Відтак влітку в сезон помідор вони купують ці овочі та роблять свої кетчупи. Рецептів приготування є чимало. Однак основний інгредієнт цього соусу - помідори.
- Я роблю домашній кетчуп, щось на кшталт аджики, - розповідає тернополянка Надія Боровик. - Тобто, крім помідорів, змелюю ще перець, трохи яблук, цибулю, приправи. Плоди спочатку варю, потім змелюю в комбайні, додаючи спеції. Соус стерилізую та закатую в банки. Виходить смачно. У моїй сім’ї такий соус люблять і не тільки із шашликом, але й з іншими стравами.
На приготування такого соусу, за словами жінки, іде не так вже й багато часу.
Натомість тернополянка Людмила Лукіян має дещо інший рецепт томатного соусу. Жінка готує його для своєї сім’ї, бо переконана, що зроблене вдома — безпечне для здоров’я.
- Я беру чотири кілограми помідорів, кілограм яблук, півкілограма цибулі та все змелюю. Отриману суміш варю на малому вогні протягом двох годин, помішуючи, - розповідає пані Лукіян. - Також додаю три столові ложки солі, стакан цукру та півстакана оцту. Крім цього, додаю по півчайної ложки кориці, змеленої гвоздики, паприки та чорного перцю та варю усе ще 15 хвилин.
Зварену суміш вона охолоджує, перемелює блендером. Щоправда, як каже жінка, помідори краще спочатку змолоти, щоб відділити від насіння та шкурок. Інакше їх потім важко відділити від соусу.
Готовий зварений та змелений кетчуп господиня виливає в півлітрові банки та закриває.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 50 від 10 грудня 2025
Читати номер