Справжня терапія під час війни: у Тернополі переселенка з Херсона знімає дитяче кіно

Справжня терапія під час війни: у Тернополі переселенка з Херсона знімає дитяче кіно
  • Підбір локацій, образів та багатогодинні зйомки. У такому шаленому ритмі живе переселенка з Херсона Вікторія Демченко-Горінова.
  • Разом із внутрішньо переміщеними дітьми та тернополянами вона знімає соціальні короткометражні фільми. Головна мета зйомок – відволікти малечу від воєнних подій та негативних новин.

Зйомки короткометражних фільмів відбуваються у рамках кіножурналу «Байки». Він заснований у 2014 році в місті Горлівка, Донецької області, продюсером Олександром Молодцовим. У Горлівці вдалося відзняти кілька фільмів, а через бойові дії довелося переїхати до Запоріжжя.

Наразі представництва журналу є в Харкові, Херсоні, Дніпрі, Одесі, Черкасах та Сумах. А від червня 2022 року фільми почали знімати і в Тернополі. За сім місяців активної роботи вже відзняли кілька десятків кінострічок та влаштували справжні кінопрем’єри.

Відео дня

Нічого не випадково

Зі слів Вікторії Демченко-Горінової, програмною директоркою у Тернополі вона стала випадково. Адже все своє життя прожила в Херсоні і присвятила вчителюванню та підприємницькій діяльності.

– Коли ми жили в Херсоні, то мені запропонували доньку Валерію віддати на зйомки. Я тоді погодилася і просто після кожної зйомки спостерігала, як змінюється моя дитина. Вона стає більш впевнена, комунікабельна, розкривається її характер. Вона після цих зйомок навіть краще відстоює свою думку. Якщо раніше дитина, коли заходила у колектив, одразу соромилася, мовчала, то зараз проблем з цим немає, – каже пані Вікторія. 

На 25 лютого у Херсоні були заплановані чергові зйомки, але повномасштабне вторгнення внесло свої корективи. А далі переховування у підвалах, постійні вибухи і вимушена евакуація. Для тимчасово прихистку родина Вікторії обрала Тернопіль. А коли Валерія захотіла відновити участь у зйомках, то дізналися, що у Файному місті немає представництва. 

– Мені сказали, можете возити дитину у Львів чи Хмельницький. А якщо не хочете, то чому б вам не стати нашим представником у Тернополі і не знімати фільми? Тоді я замислилася над цим і вже у червні ми знімали перші фільми. Я була просто мама дитини, яка знімається у цьому кіножурналі. Чесно, я ніколи не думала, що ось так буду разом з дітками знімати кіно. Це дуже захоплююче і цікаво, – додає дівчина. 

Лише за червень вони відзняли п’ять фільмів. А вже в серпні зробили першу прем’єру в кінотеатрі «Злата» і зібрали перші овації. Один сезон – 12 серій і знімається він орієнтовно два місяці. Тобто ми знімаємо шість фільмів, потім ще шість фільмів і прем’єра.

Кожна зйомка – друге дихання

Головна мета відновлення зйомок під час воєнного стану – повернути дітей до нормального життя, з веселощами, новими знайомствами та мріями у майбутнє. Особливо це наразі актуально для малечі, яка на власні очі бачила військові злочини росіян або пережила тимчасову окупацію. 

– У зйомках беруть участь діти з Харкова, Херсона, Миколаєва. Також були з Києва, але вони вже повернулися додому. Ми хочемо допомогти дітям не тільки залишити свої гаджети, TikTok чи Instagram, а й знайти їм друзів, якщо це діти з іншого міста. Це була наша головна задача, щоб емоційно вони могли насититись позитивом і відволіктись від того, що зараз відбувається в країні, – розповідає співрозмовниця. 

Команда акторів щоразу збільшується і зараз їх вже майже 100 осіб. Аби дітям було цікаво, директорка намагається віднайти незвичайні локації, музейні експонати, а інколи навіть доводиться годинами знімати в лісі.

– Локаціями слугують всі цікаві місця, що є в місті. Це можуть бути іграшкові магазини, театри, музеї, виставкові зали. Ми вже були в бібліотеках, і знімали в краєзнавчому музеї. Дітям подобаються незвичайні місця для зйомок. Найважливіше – тиша на знімальному майданчику, щоб перехожі люди не заважали. А зараз ще важливо, щоб було світло, з яким часто виникають проблеми. Загалом всі радо погоджуються на зйомки в їх приміщеннях, особливо, коли чують, що це для діток місцевих та переселенців, – додає Вікторія Демченко-Горінова. 

Сценарії на різну тематику, десь гумористичні і фентезі, є елементи жахів. Але всі вони мають повчальний зміст. У дітей є хороша можливість спробувати себе вперше в кіно. Кіножурнал показує закадровий світ кіно, вчить і готує юних акторів до великих робіт в напрямку кінематографа. 

– Дітки завжди прагнуть розвиватись і показувати свій талант. Їм треба рости і хай буде у них хоч якесь дитинство. Ми не кажемо, хто кращий, хто ні. Наше завдання – допомогти розкрити уміння, привити бажання удосконалюватись. На виході ми маємо результат – фільми. Ми дітей вчимо міміці, акторської майстерності, поглядам, бо на великий екран можна потрапити завдяки праці над собою, а не народившись у Києві чи Нью-Йорку, – запевняє програмна директорка. 

Розширюємо кордони

Зрозумівши, що у Вікторії добре виходить, засновник кіножурналу запропонував відкрити представництва у Чернівцях та Івано-Франківську. А так, як для дівчини не страшні будь-які авантюри, вона погоджується і вже на сьогодні збирає цілу команду акторів, знімає фільми та проводить перші прем’єри. 

– Я не одна працюю з дітьми. У нас є режисер, оператор, монтажер. Всі задіяні, всі працюють на результат. Хтось постійно знаходиться на знімальному майданчику, а хтось все робить віддалено, – каже пані Вікторія. – Я відвідую міста, бо треба знайомитися з дітьми, трохи дізнатися про них і зрозуміти, чи готові вони вже бути нашими героями. Є дітки, які в чотири роки вже будуть грати на камеру і все виходить, а є дітки, які в п’ять чи шість років не готові. Тут все індивідуально. 

В Івано-Франківську вже відзняли 12 фільмів і зробили першу прем’єру, а ось інші п’ять підуть в наступний сезон. А щодо Чернівців, то відзняли вже 17 фільмів, а ось шість інших готують в наступний сезон. 

Продовжити роботу творча команда планує в січні. Аби вже в лютому показати вам свою нову творчість. 

Читайте також:

Я хочу дарувати людям щастя: переселенка з окупованої Херсонщини розвиває майстерню шоколаду

Війна – не привід забувати про мрії! Як тернополянка ризикнула і розпочала бізнес за кошти держави

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up