Скільки коштує пообідати в їдальнях Тернополя? Ми промоніторили ціни

Скільки коштує пообідати в їдальнях Тернополя? Ми промоніторили ціни
  • Через постійні проблеми з електроенергією приготування навіть найпростішого обіду може затягнутися на години. Тож деякі тернополяни обирають для себе інший варіант – пообідати в закладі.
  • Які страви пропонують у їдальнях і скільки вони коштують – ми дізнавалися.

Журналісти «20 хвилин» обійшли заклади в центрі Тернополя та подивилися, що пропонують і скільки хочуть за одну порцію борщу чи гречки з м’ясом. Ми побували у: «Бурячок», «Добра піца», «Бістро», «Пиріжкова» та «Франс.ya». Заклади ми обирали довільно.

Також ми дізналися, чи реально зараз пообідати у шкільних їдальнях і які там ціни. 

«Бурячок» (вулиця Руська, 52)

У їдальні перевагу надають домашній кухні. Тут ви можете скуштувати як перші страви, так і гарнір з рибою, грибами чи м’ясом. Страви прості, без зайвих витребеньок, а ціни на них бюджетні.

Відео дня

Наприклад, 250г борщу обійдеться у 29 гривень, а така ж порція овочевого супу – у 26 гривень. Щодо гарнірів, то вибір чималий: картопля двох видів, гречка, рис та макарони. Ціни за порцію в 200г коливаються від 22 до 27 гривень. Найдешевші – макарони з маслом, а найдорожче – гречка.

Для тих, хто надає перевагу м’ясним стравам, пропонують котлетки курячі або свинячі – 20 гривень за штуку. Є також відбивні, що коштують 32 гривні за штуку. 100 г домашньої ковбаски обійдеться в 32 гривні, а шашличок з курки – 35 гривень. З рибного тільки запечена скумбрія – 40 гривень за 100г.

Пропонують тернополянам п’ять різних салатів на вибір. Ціни коливаються від 16 до 35 гривень. Найдорожчий салат «Фантазія» – 35 гривень за 140г, а найдешевший – морква по-корейськи – 16 гривень.

А на десерт – чізкейк 29 гривень за порцію та компот чи сік. Нас ознайомлювали з актуальним меню на п’ятницю, 27 січня. Адже зі слів працівниць закладу, щодня пропонують відвідувачам різне меню. У ньому переважно змінюються перші страви та м’ясні, а ось гарнірі здебільшого залишаються незмінними. Після 17:00 для всіх відвідувачів знижка 30%.

Заклад працює щодня з 08:00 до 19:00.

«Добра піца» (вулиця Грушевського, 3)

У закладі асортимент страв не настільки великий, але обрати є з чого і голодними ви не залишитеся.

Тут пропонують чотири види різної піци, зокрема: з ковбасою, з грибами, з куркою та з шинкою. Є варіант маленької піци – 140г, коштує вона 30 гривень. Якщо обираєте більшу піцу – 320-350г, то вона обійдеться вам від 73 до 82 гривень. Також є спагетті – 315 г коштують 45 гривень, а 300 г бульйону – 29 гривень.

Серед напоїв є тільки соки. Це може бути або томатний, або фруктовий. Ціни коливаються від 15 до 22 гривень.

Як виглядають страви, нам побачити не вдалося, адже вони відсутні на вітрині і їх виносять тільки після замовлення.

Заклад працює щодня з 09:00 до 20:00.

«Пиріжкова» (бульвар Тараса Шевченка, 25)

Попри те, що заклад називається «Пиріжкова», працівники готові вас нагодувати не лише смачною випічкою, а й різними стравами. Тут тернополяни можуть скуштувати борщ, суп з фрикадельками, грибний або гороховий. Ціни коливаються від 23 до 28 гривень за порцію.

Щодо гарнірів, то у закладі пропонують рис, картоплю чи гречку. Порція 200 г обійдеться у 20-23 гривні. Також є гарний вибір салатів: квашена капуста, оселедець під шубою та інші. Ціни не перевищують 30 гривень за порцію.

Великий вибір випічки. Є пиріжки із солодкою начинкою: вишня, шоколад, родзинки, повидло, мак тощо. Також пропонують і з солоною начинкою: горох, капуста, картопля, м’ясо. Ціни на випічку коливаються від 15 до 16 гривень за штуку. А ось за одну сосиску в тісті, вагою 120 г, треба віддати 27 гривень.

Щодо напоїв, то тут є сік, чай або каву. Ціна залежить від об’єму.

Заклад працює щодня з 08:00 до 22:00.

«Бістро» (вулиця Шашкевича, 3)

Наїстися досхочу можна і в кафе «Бістро». Заклад невеликий, нагадує їдальню. Їжу, що є в наявності, можна побачити на вітрині. На всіх стравах одразу вказані ціни та вага однієї порції. Це зручно, адже не доводиться постійно перепитувати у працівників.

