Розраховуються за обіди е-карткою: «20 хвилин» перевірили, як у школах працює система для пільговиків

Розраховуються за обіди е-карткою: «20 хвилин» перевірили, як у школах працює система для пільговиків
  • Школи Тернополя перейшли на автоматизовану систему обліку пільгового харчування.
  • Більше не потрібно шукати паперові талони, а лише прикласти спецкартку до валідатора в їдальні.
  • Як працює система, де можна отримати ці картки та хто сплачуватиме за них – дізнавалися «20 хвилин». 

Заклади освіти та міська рада анонсувала запуск нової системи обліку харчування учнів-пільговиків на восьме січня 2024 року. Тобто з першого дня після зимових канікул діти вже мали отримувати свою порцію їжі за картками.

Загалом у тернопільських школах навчаються 4 679 учнів пільгової категорії, розповіла заступниця начальника управління освіти і науки Ірина Сум. 

Вже оформили понад сотню карток

Аби дізнатися, як працює нова система – журналісти «20 хвилин» відвідали Тернопільську спеціалізовану школу №7. У їдальні зустрічаємося з працівницею кухні Іриною та відповідальною за організацію харчування Галиною Боднарчук. Вони показують журналістам цілий стос чеків з валідатора і наголошують, це лише за пів дня 16 січня.

Відео дня

— Загалом у нашій школі 146 учнів пільгової категорії. Лише вісім з них ще очікують на виготовлення соціальної картки тернополянина, а батьки однієї дитини відмовилися від електроносія через віросповідання, — розповідає Галина Боднарчук. — Наша школа має валідатор для безготівкового розрахунку вже понад два роки, тому проблем з новою системою обліку не виникає. До восьмого січня 2024 року валідатором майже не користувалися, адже учні-пільговики отримували харчування за талонами, а в решти дітей переважно є готівка.

За формою соціальна картка тернополянина у всіх учнів-пільговиків однакова. Там вказують ім’я, прізвище та по батькові дитини, є її фотографія та індивідуальний номер.

Як дітям отримати їжу?

На узгодження організаційних питань та ознайомлення учнів-пільговиків з новою системою харчування адміністрація закладу витратила кілька днів. Зі слів пані Галини, дітям середньої та старшої школи так навіть простіше, а ось за картки молодших відповідає класний керівник.

— Картки учнів-пільговиків молодшої школи постійно знаходяться у вчительки. Зранку вона собі відмічає, хто з дітей присутній у школі, бере їхні картки і разом з ними йде до їдальні. Там вже допомагає малечі розрахуватися, — каже Галина Боднарчук. — Старші школярі повинні мати картки при собі. Вони заходять до їдальні, просять видати їм обід і прикладають свою соціальну картку до валідатора. Після чого валідатор видає чек, а батькам приходить сповіщення у додатку «е-Тернопіль», що дитина отримала свою порцію їжі.

У школі наголошують, прикладати картку до валідатора можна не більше одного разу на день. Якщо ви вже брали безплатний обід, то другий раз система не зчитає носій і вибиває помилку. А як бути учням у випадку її втрати чи пошкодження?

— Якщо дитина загубила електронну соціальну картку, то варто попередити про це адміністрацію навчального закладу. Ми передаємо інформацію до виробника і блокуємо її. А на час виготовлення нової, учні можуть скористатися службовими носіями. Для цього їм варто звернутися до відповідального за організацію харчування, — розповідає директорка школи №7 Галина Костюк. — Ми маємо спеціальні таблиці, де прописані всі учні пільгової категорії. Якщо дитина скористалася службовою карткою, то навпроти неї відповідаюча має поставити позначку та дату. Щомісяця звіряємо дані та подаємо до управління освіти.

Станом на 12.45 16 січня, службовою карткою скористалися чотири учні: троє ще не мають власних, а один – відмовився від виготовлення через віросповідання.

Де отримати картку

За даними Тернопільської міської ради, пільговиків безплатно забезпечують учнівськими електронними квитками «Соціальна карта Тернополянина». Їх виготовляють за бюджетні кошти.

Для того, щоб отримати електронний носій, один з батьків чи опікунів має звернутися до оператора електронних систем за адресою: вулиця Чорновола, 1. Під час звернення необхідно мати при собі:

  • копію наказу закладу освіти про звільнення від плати за харчування з переліком дітей пільгових категорій;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • ідентифікаційний код дитини (за наявності);
  • учнівську картку, або фото 3х4, або цифрове фото на електронному носії, або присутність дитини.

