Абонплата на опалення почне діяти з 1 травня

Абонплата на опалення почне діяти з 1 травня

Тернополяни платитимуть абонплату не лише за газ, а й за опалення. Про це йдеться в меморандумі України з МВФ. В підписаному документі зазначено, що абонплата буде здійснюватися з 1 травня.

Нещодавно був оприлюднений меморандум України з МВФ. У документі, в розділі “Політика в енергетичному секторі” українські високопосадовці взяли на себе зобов'язання ввести абонентську плату не лише на газ, а й на опалення для всіх жителів нашої держави. 

Зокрема у пункті 23 згаданого розділу йдеться: “Ми продовжимо свої зусилля з підвищення адресності соціальної допомоги, посилимо стимулювання домогосподарств до ощадливості та продовжимо здійснювати видатки в межах бюджетних лімітів.... Ми застосуємо тариф на розподіл газу й опалення на основі потужності, що дозволить перенести деяку частину вартості на літні місяці – всі зміни набудуть чинності з 1 травня 2017 р.Таким чином, це дозволить обмежити видатки на субсидії з оплати комунальних послуг 47 млрд грн у 2017 році.”

Документ узгодили й підписали президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, Міністр фінансів Олександр Данилюк та Голова Національного банку України Валерія Гонтарєва. Таке рішення зумовлене тим, що тепло споживачі отримують виключно в опалювальний сезон, але гроші на ремонт інфраструктури та різного обладнання потрібні цілий рік, коментують високопосадовці.

Відео дня

Практика оплати послуг опалення влітку існує в Україні вже давно. До прикладу, у Вінниці. Ще у 2009 році згідно із рішенням Вінницької міської ради по комунальному підприємству Вінницької міської ради «Вінницяміськтеплоенерго» (далі КП ВМР «ВМТЕ» - прим. авт.)  було встановлено двоставковий тариф, який діє по-сьогодні. Він включає в себе умовно-постійну та умовно-змінну складові. 

  • Умовно-постійна складова нараховується протягом усього року, - роз'яснюють нашій редакції у КП ВМР «ВМТЕ». - На сьогодні він складає 2,16 грн за квадратний метр для населення. 

Також відповідно до рішення Вінницької міської ради у 2010 році споживачі серед населення мають змогу укласти з підприємством додаткову угоду й оплачувати умовно-постійну зміну протягом опалювального сезону, адже саме в цей період частина споживачів отримує субсидію на комунальні послуги. В такому разі їм нараховується 3,70 грн за метр квадратний.

  • Умовно-змінна частина нараховується лише протягом опалювального періоду, - наголошують у КП ВМР «ВМТЕ». - Впродовж опалювального сезону 2016/2017 року відповідно до постанови кабінету міністрів №865 від 30.11.16 р. “Про особливості нарахування плати за надану послугу з централізованого опалення населенню у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії в опалювальний сезон 2016/17 року” у будинках, які облаштовані приладами обліку теплової енергії, вартість за послугу з централізованого опалення нараховується відповідно до кількості спожитих гігакалорій. 1 Гкал  - 1123,71 грн.  

У КП ВМР «ВМТЕ» кажуть, що 80%  житлового фонду міста, якому теплове підприємство надає свої послуги, облаштоване тепловими лічильниками. Решті – 20% нарахування за централізоване опалення здійснювалося на підставі середньозваженого споживання теплової енергії відповідно до показників лічильників, котрі встановлені у будинках, що обслуговує КП ВМР «ВМТЕ».

До слова, умовно-змінна складова включає в себе умовно-змінні витрати, а саме: витрати на технологічне паливо для виробництва теплової енергії котельнями, витрати на технологічну енергію для виробництва теплової енергії котельнями, собівартість виробництва власних ТЕЦ, ТЕС, АЕС, когенераційних установок  та покупна теплова енергія. в той час, як умовно-постійна складова включає решту витрат собівартості виробництва теплової енергії.

  • Реакція вінничан на абонплату спочатку була традиційною, - додають а КП ВМР «ВМТЕ». - Ми провели чимало роз’яснювальної роботи, втім нині ситуація спокійна.

Однак, як саме буде діяти нарахування абонплати за опалення з першого травня чиновники ще не кажуть. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Volodymer

    За те, що опалення було вимкнене 31 березня, а не 1 травня, як повинно бути, а в квартирі 15 градусів із-за вас - ви до кінця року не отримаєте жодної копійки ні за опалення, ні за гарячу воду - моя позиція принципова!
    Прошу всіх, хто не байдужий, і має свою позицію - за те, що вимкнули опалення достроково - підтримати таку акцію - тобто не платити тепломережам ні копійки до кінця цього року!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up