Борги, позичені гроші, гуртожитки, дешеві авто декларують депутати міськради

Борги, позичені гроші, гуртожитки, дешеві авто декларують депутати міськради

Гроші, позичені третім особам, борги у сотні тисяч гривень, дорогі авто, придбані за "копійки"... - це та інше задекларували депутати міської ради у е-документі

Цикл публікацій про декларації тернопільських можновладців продовжує редакція “RIA плюс” разом з системою YouControl. Аналізуємо нові е-декларації за 2016 рік місцевих обранців.

У попередній публікації ми аналізували декларації перших п’ятнадцяти депутатів міської ради за алфавітом. У цій — наступна п’ятірка.

Читайте також:

Відео дня

Загалом у Тернопільській міській раді є 42 депутати. Електронну звітність про майно та доходи подали усі місцеві обранці.

Зауважимо, що, починаючи з е-декларацій за 2015 р., за приховування власності посадовцям можуть присудити 51 000 грн штрафу, громадські роботи, позбавлення волі до двох років із позбавленням права обіймати державні посади.

Жінку з хати не вижену!

Директор середньої школи№22 Олег Климчук не фіксує жодної готівки. Однак зазначає ряд нерухомого майна. Зокрема, квартира у Тернополі, садовий будинок і дві земельні ділянки у Чернихівцях Збаразького району. У сім'ї депутата два авто: Skoda Octavia 2012 р.та Volkswagen VENTO 1998 р, а також причіп ТМЗ “Турист”.

Доходи сім'ї в загальному - 224 164 грн, з яких: 135 775 грн - зарплата депутата, 88 388 грн - зарплата дружини Віри Климчук. Пані Віра працює в школі №3.

Станом на сьогодні я з дружиною проживаю у квартирі, площею  61 кв. м. Зазначена нерухомість є у моїй власності. Право користування на неї має і моя дружина. Тому я у декларації і прописав - інше право користування. Якби й навіть хотів жінку вигнати з хати - не можу, вона прописана, - жартома додає  депутат Климчук.

Олег Климчук 
ВО «Свобода» 

Нерухомість: дві квартири, дві земельні ділянки, садовий будинок
224 164 грн - сукупний дохід сім'ї 
Автомобілі: Skoda Octavia 2012 р.та Volkswagen VENTO 1998 р.

Поспішав і не вказав готівки

Підприємець Петро Ландяк подав дві е-декларації. У першій не зазначив готівки, яка сягає 370 тис. грн та фінансове зобов'язання підприємств, що належать декларанту та його дружині Любові, а саме: ПП "Гарантія фарм" - позика у 322 тис. грн та ТОВ "Продлюкс плюс" - позика у 289 тис. грн. 

Загалом депутат фіксує причетність до ряду комерційних організацій. Це - ТОВ "Універсам Текстерно", ТОВ "Торговий дім "Універсальний", ТОВ "Центр-буд", ТОВ "Вата" та Фермерське господарство "Кошилівський лан".

Доходи у сім'ї підприємця минулого року в загальній сумі по всіх статтях становлять 699 919 грн. У тому числі 466 875 грн - сумарний дохід від заняття підприємницькою діяльностю сім'ї декларанта. 

Пан Ландяк фіксує два житлові будинки, один з яких у Тернополі, площею 222,1 кв. м,  інший - у Кошилові Заліщицького району площею 90 кв. м. Декларант зазначає три земельні наділи загальною площею в 14 309 кв. м. Також - дві тернопільські квартири та два гаражі. Один, щоправда, зазначений, як незавершене будівництво. У власності дружини депутата є вантажний автомобіль “ЗІЛ 130” 1991 р.

Так, я справді у першій декларації не зазначив готівки та фінансового боргу підприємств, - коментує пан Ландяк. - Це все - через поспіх, в якому довелося заповнювати е-документ. Однак у мене ще була можливість виправити ситуацію та подати уточнений е-документ, що я і зробив.

Ландяк Петро
«Громадянська позиція»

Нерухомість: дві квартири, два гаражі, два житлових будинки та три земельні ділянки
699 919 грн - сукупний дохід сім'ї 
370 000 грн - готівка у різній валюті
611 000 грн - фінансові зобов'язання
Автомобіль: “ЗІЛ 130” 1991 р.

