Війна б’є по бізнесу: хто з тернополян залишився без роботи і чи реально зараз відкрити власну справу

Війна б’є по бізнесу: хто з тернополян залишився без роботи і чи реально зараз відкрити власну справу
  • Жителі Тернопільщини продовжують втрачати роботу через війну. Одні підприємці скорочують штат працівників, а деякі взагалі призупиняють свій бізнес.
  • Які професії найбільше постраждали через війну та яке рішення безробітним пропонують у центрі зайнятості – ми дізнавалися.  

За інформацією Тернопільського обласного центру зайнятості, з початку 2022 року послугами служби зайнятості скористались 25 тисяч осіб, з них 22 тисячі були визнані безробітними, з їх числа більше двох тисяч є переселенцями. 

– Станом на 26 грудня, 3 575 безробітних продовжують пошук місць праці на Тернопільщині. Сьогодні безробіття набуває «жіночого обличчя», адже від початку повномасштабного вторгнення переважає кількість жінок, які звертаються за допомогою у працевлаштуванні. Наприклад, зараз кількість безробітних жінок становить 72,7%, якщо рахувати від загальної кількості. А кожен четвертий – молодь до 35 років. Також серед безробітних є і переселенці, їх 412 осіб, – розповідає директор Тернопільського обласного центру зайнятості Василь Олещук.

Якщо порівнювати рівень безробіття за 2021 та 2022 роки, то спостерігається зменшення кількості людей, які шукають роботу. Дані за 2021 рік можна переглянути на графіці нижче. 

Відео дня

Як бачимо, кількість безробітних у грудні 2022 року на 4 950 осіб менше, ніж у грудні 2021 року. Натомість у центрі зайнятості кажуть, це не привід для радості. 

– Ми не можемо сказати, що рівень безробіття у 2022 році зменшився, адже війна і до безробітних тернополян додалися ще й переселенці. Але тут питання: чи всі звертаються до центру зайнятості, щоб знайти роботу? Зараз, якщо і звертаються, то більше жінок, ніж чоловіків. Бо чоловікам обов’язково треба пред’являти військовий квиток. Тут вже є свої нюанси і деякі тернополяни та переселенці намагаються знайти самостійно собі місце роботи,  – наголошують в центрі зайнятості. 

Хто шукає роботу?

Якщо дивитися за професійним спрямуванням, то серед безробітних переважають робітники з обслуговування, експлуатації устаткування, працівники сфери торгівлі і послуг, представники найпростіших професій та керівники, менеджери. 

Ми додатково промоніторили резюме від жителів Тернопільщини на українському сайті працевлаштування Work.ua. Станом на 28 грудня, 7645 людей оновили резюме і шукають роботу в Тернополі. За даними порталу, найбільша кількість резюме – 1207 в категорії роздрібна торгівля. Це переважно продавці консультанти, адміністратори та касири.

Активно шукають роботу і в сфері обслуговування – 1143 резюме. До таких спеціалістів відносяться офіціанти, кухар, бариста, кур’єр та шеф-кухар. Потребують нової роботи і фахівці робочих спеціальностей. Зокрема, є резюме з пошуком роботи від ювелірів-монтажників, механіків, електриків, слюсарів та комплектувальників. Трапляються запити і від штампувальників, трактористів. Якщо говорити за жінок, то шукають роботу фасувальницями, швачками або ж різноробочими. 

На останньому місці за кількістю резюме опинилися професії, що пов’язані зі страхуванням, нерухомістю та іншими сферами діяльності. Кількість резюме коливається від дев’яти до 56. 

У 3 928 резюме тернополяни вказали, що бажають працювати повний робочий день. А ось у 2043 резюме – неповний. І якщо в центр зайнятості задля пошуку роботи переважно звертаються жінки, то на на українському сайті працевлаштування Work.ua більше резюме від чоловіків – 3839. 

