Партнер рубрики Події

Аналізуємо, що зробили у 2023-му в Тернополі та скільки грошей витратили

Аналізуємо, що зробили у 2023-му в Тернополі та скільки грошей витратили

Незважаючи на війну, у Тернополі впродовж 2023 року створювали нові об’єкти, проводили реконструкції вулиць та різних локацій міста. Скільки грошей на це витрачали? Аналізуємо.

Через війну багато проєктів у місті вирішили відкласти до кращих часів. Однак деякі роботи все ж проводили. Це по-різному сприймали тернополяни. Дехто каже, що реконстукції та нові будівництва недоречні під час повномасштабної війни, а всі гроші потрібно спрямовувати на підтримку армії. А хтось вважає, що життя повинно продовжуватися, а місто – розвиватися.

Ми обрали найбільші об'єкти, які створювали або відновлювали у місті. Деякі фінансувалися з міського бюджету, а на деякі кошти виділяли меценати. Також ми додали до переліку нові пам'ятники, які встановили у місті.

Пантеон Героїв

На Микулинецьому кладовищі розпочали облаштування «Пантеону Героїв», де поховані загиблі захисники. Це територія біля колишнього монумента та братської могили полеглим у Другій світовій війні. Цей комплекс демонтували та перенесли до міського кладовища біля села Довжанка. Останки радянських військових ексгумували. Їх планують перепоховати у 2024 році, коли виділять кошти. На місці нового пантеону на могили загиблих встановлюють пам’ятники в однаковому стилі. Також у подальшому планують встановити стіну з іменами загиблих, капличку, оновити вхід до алеї.

Відео дня

Роботи фінансують із міського бюджету. Встановлення одного пам’ятника коштує понад 88 тис. гривень. Як повідомили у міській раді, у відповіді на наш інформаційний запит, на перший етап робіт з облаштування «Пантеону Героїв» виділили 14 млн гривень. Однак загальна сума, яка потрібна для облаштування, наразі невідома.

Модульне містечко

На території колишнього пустиря біля села Малашівці Тернопільської територіальної громади, облаштували модульне містечко для внутрішньо переміщених осіб. Це вдалось зробити за підтримки чеських партнерів, які фінансували проєкт. Там почали приймати перших переселенців на початку 2023 року.

На території модульного містечка встановили три металеві будинки. У кожному облаштували по чотири кімнати для проживання – загалом 12, а також спільні два санвузли та одну кухню. 

Дальній пляж

На Дальньому пляжі завершили реконструкцію верхньої частини відпочинково-рекреаційної зони. Там облаштували дитячий майданчик, спортивні зони, пункт охорони, навіси з камерами схову, вбиральні, паркувальні місця, провели благоустрій території. Вартість робіт становить понад 42 млн гривень.

А ось, хто саме фігурує у даних фірмах та як пов’язані з Тернопільською міською радою, можна прочитати у нашому матеріалі «Реконструкція «Дальнього пляжу» за понад 42 млн грн: які компанії фігурують та що будують»

Реконструкція Гайової

Тривають роботи з реконструкції Гайової вулиці. Роботи уже на завершальному етапі. На стан дороги скаржились тернополяни. Асфальт був у вибоїнах. Також не було безпечного тротуару. Там провели заміну комунікацій, поклали нове дорожнє покриття.  

Ми звернулись до міської ради з інформаційним запитом щодо вартості ремонту. Як нам повідомили у відповіді, функції замовника робіт по капітальному ремонту на Гайовій делеговано департаменту капітального будівництва Тернопільської обласної державної адміністрації та передано проєктно-кошторисну документацію. Вартість робіт, відповідно до документації – 98 821 660 гривень.

Фінансують роботи з міського та обласного бюджету. Так, частка з міського становить 40 млн гривень. Решта – з обласного, йдеться у відповіді на наш запит.

Вулиця Грушевського

Ще одна масштабна реконструкція триває на вулиці Грушевського. Там замінюють інженерні мережі.

Роботи з реконструкції інженерних мереж по вул. Михайла Грушевського заплановано виконати протягом 2023-2025 років у порядку виконання першочергових заходів та в межах бюджетного фінансування.