Доходи від бухгалтерської діяльності

Представник від об‘єднання «Самопоміч» Сергій Лупак - голова правління ряду ОСББ, що і зазначив у е-документі. Він є бенефіціарним власником ОСЖ ДПГ «Чалдаєва 13», ОСЖ ДПГ «Чалдаєва 17» та ОСББ «Симоненка 5а». Окрім цього, фіксує доходи у вигляді зарплати, які отримує й від інших , де працює за сумісництвом. До прикладу: СН БК “Лепкого 3”, ОСББ “Лепкого 3”, ОСББ "Над Яром 6" та ОСББ "Вишневецького 9". Загалом Сергій Лупак фіксує сумарний дохід 82 745 грн. Вказує також 182 тис. грн готівки у валюті та дві тернопільскі квартири, одна з яких - у спільній власності.

У тих ОСББ, де я кінцевий бенефіціарний власник, - я голова. У інших - працюю бухгалтером, - зазначає Сергій Лупак. - Загалом у ОСББ не може бути кінцевого власника, тому що це - колективна організація, проте, відповідно до норм юстиції, необхідно зазначити бенефіціара.

Сергій Лупак
Об‘єднання «Самопоміч» 

Нерухомість: дві квартири (одна у спільній власності)
82 745 грн - сукупний дохід сім'ї 
182 000 грн - готівка депутата у валюті
Автомобіль: відсутній

Дешеве авто придбав після ДТП

Обранець від «Народного контролю» Роман Ляхович майже рік не з'являвся у стінах міської ради. Проте нашому журналісту повідомив, що найближчим часом планує повернутися до роботи в раду. 

У е-документі декларант фіксує дві тернопільські квартири, одна з яких у спільній власності інша - в тимчасовому користуванні. Також депутат зазначає автомобіль Nissan TIIDA 2011 р. Вартість на дату набуття у власність авто зазначає усього 40 тис грн. На auto.ria.com середня ціна за згаданий користований автомобіль насьогодні — 260 тис. грн. Минулого року сім'я декларанта отримала сукупний дохід у розмірі 291 тис. грн. В тому числі 110 тис. грн доходу від відчуження майна.

Причина, чому вартість автомобіля така низька, - проста. Автомобіль я придбав після ДТП. Фактично я придбав кота в мішку, - жартома каже кореспонденту депутат Роман Ляхович.

Роман Ляхович 
«Народний контроль»

Нерухомість: дві квартири (одна у спільній власності, інша - в тимчасовому користуванні)
291 000 грн - сукупний дохід сім'ї 
Автомобіль: Nissan TIIDA 2011 р.

Проживає у гуртожитку ТНПУ

Завершує другу десятку депутатів - представник від політичної партії Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Володимир Місько. Декларант працює деканом історичного факультету у Тернопільському національному педагогічному університет ім. В. Гнатюка, за що отримує зарплату в розмірі 68 756 грн у рік. Сукупні доходи сім'ї декларанта становлять 194 572 грн. У депутата також є автомобіль AUDI A6 1995 р. Щодо нерухомості, то декларант зафіксував тернопільську квартиру, яка є у спільній власності його тещі та іншої особи. Площі житла декларант не фіксує. Разом з тим, фіксує 475 500 грн готівки у різній валюті.

Я не зазначив площі житла, оскільки це не моя квартира, - наголошує пан Місько. - Станом на сьогодні я з сім'єю проживаю в гуртожитку Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка.

Володимир Місько 
БПП “Солідарність”

Нерухомість: одна квартира (у спільній власності тещі та третьої особи)
194 572 грн - сукупний дохід сім'ї 
475 500 грн - готівка сім'ї 
Автомобіль: AUDI A6 1995 р.

Як бачимо, більшість місцевих чиновників показують у деклараціях великі суми готівки та позичених грошей, які не відповідають доходу.

У наступних публікаціях на te.20minut.ua та в «RIA плюс» ми продовжимо аналізувати декларації наступних депутатів Тернопільської міськради за алфавітом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up