За даними сайту, переважно роботу шукають люди з вищою освітою2 464 резюме. Переважно це керівники, адміністратори, відеооператори, соціальні працівники, перекладачі, бізнес-аналітики, вчителі. 

Що пропонують безробітним?

На період пошуку стабільного місця праці, центр зайнятості пропонує безробітним влаштуватися на тимчасові роботи. Так, за 2022 рік 932 особи брали участь в громадських та інших роботах тимчасового характеру. Після завершення цих робіт третина осіб змогли працевлаштуватися. 

– Профпідготовку та підвищення кваліфікації за направленнями служби зайнятості пройшли 1465 безробітних.17 краян отримали безкоштовні ваучери на оплату навчання, а чотири підтвердили результати неформального навчання за професією кухар. Загалом від початку року служба зайнятості області пропонувала шукачам роботи 10 200 вакансій. Це дало можливість знайти постійні місця праці для 8 400 краян, з них 427-м внутрішньо переміщеним особам, – каже пан Олещук. 

Наразі у десятку найбільш потрібних роботодавцям Тернопільщини працівників увійшли: водій, електромонтер, медсестра, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, швачка, майстер виробничого навчання, вчитель, головний бухгалтер, перукар. Постійно є потреба у лікарях різних спеціалізацій.

Василь Олещук закликає приватних підприємців розміщувати вакансії не лише на порталах та сайтах працевлаштування, а й подати вакансію через чат-бот @DCZWorkNowBbot, вона одразу буде опублікована і рекрутери почнуть підбір кандидатів. 

Можливості для підприємців

Воєнний стан, відсутність попиту та постійні перебої зі світлом – місцевий бізнес переживає важкі часи. Аби допомогти підприємцям протриматися і далі розвиватися, Кабінет Міністрів України виділив 400,5 мільйонів гривень на розвиток малого бізнесу. 

Гранти українські підприємці зможуть отримати у рамках проєкту «Єробота». Цей проєкт включає в собі шість грантових програм, спрямованих на стимулювання підприємницької діяльності. Це стосується мікрогрантів на відкриття або розвиток власного бізнесу, грантів на створення та розвиток переробних підприємств, закладання саду та виноградарства, тепличного господарства, підтримки ІТ-стартапів та старту в ІТ-сфері.

А ось як подати заявку та залучити кошти на розвиток власної справи, нам розповіла керівниця центру «Дія.Бізнес» в Тернополі Оксана Качурівська. Її поради щодо заповнення бізнес-планів та настанови можете прочитати у нашому матеріалі: Кошти на бізнес: як відкрити власну справу за підтримки держави. Розповідаємо покроково

Про те, що залучити кошти реально підтверджують і місцеві підприємці. За 2022 рік вони отримали понад 18 мільйонів гривень від держави на розвиток власної справи. 

Читайте також:

Війна – не привід забувати про мрії! Як тернополянка ризикнула і розпочала бізнес за кошти держави

Вирощує перепілок під обстрілами та сублімує їжу: переселенка з Донеччини розвиває власний бізнес

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Antonina Chekyrda

    Я маю питання!!!!????
    Дорогі Тернополяни задумайтесь!!.
    Чому в Тернополі і області так мало інвесторів.
    Так мало робочих місць, такі малі мізерні зарплати....
    Виробництва які закрились на сході України
    Відновлюють свою роботу на західній Україні але не в Тернополі....
    Можна багато писати на цю тему , бо я так думаю що місцева корупція зайшла далеко.
    А ті дурні раби терпіли терплять і будут терпіти..
    Прийде весна поїдуть до Польщі на поле...
    Щоб якось вижити....!!!!

    Микола Йович reply Antonina Chekyrda

    Бо для впо дороге житло в містах,де є виробницьтво,місцеві або боронять країну,або миють дупи панам за кордоном!
  • Микола Йович

    Один єдиний шлях у війско!

keyboard_arrow_up