Про це розповідають експерти науково-дослідного Центру незалежних споживчих експертиз „Тест”, які нещодавно перевірили якість кетчупів. Для тесту вони вибрали вісім марок: вітчизняні “Вікі”, “МакМай”, “Руна”, “Торчин”, “Щедро”, “Чумак” та дві російського виробництва - Hame і Heinz. Його результати будуть корисними споживачам, адже кетчупи використовують при споживанні різноманітних страв. А враховуючи наближення травневих вихідних, коли багато тернополян вирушать на природу смажити шашлики, таке тестування є досить актуальним.
- На вихідні збираємось до лісу на шашличок. Вже замаринували м’ясо, купили кетчуп, візьмемо ще овочів і можна буде посмакувати м’ясом у колі друзів, - говорить тернополянин Олексій Кравець. – Знаю, що рецептів шашлику є дуже багато, але ми дотримуємось класичного – засмажуємо на вогні мариноване м’ясо та поливаємо кетчупом. З чого він зроблений, ніколи не цікавився. Зрештою, ми ж той кетчуп літрами не їмо.
Багато консервантів
Натомість фахівці застерігають людей все ж читати, що саме за кетчуп вони купують. Бо в деяких, наприклад, додають цукрові замінники, які заборонено їсти малим дітям.
Під час дослідження цього продукту вони стикнулись дивними фактами.
- Зокрема, не зрозуміло, для чого в кетчупах використовувати по два і більше консервантів, якщо продукт і так вже пастеризований. А це – альтернатива використанню хімічних консервантів, - говорить президент Центру “Тест” Валентин Безрукий. - Тим не менш, в кетчупи додають консервуючі бензойну та сорбінову кислоти або ж їх солі - сорбат і бензоат.
Звісно, ніхто не забороняє використовувати консерванти в розумних кількостях, тим більше, якщо вони чесно прописані в складі. Адже продукт має бути безпечним для здоров'я. Однак подвійна перестраховка, за словами фахівця, є дивною. Так само і з цукром та його замінниками в кетчупі. При виробництві одночасно використовують обидва цих інгредієнти.
- Навіщо додавати в кетчуп і цукор, і цукрозамінники – незрозуміло. Звісно, замінники дешевші за справжній цукор. Тим не менш, вони небезпечні для людини. Синтетичні підсолоджувачі є солодшими за цукор у 200-500 разів! - продовжує він. – Наприклад, у кетчупах “Вікі” вказаний замінник - ацесульфам калію, який заборонено вживати дітям до 7 років.
Також, фахівця дивує наявність у складі кетчупів ароматизаторів “кетчупу” та “томата”.
- Навіщо продукту, виготовленому на основі томатної пасти з додаванням спецій і прянощів, ще й ароматизатор? – дивується фахівець. – Наявність таких ароматизаторів у складі кетчупу в кого завгодно посіє міцні сумніви в натуральності продукту. Зрозуміло, що коли власне томатної пасти в ньому обмаль, то треба розбавляти чимось іншим та давати ароматизатор смаку. Інакше для чого?
Навіть нема документів
В Україні, як виявилось, навіть немає чітких вимог щодо виробництва кетчупу. Наприклад, у Росії є такий документ - ГОСТ, який чітко визначає, скільки томатної пасти та інших інгредієнтів повинно бути. Відтак при дослідження експерти “Тесту” стикнулись із рядом проблем.
- Наше керівництво Мінохорони здоров’я, дозволивши виробникам продуктів використовувати харчові
добавки, не ввело методи їх виявлення, - пояснює він. - Тому вносити ці інгредієнти виробник може стільки, скільки совість дозволить. Точних методів і норм, за якими можна було б перевірити, чи є взагалі в кетчупі томатна паста, синтетичні барвники, крохмаль та інші загусники, немає.
Відтак, відштовхуючись від існуючих методів тестувань, фахівці в лабораторії перевірили вміст сухих речовин і чи є в кетчупах барвники, консерванти та небезпечний для здоров'я людини гідроксимелфурфурол тощо. Однак всі показники, з урахуванням похибки, виявились у нормі.
Не вказали про небезпеку
Також фахівці центру традиційно оцінили упаковку та маркування. Більшість кетчупів була в дой-паку, тільки Hame — у скляній пляшці. Найбільш поширене зауваження до маркування — продукції — відсутність кодів Е при харчових добавках на етикетці. А в складі кетчупу “Вікі” виробник вказав замінник цукру ацесульфам калію, однак про обмеження вживання цього продукту дітьми до 7 років позначки немає. А в складі кетчупу Heinz написали “натуральні ароматизатори”, а які саме ці ароматизатори, не розписано, є тільки позначка “містить селеру”.
Загалом же результати тестування показали, що хороші кетчупи таки знайти можна. З восьми зразків лише в двох погані оцінки.
Можуть бути частинки прянощів
Коричневий відтінок кетчупу не є його недоліком. Таке забарвлення продукту допускають нормативні документи. Водночас зовні, згідно з нормами, кетчуп має бути червоною чи червоно-коричневою однорідною масою – без насінин, частин шкірок чи плодів. А от частинки прянощів та зелені можуть бути.
Найбільші шматки плодів і овочів експерти “Тесту” побачили в кетчупі Hame. Що й не дивно, бо в його складі заявлені цибуля, морква, селера, солодкий перець. Найбільш рідким за консистенцію був продукт марки “Вікі”.
Смак і запах кетчупів повинні бути гострими, кисло-солодкими з добре вираженим ароматом томатних продуктів і використаних інгредієнтів. Істотні зауваження фахівці мали до кетчупу Heinz, оскільки він був дуже різкого оцтового запаху і неприємного дуже кислого та гострого смаку. А в кетчупі “Вікі” були сторонні запахи, а смак – дуже гострий.
Довідка
Згідно з ГОСТ Р 52141-2003, кетчупи – це соуси, виготовлені із свіжих томатів або томатних продуктів з додаванням фруктових та/або овочевих напівфабрикатів, смакових і пряно-ароматичних компонентів, загусників, стабілізаторів, цукрозамінників, ароматизаторів та барвників, консервантів або без них. Для України таке визначення поняття “кетчуп” також прийнятно за винятком одного принципового моменту: в нашій країні додавати барвники в кетчупи не дозволяють. Кетчупи з інших країн для України повинні виготовлятися без застосування барвників.
Результати тесту шашличних кетчупів
"МакМай" - відмінно
"Руна" - відмінно
"Торчин" - відмінно
"Щедро" - відмінно
"Чумак" - добре
Hame -- добре
"Вікі" - погано
Heinz - погано
за інф. Центру “Тест”
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 50 від 10 грудня 2025
Читати номер