На момент нашого візиту, 27 січня, тернополянам пропонували вісім різних салатів. Нижче вказуємо вагу однієї порції і ціни.

  • 100 г моркви по-корейськи – 15 гривень;
  • 150 г крабового – 25 гривень;
  • 100 г олів’є – 18 гривень;
  • 150 г салату з молодої капусти – 20 гривень;
  • 150 г комбінованого з овочами – 20 гривень.

Щодо гарнірів, то пропонують картоплю по-селянськи – 14 гривень за 100 г, пшеничну кашу – 10 гривень за 100 г, а також гречану кашу – 18 гривень за 100 г.

Для тих, хто полюбляє м’ясні страви, є котлети: 100 г – 24 гривні, а куряча відбивна – 32 гривні, м’ясо по-домашньому – 36 гривень. Справжнім делікатесом працівниці називають телячі мізки. За 100 г просять 29 гривень.

На десерт вибір невеликий – сирники, налисники. Під час нашого візиту їх на полиці вже не було. Також є чай, компот.

Працівниці переконують, світло є майже постійно. Тож приготувати їжу встигають і завжди все свіженьке. Заклад працює з понеділка по п’ятницю. З 09:00 до 20:00.

«Франс.ya» (бульвар Тараса Шевченка, 8а)

«Франс.ya» – мережа кав'ярень-пекарень. Вони ідеально підходять для сніданків та перекусів. Тут ви не знайдете бульйону, картоплі з підливою чи відбивної з макаронами. Також відсутні салати. Натомість є випічка із солоною та солодкою начинками.

Наприклад, слойка з куркою та грибами або шинкою обійдеться у 28 гривень, крокер з куркою – у 30 гривень. За один солодовий гамбургер з куркою вам доведеться віддати 46 гривень, а за паніні з італійськими травами та шинкою – 56 гривень.

Один житній круасан з червоною рибою коштує 63 гривні, а із салямі – 53 гривні. Також пропонують шпіцбургер з куркою, один коштує 48 гривень.

Великий вибір і напоїв. Середня кава капучино вартує 38-41 гривню. Дитяче какао 30 гривень, а натуральне – 35 гривень. Є ще чорний та білий шоколад по 39 гривень. Чаї на ягідній основі коштують від 29 до 47 гривень. Все залежить від розміру. 

– Коли у нас немає світла, тоді ми не можемо підігрівати їжу та робити каву. Бо у нас кавовий апарат, і він працює тільки від світла. Також очікуємо генератор. І вже тоді зможемо постійно робити всі напої, – каже працівниця закладу.

Заклад працює щодня. З 09:00 до 22:00.

Що пропонують у школах?

Неодноразово тернополяни радили у коментарях обідати не в кав’ярнях та ресторанах, а шкільних їдальнях. Ми завітали одразу у два заклади і дізналися, чи нагодують нас, якщо ми не працівники і не учні закладу.

Школа №5 (вулиця Камінна, 2)

Потрапити одразу в їдальню школи можна з вулиці Опільського. Кухарі радо зустріли і переконали, що хоча ми і не навчаємося у школі, але без проблем можемо тут обідати щодня.

– Ми готуємо смачно. Їжа щодня свіженька. Є і перші страви, є гарніри і м’ясо. Також трохи випічки та солодощів. Якщо хочете, то приходьте понеділок-п’ятниця, з 12:30 до 13:15. Не буде багато людей в їдальні, і ви зможете спокійно поїсти. Всі ціни можете переглянути на стенді, – каже жінка.

27 січня у меню були три перші страви: борщ зі свіжої капусти – 15 гривень, розсольник – 15 гривень, суп гороховий – 10 гривень. Одна порція – 250 г.

Також пропонують чотири салати: з капусти, з буряка, вінегрет овочевий та морква по-корейськи. Ціни від 10 до 12 гривень за порцію 100 г.

Є і м’ясні страви: відбивна, котлета, гуляш в соусі, стегно куряче. Ціни коливаються від 25 до 38 гривень. На гарнір можна обрати макарони, картопляне пюре, кашу гречану чи пшеничну. Всі гарніри по 10 гривень, а ось гречана каша – 16 гривень.

Із солодощів було печиво, кукурудзяні палички, крекер та соломка.

Заклад працює з понеділка по п’ятницю. Радять приходити в обідню перерву, аби було з чого обрати.

Школа №24 (вулиця Торговиця, 30)

Без проблем на обід нас пустили в цей навчальний заклад. Як і в інших шкільних їдальнях, тут є суп чи борщ, гарніри, м’ясні страви та салати. Можна замовляти все, що є в наявності.

Вартість страв, як і для учнів та педагогів закладу. Відбивна коштує 22 гривні, котлета – 19 гривень, картопля та макарони по вісім гривень, а салати – від восьми до 12 гривень.

