 30 хвилин, 12 годин;
  • 41 гривню у середніх та старших групах з цілодобовим перебуванням дітей.

Решту суми покривають з міського бюджету. 

Щодо пільг, то за інформацією управління освіти і науки Тернопільської міської ради, їх можна розділити на дві категорії: повне звільнення від плати за харчування та 50% знижки. Про кожну категорію розповідаємо окремо.

Хто може розраховувати на знижку

Станом на перше вересня, 678 вихованців дитячих садочків харчуються у закладах з 50% знижкою. Про це журналістам «20 хвилин» розповіла керівниця відділу розрахунків централізованої бухгалтерії дошкільних навчальних закладів Тетяна Гасай.

— На знижку за харчування у розмірі 50% можуть розраховувати багатодітні родини. За умови, якщо в родині є троє і більше дітей, віком до 18 років. Також знижку у садочку можуть дати багатодітній родині, у якій одна чи дві дитини, віком до 23 років і навчається за денною формою навчання у закладах загальної середньої, професійно-технічної та вищої освіти, — каже пані Гасай.

Для того, аби отримати знижку, батьки мають звернутися до адміністрації дошкільного закладу з відповідним переліком документів:

  1. заява матері (батька) або особи, яка їх замінює, про звільнення від плати за харчування;
  2. копія свідоцтва про народження (всіх неповнолітніх дітей);
  3. копія посвідчення або довідки, що підтверджує статус багатодітної родини.

— Оновлювати документи у дошкільному закладі треба лише за певних умов. По-перше, якщо в складі родини відбулися зміни або діти досягли віку 23 роки. По-друге, якщо родина змінила дошкільний заклад для своїх дітей. По-третє, кожного грудня, коли приймають нові рішення щодо пільгового харчування, — наголошують в управлінні.

Для кого харчування безплатне

На безплатне харчування у дошкільних закладах Тернополя можуть розраховувати вихованці, які відносяться до однієї з категорії, що вказані нижче:

  1. сироти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають під опікою і виховуються в сім’ях;
  2. діти з інвалідністю;
  3. діти із сімей, в яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму;
  4. діти із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  5. діти працівників органів внутрішніх справ, Національної поліції України,  які загинули під час виконання службових обов'язків;
  6. діти раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  7. діти з числа внутрішньо переміщених осіб;
  8. якщо мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  9. діти, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку в закладах дошкільної освіти (групах) спеціального призначення. А також діти з особливими освітніми  потребами в інклюзивних групах закладів дошкільної освіти;
  10. діти санаторних груп з малими та згасними формами туберкульозу;
  11. діти, батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення АТО (ООС), учасниками війни на території проведення АТО (ООС). А під час виконання бойових завдань отримали інвалідність чи загинули.
  12. діти, батьки яких є захисниками чи захисницями України, які брали або беруть безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;
  13. діти загиблих (померлих) захисників і захисниць України, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

— Станом на перше вересня у тернопільських дошкільних закладах безплатне харчування отримують 2 070 дітей. Наразі у садочках поточнюють інформацію щодо пільгових категорій, бо прийшли нові дітки, дехто перевівся до інших закладів, — розповідає Тетяна Гасай. — Якщо говорити за документи, то на кожну дитину мати або батько має написати заяву щодо звільнення від плати за харчування, а також надати відповідні довідки. Якщо мова йде про дітей захисників та захисниць України, а також учасників АТО (ООС), то до адміністрації дошкільного закладу окрім заяви необхідно принести довідку або посвідчення про участь у бойових діях.

Читайте також:

Скільки коштує пообідати в їдальнях Тернополя? Ми промоніторили ціни

Не всі діти захисників України харчуються в школах безкоштовно. Ми розібралися, чому так

Бургери та соус болоньєзе: ми перевірили, чим годують дітей у шкільних їдальнях. А вам подобається?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Mariia Rybas

    Чи повинно бути однакове меню для платного і пільгового харчування? Чому дітей садять за різні столи, ділячи їх на категорії?!
  • Semenushun Nina

    Доброго дня. А чому ніхто нічого не згадує про багатодітних сімей. Чому діти із таких сімей не можуть також мати пільги у школах. Багатодітних сімей у нашій країні не є так і багато. То чому не можна для них щось зробити. В інших країнах є дуже багато різних можливостей для таких сімей,а наша країна все як завжди нічого доброго. Тому і в нашій країні така мала народжуваність,бо ніякої допомоги для них не має.
  • andriy

    А де ділась безкоштовна освіта чи податки вже можна неплатити ?
  • Анна Гунька

    А інші взагалі не харчуються бо ціна ужас 😮 а їжа не відповідає на ті кошти.

keyboard_arrow_up