12 мільйонів хочуть витратити на відкриття нового садка у Тернополі. «20 хвилин» побували на місці будови

12 мільйонів хочуть витратити на відкриття нового садка у Тернополі. «20 хвилин» побували на місці будови
  • У Тернополі планують відкрити дитячий садок. Містяни дискутують: чи доречно це робити під час війни та ще й витрачати понад 12 мільйонів гривень.
  • Яке саме будуть облаштовувати приміщення та на що витратять гроші – проаналізували журналісти «20 хвилин».

21 лютого Тернопільська міська рада повідомила про облаштування нового дитячого садка, площею в 787,7 кв.м. на вул. Микулинецькій, 116-П. Майбутній дитячий садок розташований в районі авторинку, на території нового житлового комплексу. 

Журналісти «20 хвилин» промоніторили сайти нерухомості. В оголошеннях вказують, що на Микулинецькій, 116-П розташований житловий комплекс «Рідний дім-1», остаточно введений в експлуатацію у третьому кварталі 2022 року.  Забудовник – ТОВ «Перспектива ресурс». Також повідомляють, що на території є власний заклад дошкільної освіти.

Аби дістатися до закладу, треба кілька хвилин пройти бездоріжжям через хащі з очеретом. Орієнтир – помаранчево-сірі багатоповерхівки та авторинок. 

Відео дня

Приміщення для садочка – двоповерхове і з’єднане стіною з під’їздом новобудови. Як побачили журналісти «20 хвилин», фасад закладу уже пофорбований, встановлені металопластикові вікна та двері, стічні труби, пожежну драбину. Також біля дверей та вікон у підвальному приміщенні є навісні козирки.

Загалом у садочку чотири входи/виходи. Біля головного, окрім сходинок, облаштували ще й пандус.

З підвального приміщення на вулицю є три входи/виходи з металевими дверима. Чи зможуть діти потрапити до укриття не виходячи на вулицю, — наразі невідомо. Адже потрапити всередину журналістам «20 хвилин» не вдалося.

Територію облаштували тротуарною плиткою. У дворі є дитячий, спортивний майданчики та лавки зі столами.

Територія житлового комплексу поки не має суцільної огорожі. Тобто будь-хто може потрапити туди або вийти. Також садочок розташований недалеко від залізничної колії, до якої можна дійти сходами. За даними Google Maps, відстань від садочка до колій – 129,81 м. 

Планували відкрити до війни

Наразі у різних мікрорайонах Тернополя функціонують 36 дошкільних закладів. Навіщо відкривають новий дитячий садочок та ще й майже на виїзді з міста – журналісти «20 хвилин» запитали у начальниці управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольги Похиляк.

— Ми планували збільшити кількість дошкільних закладів у Тернополі ще до повномасштабного вторгнення. Чому саме на Микулинецькій? Бо район активно розбудовують, люди купують квартири і одного садочку №11(вулиця Шкільна, 3) на чотири групи там вже недостатньо. Там є потреба у створенні нового закладу, який зможе прийняти більше дітей та задовольнити їхні потреби у розвитку, — каже Ольга Похиляк.

Зі слів начальниці управління освіти і науки Тернопільської міської ради, приміщення нове і раніше в інших цілях не використовувалося.

— У приміщенні ми облаштуємо дитячі групи, санвузли, кухню, медичний кабінет, актовий та спортивні зали та обов’язково укриття. Тобто, це буде сучасний заклад дошкільної освіти. Розташований садок на території житлового комплексу і дістатися до нього батькам з дітьми, які там проживають, можна за кілька хвилин, — наголошує пані Похиляк.

Під час перебування на території житлового комплексу журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з матусями, які проживають у новобудові. Ми запитали у них, чи знають про облаштування нового дитячого садочка і наскільки це зручно для них.

— Наразі наша дитина ще маленька для садочка. Але, не впевнена, що у майбутньому вона буде відвідувати саме цей заклад. Ми працюємо в центрі, нам буде простіше завозити її машиною і дорогою додому забирати. Зараз постійно ті тривоги, то краще, щоб всі були поруч, — каже жителька Ольга.

Жителька Оксана не проти дитячого садка на території житлового комплексу, але чи буде віддавати туди свою дитину – вдома дане питання не обговорювали. Та жінка наголошує, все залежить від умов, які створять у закладі.

