"Аптеку №78" таки не виселять: міська рада програла апеляцію і приміщення залишили за облрадою

"Аптеку №78" таки не виселять: міська рада програла апеляцію і приміщення залишили за облрадою

Одна із найстаріших аптек Тернополя - "Аптека №78" залишається у тому ж приміщенні за адресою вул. Руська, 23: Львівській апеляційний суд не задовольнив апеляційну скаргу Тернопільської міської ради. Приміщення залишили на балансі обласної ради. Тепер питання у тому, чи міська рада не оскаржуватиме і це рішення та що буде із коштами, які облрада сплачувала за оренду приміщення протягом 12-ти років. 

"Аптека №78" уперше відкрила свої двері в 1959-му. Вона - власність Тернопільської облради, а приміщення, у якій розташована, – комунальна власність міськради. Облрада своїм рішенням від 16 липня 1992 року «Про комунальну власність області» віднесла до спільної власності територіальної громади області майно аптеки № 78.

- А 15 березня 2007 року виконавчий комітет Тернопільської міської ради ухвалив рішення «Про оформлення права власності за Тернопільською міською радою», - каже завідувачка найстарішої аптеки Тернополя Ольга Жеруха. - «З метою забезпечення належного обліку будівель комунальної власності», як зазначається в пояснювальній записці. 18 квітня 2007 року міськрада отримала свідоцтво про право власності на приміщення. 

Його так само, як і рішення виконкому міської ради від 15.03.2007-го, і скасував 4 липня 2019-го року Господарський суд Тернопільської області. Позов тоді подала обласна рада за підписом голови Віктора Овчарука.

Відео дня

Програли і суд, і апеляцію

- Передували цьому завершення угоди про оренду в 2016-му, та спроби виселити аптекарів з приміщення, оскільки його виконком міськради своїм рішенням від 11 липня 2018-го передав в оренду приватному підприємцю Сергію Пушкарю для створення аптеки, але приватної, - каже завідувачка "Аптеки 78". 

Нагадаємо, договір оренди на приміщення на вул. Руській, 23, яке було у комунальній власності міста, закінчився у 2016-му. Оскільки обласна аптека не звільнила приміщення своєчасно, ця ситуація вирішувалася у судовому порядку. За результатами усіх слухань, Господарський суд зобов’язав аптеку звільнити приміщення, але працівники цього не зробили. Тому було відкрите виконавче провадження на виконання судового наказу щодо звільнення цього приміщення. 8 лютого 2019-го в аптеку прийшли судові виконавці описувати майно, але процедуру відтермінували на 10 днів, за цей час міська та обласна ради мали домовитися про подальшу долю аптеки. Тоді компромісу вони не знайшли. Згодом працівники аптеки разом із клієнтами влаштовували акцію протесту, але результатів вона не дала. Судові виконавці знову приходили 19 лютого, але виконавчого провадження не здійснили. На той час приміщення уже передали приватному підприємцю. А 21 лютого Тернопільська облрада звернулася до Господарського суду області з позовом про визнання недійсним рішення виконавчого комітету про перехід аптеки у власність міськради. Провадження відкрили 18 березня. Судове засідання відбулося 4 липня. Суддею у справі була Надія Бурда. Позивачами у справі була облрада, а відповідачами виконком міської ради та Тернопільські міська рада.

У позові облрада просила скасувати рішення виконавчого комітету  міської ради від 15.03.2007 “Про оформлення права власності за Тернопільською міською радою”, свідоцтва про право власності міської ради від 18.04.2007 та визнати право спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області в особі Тернопільської обласної ради на нежитлове приміщення за адресою: м. Тернопіль, вул. Руська, 23, загальною площею 634,3 кв. м. Суд позов задовольнив і згідно із рішенням, міська рада не має права виселяти 78-у аптеку з приміщення.

А як кошти за 12 років оренди?

Тоді ж у міській раді офіційно коменутвали, що ознайомляться з рішенням суду і далі прийматимуть відповідні дії. Згодом таки подали апеляційну скаргу. І програли.

- Судове засідання відбулося у Львівському апеляційному суді 4 листопада, - повідомляє пані Ольга Жеруха. - Приміщення, загальною площею 634,3 квадратних метри, у якому працює Тернопільська обласна аптека № 78, що на Руській, 23, залишається на балансі обласної ради.

Приміщення відтепер – спільна власність територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області в особі Тернопільської обласної ради.

- Рішення апеляційного господарського суду - не просто перемога аптекарів, а й практика, якою тепер можуть скористатись й інші колективи, котрі роки орендують приміщення в міськради, - каже пані Ольга.-  А таких чимало. Тож слід міськраді очікувати нових судових позовів. Відкритим також залишається й питання щодо коштів, сплачених за 12 років облрадою, яка є власником аптеки, орендареві, тобто міськраді. Сума – астрономічна. Їх повернення буде значним навантаженням для бюджету міста. Доведеться економити на бруківці та нещасних пенсіонерах, які оплачують завищені тарифи торф’яних котелень. Тож дискусій не уникнути. А вони тільки ще більше поглиблять і так глибокий конфлікт між міською та обласною радами.

Наразі ми очікуємо відповідь від міської ради на інформаційний запит щодо подальших дій: чи звертатиметься рада ще до суду і що скаже про кошти за оренду приміщення, які облрада сплачувала протягом 12 років. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Терен

    А чи не пора нам ту міську раду виселяти? Маю на увазі не приміщення, а тих хапуг і ідіотів, що ті приміщення займають. Чи не занадто та банда вже собі розібрала, може пора пиняти?

    смт . Тернопіль reply Терен

    Підтримую 100%  ,  в цей час як у Європі збкерігають автентичність  тернопільські  заможновладці все знищують і перебудовують
    ,,як сі їм сі хочетця,,   то ділянки в центрі , то  літак на Східному масиві  знести  щоб  забудувати  
    (доречі  порозбивали захисне скло краплення арматури щоб скоріше
    довести до аварійного стану придивіться ) то дачні ділянки під видом побудови парку розваг чи  ще якоїсь  бредової ідеї , головне придумують і брешуть на ходу.

    Терен reply смт . Тернопіль

    Народився, виріс і вже сьомий десяток живу у місті Тернопіль, а тепер, виявляється, то смт. Гірко, але ж факт. Ще трохи, і тупе бидло його на глухе село перетворить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up