Якщо говорити за порції, то для малих дають 100 г картоплі, 30 г м’яса, 30 г салата. Для середньої чи старшої школи порції більші на 20 г. Також є буфет, де ви можете за бажанням замовити сік, булочку, вафлі чи шоколадні батончики.

Заклад працює з понеділка по п’ятницю. Працівники порадили приходити нам з 12:00 до 13:00. У цей час більша ймовірність поїсти, адже діти активно все розкуповують.

Скільки тернополяни витрачають на обіди?

Як бачимо, у вищевказаних закладах можна витратити на обід і до 100 гривень. Все залежить від того, що ви хочете і розмір порції. Тож ми поцікавилися у тернополян, скільки коштів вони витрачають на свої обіди. В опитуванні взяли участь 441 людина.

89 людей (20%) відповіли, що сума за їх обід – до 100 гривень. 62 людини( 14%)  витрачають від 100 до 150 гривень. Судячи з відповідей, 43 тернополянина (10%) готові платити за обіди понад 150 гривень.

70 тернополян (16%) не обідають і не витрачають на це кошти. А ось найбільше – 177 людей (40%) надають перевагу обідам, що приготували вдома.

Чи варто обідати? Поради нутриціолога

Деякі люди нехтують обідами і замість збалансованого прийому їжі обирають канапки, шоколадні батончики, тортики і каву. Та чи правильно це і наскільки важливий обід? З такими питаннями ми звернулися до тернополянки Олени Метельської. Вона сім років працює нутриціологом, активно веде свій блог в Інстаграм та допомагає людям харчуватися правильно.

Зі слів пані Олени, канапки і булочки –  це не складова збалансованого обіду. Також думка, що обід – це перше, друге і компот трохи застаріла і не зовсім вірна. Даний прийом вважається одним з основних в денному режимі. Якщо людина не буде мати збалансованого прийому в обідній час, то ввечері, ймовірно, отримає великий та неконтрольований голод. І як результат – важкість, злість на себе та зайві кілограми.

– На тарілці мають бути білки, жири, вуглеводи, клітковина. Вони закриють всі потреби організму, та будуть працювати для людини, а не проти. Що ми маємо на увазі, якщо говоримо про дані компоненти? Умовно уявимо тарілку, розділимо її на дві частини. Одну частину повинна складати клітковина (переважно овочі), іншу частину ділимо ще раз навпіл – туди ми поміщаємо джерело складних вуглеводів (крупи, макаронні вироби з твердих сортів, бобові, як приклад (попри всі заперечення пам‘ятаємо, що в бобових вдвічі більше вуглеводів, ніж білку), на іншу – білкову їжу (птицю, м‘ясо, субпродукти, рибу, морепродукти, яйця, сир тощо). Не забуваємо і про джерело жирів – поливаємо свою їжу не рафінованою олійкою, додаємо насіння чи горішки по смаку. Оптимальним часом для обіду є проміжок з 13:00-15:30, залежно від графіку конкретної людини, – каже вона.

Пані Олена надає поради, як уникнути дискомфорту після прийому їжі.

– Якщо відчуваєте важкість в шлунку після твердої їжі – спробуйте перед прийомом випити склянку теплої води. Якщо ж у вас знижена кислотність, і їжа погано перетравлюється, зокрема білок – додавайте лимонний сік або ж яблучний оцет у свої страви, – радить тернополянка.

Якщо підсумувати, які ж ризики відсутності обіду?

  • сильне відчуття голоду ввечері, що призведе до переїдання;
  • бажання отримати швидку енергію – у хід йдуть тістечка з кавою, чи ще щось, що не принесе особливої поживності, а вже через півгодини з‘явиться голод, який хочеться знову заїсти швидким перекусом;
  • за відсутності адекватного графіку в прийомах їжі можуть розвинутись і інші порушення в роботі організму – проблеми з органами травлення, підшлунковою або ж інші порушення, аж до інсулінорезистентності ( у разі постійного «перебивання» на солодких перекусах замість нормальної їжі).

А ви готуєте їжу з собою чи обідаєте у закладах? Що полюбляєте їсти – діліться у коментарях. 

Читайте також:

Вирощує перепілок під обстрілами та сублімує їжу: переселенка з Донеччини розвиває власний бізнес

Є біотуалети, каремати і польова кухня. Ми перевірили пункти масового проживання у школах

Тепла їжа додому: скільки коштує доставка від ресторанів та магазинів у Тернополі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Галя Тучак

    Уї
  • Галя Тучак

    80 ,
  • Ruslan Lishchuk

    Ще біля обласної лікарні)
  • Petro Skarzhynskyi

    В більшості закладів харчування є комплексні обіди по 80-120 грн. Також можна смачно поїсти і в "Домашній кухні" на Гайовій чи підвальчику навпроти головного управління МВС, Христині на Текстильній...

    Ігор Телев'як reply Petro Skarzhynskyi

    Petro Skarzhynskyiпенсія2200 80х30 дорівнює 2400

keyboard_arrow_up