Як повідомили журналістам «20 хвилин» у відповіді на інформаційний запит, загальна сума витрат на реалізацію проєкту з реконструкції інженерних мереж вулиці Михайла Грушевського складає 89 687 500 грн, включно з вартістю виготовлення документації, експертиз та технагляду. Роботи розпочали за кошти з міського бюджету.

Новий спортмайданчик

У Тернополі відремонтували спортмайданчик на вулиці Новий Світ, 95. Офіційно його відкрили у Міжнародний день захисту дітей. Як свідчать дані сайту державних закупівель, оновлення майданчика вартувало 1 455 951 грн.

Нові пам’ятники

Також у місті з’явились кілька нових пам’ятників та табличок.

Біля обласної універсальної бібліотеки встановили пам’ятний знак на честь уродженців нашої області, діячів Наукового товариства імені Тараса Шевченка. Це одна з найдавніших наукових громадських організацій, що відзначає 150-річчя від дня створення. Нам це витратили кошти меценатів.

На вулиці Сагайдачного встановили арт-інсталяцію «Дякуємо Вам Герої!», присвячену захисникам та захисницям України. Її урочисто відкрили на День міста. Як нам повідомили, на закупівлю конструкції з міського бюджету виділили 86 тис. гривень. Облаштування полікарбонатної плити з елементами підсвітки та транспортні перевезення, дизайнерські послуги здійснили меценати. Працівники житлово-комунального господарства надали допомогу в облаштуванні та підключенні до електромережі арт-конструкції.

Скільки коштувала арт-інсталяція, присвячена захисникам у центрі Тернополя: ми дізналися

А як вам ці зміни? Пишіть у коментарях!

Читайте також:

Що збудували та відкрили у 2021–му в Тернополі. Чи подобаються вам ці зміни? (ОПИТУВАННЯ)

Війна, дерусифікація та нові проєкти у Тернополі: як минув 2022 рік

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Наталя Гупало

    Коли йде вбивча несамовита війна кожен день привозять на щиті. З 2014 року це 10 рік йде війна тепер вже  майже до половини України доходить. Цілий південь майже окупований а тут  грошики на бруківочку на майданчики для. відпочинку  і т. Д. Ви всі самі знаєте хто добре відмиває і збагачується. КОМУ ВІЙНА А КОМУ МАТЬ РАДНАЯ БО РОБОТА ЙДЕ І КАСА ГРОШІ ОТРИМУЄ. ГАНЬБА.
  • Ростислав Гарасимчук

    Громада має знати на що йдуть кошти.  Нормальна стаття. Хейтерам - ви самі тільки серете і гадите, як на вулицях і в під'їздах, так і тут в коментаріях.
  • Єгор Гніздицький

    Норм витрати, просто якась дивна стаття, якби ви порівнювали з іншим містом чи з Києвом...а так апелюєте гривнями ніби то ми маємо з чим то рівняти...

    Бурлаку Наталія reply Єгор Гніздицький

    Дивно порівнювати непорівнюване.
  • Іра Стефанчук

    Так, десь можна було б і кошти не витрачати, але тоді що, залишити місто і не розвивати його? Не розумію, для чого у список вптсали модульне містечко, яке зробили для біженців та Пантеон для героїв. Їх що не треба було робити чи шо!? 20 хвилин як завжди. Розводять зраду всередині. До того ж, скільки вкрала наша ЗЕ влада? Чому про це не пишуть? Також наведу приклад. Вже більше 2 чи 3 років не можуть завершити роботи у Струсові біля костелу і церкви. От цікаво, скільки там вкрали грошей...

    Teren Teren reply Іра Стефанчук

    Ні, ну Дальній пляж то такий розвиток, такий розвиток... Хіба для тих виплятків, що там собі маєточки понабудовували. Вони там, напевно, фізичну підготовку проводять, до мобілізації готуються. Вони вже зі зброєю в окопах, а чи ще на пляжі?

    От цікаво провести опитування, чи тернополяни хоч знають, а де той пляж? Скажімо, біля якого села - Кутківці, Пронятин, Біла...? Або як туда добратись, звідки туда дорога веде?

    Бурлаку Наталія reply Іра Стефанчук

    Яка зрада? Це констатація фактів.

keyboard_arrow_up