"860 грн вистачає на підгузки, серветки і мило": батьки просять про збільшення виплат на дітей

"860 грн вистачає на підгузки, серветки і мило": батьки просять про збільшення виплат на дітей
  • Станом на червень 2019-ого загальний розмір декретних виплат становить 41 280 грн, незалежно від того перша дитина чи третя.
  • Щомісяця матерям виплачують по 860 гривень до виповнення дитині трьох років.
  • Проте цих коштів не вистачає, українці вже написали петицію до Президента.

Петицію про збільшення розміру виплати соціальної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років на офіційному інтернет-представництві Президента України зареєстрував Петро Сочинський 4 червня. Чоловік просить збільшити розмір соцвиплати по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років з 860 грн до рівня мінімальної зарплати та коригувати розмір цієї виплати згідно б'юджету України. До кінця збору підписів залишилося 65 днів, щоб її розглянули треба 25 тис голосів.

Крім цієї петиції на сайті президента є ще кілька із ідентичним змістом. 

Поки петиції підписують українці, журналістка “20 хвилин” поцікавилася як відбувається виплата допомоги у Тернополі та на що цих грошей вистачає тернопільським матусям.

Відео дня

Допомогу отримує понад 7 тис. мам

Зараз вся сума випла на дітей становить 41 280 грн, незалежно від того перша дитина чи третя. Одноразова допомога при народженні виплачують в розмірі 10 320 гривень, а потім щомісяця виплачують по 860 гривень до виповнення дитині трьох років. Станом на 24 червня у Тернополі допомогу на дітей отримують 7 239 мам. 

Проблем з виплатами, кажуть в управлінні соціальної політики ТМР, немає. Фінансування надходить вчасно. Фінансування надходить двічі на місяць. Залежно, коли мама здає документи, управління протягом десяти днів призначає виплати.

- Якщо мама подала документи 30-ого травня, наприклад, то виплату вона отримає не 15 червня, а 25, - каже заступник начальника управління з економічних питань Оксана Копач. - Але всі наступні виплати отримуватиме вже 10 до 15 числа кожного місяця. 

Щодо процедури отримання допомоги, як пояснює пані Копач, коли народжується дитина, мама має прийти в управління соціальної політики, принести свої документи: копію паспорта, копію ідентифікаційного коду та копію свідоцтва про народження дитини.

- Також слід відкрити соціальну банківську карту, - продовжує Оксана Копач. - Зробити це можна у будь-якому банку. Заяву з банку про відкриття такої карти також слід принести в управління. Щодо петиції, то це питання не до нас все таки, адже розмір виплат встановлює Кабінет Міністрів. А до нас скарг не надходило про те, що батькам не вистачає цих коштів. Якщо Кабмін видасть постанову, що виплата має бути чотири тисячі і буде фінансування, то будемо платити чотири. 

Підгузки і..ще щось

На що вистачає 860 грн в місяць, розповіла молода матуся Анна Тарасенко. Її донечці Даринці 26 червня буде 10 місяців. Чоловік Анни працює, та й сама вона підпрацьовує. Каже, грошей на дитине - вистачає Хоча допомогу виплачують вчасно. Затримують виплат на днів три-чотири  під час державних або церковних свят, коли банки не працюють. 

- На що вистачає цих грошей? Наприклад, одна упаковка нормальних підгузок на 66 штук коштує близько 470-580 гривень, - каже Анна. - Їх вистачає на два, максимум три тижні. На місяць потрібно дві великих упаковки підгузків. І принаймні чотири упаковки серветок. Тобто цих 860 гривень на місяць вистачає на упаковку підгузків, дві упаковки серветок і косметичні засоби: дитяче мило, пінка для купання. 

Якщо дитина на штучному годуванні, то необхідні ще каші. Як каже жінка, якісна хороша каша для дитини коштує гривень триста. Вистачає її на тиждень. 

- Якби підняли виплати, то хоча б вистачало на місяць на підгузки або на суміші тим матерям, які не можуть годувати дитину грудьми, - каже жінка. - В мене дитина зараз на прикормі. Одне пюре коштує гривень тридцять, в день потрібно три банки. Купуємо і фрукти, але вони теж недешеві. Плюс соки від десяти гривень. Не вистачає на мінімальні потреби. 

Звісно, вартість підгузків залежить від розміру упаковки, віку малюка та фірми. Також є різні види та виробники сумішів та прикормів. Але, якщо брати навіть найдешевші підгузники, дитячі косметичні засоби, каші, то 860 грн на місяць все одно замало, кажуть тернопільські матусі. А дитину ще потрібно одягнути. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (205)
  • Анастасія

    давайте поддержим петицию Сочинского П.: "№22/058470-еп
    Про збільшення розміру виплати соціальної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років." приблизительно 129 страница на сайте

    Анна Анна reply Анастасія

    Нет смысла - такой выплаты вообще не существует уже несколько лет
  • Galina Skulska

    Що можна хотіти від влади як що народ не кращий
    Слів не має
  • Марія

    А ще щоб зробили у всіх селах садочки і проконтрулювали
  • Галина Едельвейс

    Треба, щоб дітей можна було віддавати у садочок із одного рочку... А беруть із двох... Є мами які б працювали, але такої можливості немає , бо нема де лишити дитину... А няну не кожен собі призводить...  Як жінці бути в декретній відпустці до трьох років, якщо вона не оплачувана... А 860 грн, це дуже мало для дитини...

    Romulina Yana reply Галина Едельвейс

    Шановні жінки! З якого року в садочок???
    У вас дитина в рік сама ходить на горщик і їсть самостійно???
    Зараз садочки переповнені! Ви знаєте, яке це навантаження для вихователів???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up