— Дитині ще не виповнилося і двох років, то ми навіть не дивилися, які садочки є в Тернополі, з якими умовами. Можливо, віддамо у приватний заклад, можливо, біля будинку. Все залежить від ситуації в Тернополі, в Україні загалом. Але, як на мене, це зручно, що садок на території житлового комплексу, — каже жителька Оксана.

Треба робити все з нуля

Які саме ремонтні роботи планують провести та скільки готові витратити з місцевого бюджету, журналісти «20 хвилин» дізнавалися завдяки електронній системі публічних закупівель Prozorro.

Отож, 16 лютого управління обліку та контролю за використанням комунального майна Тернопільської міської ради оголосило аукціон на проведення капітального ремонту у дитячому садочку на вулиці Микулинецька, 116-П. Очікувана вартість – 12 388 290 гривень. Аукціон мають провести 27 лютого. 

Відповідно до тендерної документації, підрядник має виконати ряд завдань, починаючи від підвального приміщення. Ми оглянули тендерну документацію і розкажемо про заплановані роботи:

  • влаштування підлоги: керамічною плиткою та ламінатом;
  • мурування, фарбування стін та стелі;
  • установка дверних блоків;
  • прокладання вентиляції, водопостачання та водовідведення;
  • встановлення електрообладнання з усіма конструкціями (розетки, вимикачі, лічильники, щитки, світильники тощо);
  • монтаж пожежної сигналізації.

У садочку мають встановити електричний котел та сучасні батареї. А ось в ігрових кімнатах першого та другого поверху – облаштувати теплу підлогу. Заклад обіцяють зробити доступним та безбар’єрним для вихованців з інвалідністю.

Від кип’ятильників до телевізора

Окрім ремонтних робіт, за ці понад 12 мільйонів гривень підрядна компанія повинна ще й закупити та встановити меблі, техніку. Мова йде про повне технічне укомплектування кухні: овочерізка, ваги, холодильник, плита, м’ясорубка, кип’ятильники тощо.

Окремо облаштують кімнату для прання, сушіння та зберігання білизни. Для цього придбають стелажі та спецобладнання.

Для педагогічного колективу та вихованців закуплять: дошки, стільці, столи та шафи, спортивну та гімнастичну стінки, лавки. А також 31 дитяче ліжко. Враховуючи те, що у дошкільному закладі планують відкрити актову залу, то до речей на закупівлю внесли і синтезатор зі стійкою.

У пропозиціях йдеться і про телевізор та комп’ютер.

Виконати роботи мають до 15 серпня 2024 року. 

Як отримали приміщення?

У коментарі для «20 хвилин» представниця «Перспектива ресурс» Роксолана Левченко повідомила, їхня компанія будувала приміщення для нового дитячого садочка. 

– Після завершення будівництва ми передали приміщення Тернопільській міській раді для відкриття нового дитячого садка. Ми зробили свій внесок в розвиток інфраструктури міста, – відповіла Роксолана Левченко.

Та чи витрачала міська рада кошти на придбання, оренду приміщення бюджетні кошти? 

– Приміщення для садка місто отримало без витрачання бюджетних коштів, – каже речниця Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич. 

Щоб дізнатися деталі домовленостей, ми скерували запит до міськради. Коли отримаємо відповідь, оприлюднимо її. 

Читайте також:

Аналізуємо, що зробили у 2023-му в Тернополі та скільки грошей витратили

Дальній пляж за мільйони гривень: що з'явилося нового та чим можна скористатися

Гольф-клуб біля Водної арени: ми дізналися, хто за цим стоїть

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Станіслав Рикалов

    пропонуємо від виробника матраци, ковдри, подушки, постільну білизну, рушники, наматрацники
  • А ще б краще на місці закладу файного міста відкрити садок...
  • Ольга Петрівна

    Шановний автор даної статті! А чи звернули Ви увагу на дорогу до даного садочку та житлового комплексу в цілому??? Чому не вникаєте в питання, чого вона у такому занедбаному стані??? Отже, доводжу до Вашого відома, що дану дорогу мав зробити забудовник до здачі житлового комплексу із садочком, проте не зробив. Підніміть будь ласка це питання на своєму рівні, ми мешканці цих будинків безсилі... Звернення писали, петиції також, результату немає....

    Polina Daineha reply Ольга Петрівна

    Доброго дня! Задзвоніть до мене або напишіть на електронну пошту

    Ольга Петрівна reply Polina Daineha

    Як з Вами зв'язатись?
  • Pavl Rebrov

    ПАРАДОКС. неправильно ті гроші так зливати((

keyboard_arrow_up