Школярам Тернопільщини безкоштовно роздають світловідбиваючі стрічки: як отримати?

Школярам Тернопільщини безкоштовно роздають світловідбиваючі стрічки: як отримати?
  • Тернопільські активісти продовжують дбати про безпеку малих пішоходів. У рамках ініціативи «Побач мене» для дітей виготовляють світловідбиваючі елементи та безкоштовно роздають.
  • Скільки вже вдалося роздати цих елементів і як іншим отримати їх – читайте у матеріалі.

Нагадаємо, ініціатива «Побач мене» належить команді громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» спільно з «Центром готовності цивільних. Тернопіль» від благодійного фонду Сергія Притули. Головна мета — зберегти життя юним пішоходам, які у темний час доби повертаються додому.

На початку листопада команда зібрала власні кошти і виготовила понад 1 500 світловідбиваючих стрічок. Як тільки батьки тернопільської малечі розібрали елементи, активісти відкрили благодійну банку, аби зібрати кошти на виготовлення нових таких аксесуарів. Адже, як виявилося, їх потребують і діти з області.

Відео дня

— Наша ініціатива покликана зменшити кількість дорожньо-транспортних пригод за участю пішоходів, а саме школярів. Ця проблема не нова. Вона існувала ще у мирний час, але тоді вуличне освітлення працювало довше. Зараз темніє швидко, вуличне освітлення працює не на повну. Тож побачити дорослих людей, які переходять проїзну частину, дуже важко, а дітей так взагалі не видно. Тоді наша команда вирішила якось допомогти пішоходам, а особливо дітям. Ми переглядали досвід інших міст, інших країн. Але розуміли, багато коштів у нас нема. І просто придбати всім жители зі світловідбиваючими елементами ми не зможемо. Тому знайшли більш бюджетний варіант – світловідбиваючу стрічку, – розповідає керівник громадської організації Максим Черкашин.

Безпека понад усе

На одну дитину громадські активісти видавали щонайменше три-чотири стрічки. Дитина може поклеїти ці стрічки на обидві сторони одягу, рюкзак або сумку.

– Ми спочатку думали роздати по одній стрічці на дитину. Але потім зрозуміли, що цього недостатньо. При світлі фар вона виділяється, та треба більше. Краще якісно забезпечити 500 дітей світловідбиваючими елементами і вберегти їм життя, ніж по одній для позначки. Радимо дітям наліплювати стрічку з різних боків. І завжди бути уважними на дорогах, – наголошує співрозмовник.

Завдяки розголосу в соціальних мережах, ініціатива набирала все більших обертів. Батьки зверталися до активістів чи не щодня. І просили вже не по чотири стрічки на кожну дитину, а – на весь клас.

— Вже більше як 700 дітей з Тернопільської громади отримали світловідбиваючі стрічки наприкінці 2022 року. Але запит й досі залишається високим. За результатами численних звернень та для полегшення процедури отримання стрічок, ми запустили новий формат отримання стрічок – видаємо на весь клас одразу. Кожен учень класу зможе отримати по три стрічки, —  додає пан Максим.

Станом на 4 січня, команда отримали понад 100 заявок від класів. Наразі заявки опрацьовують і після відправляють стрічки у школи. У середньому активісти обіцяють роздати до 6 000 стрічок.

— Вже сьогодні ми можемо сказати, що наші світловідбиваючі стрічки отримали 1902 школяра та школярки. Це учні з різних навчальних закладів Тернопільщини, зокрема: Озерянської ЗОШ, Бережанського ліцею, гімназії імені Івана Франка, Целіївської гімназії, Глибочецької ЗОШ, Попівської гімназії та інші. Заявки продовжуємо опрацьовувати, тож варто зачекати, — каже співрозмовник.

Чи можна отримати стрічки?

Отримати стрічки може хтось із батьків учнів, класний керівник чи інший уповноважений представник від класу. При заповненні анкети ви маєте надати скан-копію або фото списку учнів класу з підписом директора школи або класного керівника. Якщо учні вашого класу ще не отримували стрічок, протягом двох днів з вами зв'яжеться представник нашої організації та узгодить деталі отримання стрічок.

—  Зараз ми вимушені призупинити прийом заявок від шкіл. Всі стрічки, що у нас є вже розподілені між школами. Тому ми знову будемо відкривати банку для збору благодійних коштів. До збору коштів може долучитися кожен. Давайте разом підвищимо безпеку дітей на дорогах в темну пору доби, — закликав Максим Черкашин.

Якщо бажаєте долучитися, то кошти можна закидати на банку за посиланням. Або також на банківську картку: 5375 4112 0195 2111

Читайте також:

Збільшилась кількість аварій із потерпілими. Скільки Тернопіль економить на вуличному освітленні?

Освітлення через один ліхтар: чи стало пішоходам безпечніше переходити дорогу. Репортаж

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Sergii Sikorskyi

    В школах дітям дають по одній стрічці.

keyboard_arrow_up