Важливо! Якщо ваша дитина пошкодила або втратила «Соціальну картку Тернополянина», представники дитини мають негайно повідомити адміністрацію навчального закладу та оператору електронних систем. Поки документ вашої дитини поновлюватимуть, безплатне харчування допоможе отримати спецпрацівник, який має службову картку.

Скільки саме бюджетних коштів витратили на виготовлення карток, у міській раді погодилися відповісти після звернення з офіційним запитом. Як тільки журналісти «20 хвилин» отримають інформацію – повідомимо на сайті та у соціальних мережах. 

Мільйони на пільгове харчування

Також на сайті міської ради опублікували оновлений перелік школярів, які підпадають під пільгові категорії. Отож, на безплатне харчування у школах можуть розраховувати:

  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківської опіки;
  • діти з родин, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  • діти з сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України, визначених у статті 101 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • діти, батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення АТО (ООС), учасниками війни на території проведення АТО (ООС);
  • діти, батьки яких загинули під час участі в АТО (ООС). А також загиблим (померлим) захисникам і захисницям України, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;
  • діти, батьки яких отримали інвалідність під час участі в АТО (ООС) та під час безпосередньої участі у заходах спрямованих на захист України під час військової агресії Російської Федерації;
  • діти, які мають статус постраждалої дитини внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  • діти, які мають довідки внутрішньо переміщених осіб;
  • діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах.

Загалом у бюджеті Тернопільської міської територіальної громади цьогоріч на пільгове харчування передбачили понад 50  мільйонів гривень. Зокрема, для школярів-пільговиків – 32 мільйони гривень, а для вихованців дитсадків – 21 мільйон гривень. Про це «20 хвилин» повідомила речниця Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич.

— Цей крок забезпечить точний облік пільгового харчування та сприятиме оптимізації витрат міського бюджету. Оскільки відшкодування підприємцям за надані послуги буде проводитися відповідно до реальних показників, —  кажуть у міській раді.

Нагадаємо, на 2024 рік у міській раді затвердили і збільшення розміру компенсації за харчування пільговиків у школах:

  • одноразове харчування – 50 гривень;
  • дворазове харчування – 65 гривень;
  • триразове харчування – 85 гривень;
  • чотириразове харчування – 116 гривень.

Як раніше «20 хвилин» повідомляла начальниця управління освіти і науки Ольга Похиляк, безоплатно дітей пільгових категорій у тернопільських школах годують лише один раз. Чотириразовим харчуванням забезпечують учнів Тернопільської спеціальної загальноосвітньої школи.

Читайте також:

Пільги на харчування у дитсадках і школах Тернополя: що нового буде з 8 січня

Чим годують дітей у школах Тернополя та скільки коштують страви: «20 хвилин» перевірили

Скільки коштує пообідати в їдальнях Тернополя? Ми промоніторили ціни

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Жінка з власним іменем Марія

    І найголовніше 30 років школи обслуговували без карток обідами та сніданками а тепер не хочуть!Може ще й скажуть що не треба вести документацію і не зберігати на папері це все??чогось це не відміняють а навязують тільки те що суперечить законам та совісності людей
  • Жінка з власним іменем Марія

    І знаєте що саме смішне з цього що тут в місті заставляють під будь яким предлогом обрати картку -цікаво 😂а як же пільговики шкіл в селах це роблять?😂це ж так само як з транспортом в місті що не можна оплачувати готівкою проїзд -ато на хвилиночку нічого що гривня є національною валютою і немає такого закону що обмежує її використання!Люди просніться !нівкого немає такого права диктувати вам свої правила тим більше які незаконні.має бути вибір.хто хоче карткою будь ласка але якщо хто хоче готівкою  то нема чого принижувати права інших

    Оксана reply Жінка з власним іменем Марія

    Мудрі слова, згідна на всі 💯.
  • Жінка з власним іменем Марія

    Дискримінація заборонена законом.а що твориться насправді??всі пільговики що не люди?!а так бігом введуть оцифровку
  • Жінка з власним іменем Марія

    Це незаконно вимагати картку для пільговиків.Так як накази листи чи рекомендації які не зареєстровані в Мінюсті та суперечать КУ є нікчемними та не містять правових норм!Але люди ж незнають про це.і усіх вас обманним шляхом заставляють це робити.

keyboard_arrow_up