Партнер рубрики Події

Тернопільський письменник Олександр Вільчинський презентував книгу казкових повістей для дітей

Тернопільський письменник Олександр Вільчинський презентував книгу казкових повістей для дітей
  • «Діти потребують казок під час війни, і навіть більше, ніж у мирний час», – запевняє Олександр Вільчинський. Він вперше написав книгу для малечі, яку присвятив своєму онукові.
  • Презентацію збірки письменника у рідному Тернополі організували 24 жовтня. На зустрічі побувала й наша журналістка.
  • Більше про історію створення книги – читайте у матеріалі!  

Письменник Олександр Вільчинський відомий широкому колу читачів, як автор романів і повістей для дорослих – «Суто літературне вбивство», «Останній герой», «Віагра для мера», «Дерева на дахах», «Криївка», «У степу під Авдіївкою», «Інші двері» тощо. Нещодавно він спробував свої сили ще й у написанні оповідок для дітей.

Дебютна книжка «Дідусь Апчих та його друзі» вийшла у видавництві «Навчальна книга «Богдан» у 2023 році. Вперше її презентація відбулася 7 жовтня на «Форумі Видавців» у Львові. А у Тернополі поціновувачам літератури збірку представили 24 жовтня.

Відео дня

Захід провели у книгарні «Є», що на вулиці Валовій. Модерувала подію Ольга Єгайлова. Крім автора казкових повістей долучився також Володимир Якубовський – головний художник Тернопільського академічного обласного театру актора і ляльки та ілюстратор. Саме він виконав візуалізацію книги, намалювавши її героїв такими, якими їх собі уявив.

Загалом збірка вміщує три повісті – «Весняна казка», «Пригоди Моквика» та «Кіт Муркіт і миша Настя». Кожна з них – по-своєму унікальна та колоритна.

–  Коли з’явився онук Дмитрик, невістка попросила, аби я щось для нього написав – якусь казку. Погодився, хоча казок ніколи не створював. Чесно кажучи, я у дитинстві їх мало читав. Пообіцяти – пообіцяв, але інші справи, інші книги, потім війна мене відволікли. Онук підростав, а казка була ненаписана… – письменник розповів про те, як виникла ідея створення казок. – Дмитрик живе у Львові, неподалік Високого замку, і ми часто гуляли містом. Розмовляли про те, що у парку можуть жити казкові істоти. Я замислився про казку, але не міг знайти персонажа. Та маю довгий ніс, що постійно чхає. І Дмитрик назвав мене: «Дідусь Апчих». Мені лише залишилося перевести стрілки на лісовичка, який живе під пеньочком у парку «Високий замок». Так народився образ, який потягнув за собою всі інші.

Справді, у книзі маленькі читачі зустрінуться з добрим лісовичком Апчихом, який має багато друзів, разом з ними охороняє весняні першоцвіти і робить хороші справи. Події, які відбуваються у парку, зобразив ілюстратор Володимир Якубовський.

Співпраця з ним, додає пан Вільчинський, вийшла незапланованою. Хоч знайомі чоловіки ще з початку 90-х, та у плані письменства й літератури раніше не взаємодіяли. Тим не менш, додає автор збірки, Володимир Якубовський мультиплікаційно виконав ілюстрації. А ще художник, на думку пана Олександра, – це справжній співавтор книги, адже дитина дивиться на казки його очима.

– Олександр поспішав, бо у червні – день народження Дмитрика. Хотів йому зробити подарунок. А потім виявилося, що через війну харківська друкарня, яку ми обрали, не видасть книгу. Довелося змінити її формат, тому процес публікації затягнувся. На Форум у Львові встигли зробити лиш кілька сигнальних примірників. А загалом тираж книги – понад 1000. Мені над ілюстраціями працювалось легко, швидко і цікаво. Це через те, що персонажі такі чарівні, милі, життєрадісні. Однак, робота була скрупульозна, бо специфіка дитячих книжок інша, ніж для дорослих. У дітей свій погляд та філософія. Діти не витримують фальші, вони вимогливі до ілюстрацій, – зауважив пан Якубовський.

Присутні могли погортати й ознайомитися з книгою «Дідусь Апчих та його друзі», а на завершення презентації – придбати її з автографом письменника. Він, до речі, розповів журналістці «20 хвилин», що відкритий до співпраці, аби зробити мультфільм за мотивами власних казок, екранізувати їх. Також незабаром планує презентувати збірку у сусідніх до Тернополя містах.

А у грудні навіть буде можливість перекласти книгу польською мовою, аби про неї дізналися ще більше маленьких читачів, і навіть за кордоном.

 

Читайте також:

Як казки готують дітей до дорослого життя? «20 хвилин» поспілкувалися з тернопільською письменницею

У Тернополі представили книгу про стратегію відбудови української економіки

Жити і писати з любов’ю: про що книга загиблого героя Олександра Осадка? Ми побували на презентації

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up