Лікарняні та декретні: уряд готує зміни до бюджету Фонду соцстрахування. Там заперечують "призупинку" виплат

Лікарняні та декретні: уряд готує зміни до бюджету Фонду соцстрахування. Там заперечують "призупинку" виплат
  • Ухвалити рішення про зміни до бюджету Фонду соціального страхування для його збалансування Кабінет міністрів України може на засіданні в середу, 27 листопада
  • Про це, як повідомляє прес-служба відомства.зазначив заступник міністра соціальної політики Олег Коваль.

Як повідомляє "Укрінформ", Олег Коваль заявив, що Мінсоцполітики вже ініціювало зміни до кошторису Фонду і запустило процедуру погодження для прийняття Кабміном. Тобто вже цієї середи, 27 листопада, Кабінет міністрів України може схвалити рішення про зміни бюджету Фонду соцстрахування для його збалансування! Ніякої "призупинки виплат" Фондом не було і не буде!.

Окрім того, він повідомив, що Міністерство соціальної політики України скликає засідання правління Фонду соціального страхування на п’ятницю, 29 листопада.

За словами Коваля, порядок денний цього засідання складатиметься з трьох пунктів: обрання Голови правління Фонду, формування постійних комісій правління Фонду та незалежна аудиторська перевірка Фонду соцстрахування з 1 серпня 2017 року по теперішній час.

Відео дня

На думку заступника міністра, “розгляд і прийняття відповідних рішень дозволить навести лад в установі та забезпечити її безперебійну роботу”.

Водночас він вважає, що засідання правління Фонду, заплановане на 26 листопада і з єдиним пунктом порядку денного – “Про внесення змін до бюджету Фонду на 2019 рік”, є недоцільним.

Як раніше писала "20 хвилин, у виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України наголошували, що виплати не призупиняли через «нестачу коштів». В редакцію звернулось чимало обурених читачів із запитаннями про призупинення виплат лікаряних та «декретних».

Питання читачки ми адресували до виконавчої дирекції Фонду соціального страхування (далі Фонд – прим. авт.) в Тернопільській області. Там відповіли, посилаючись на виконавчу дирекцію Фонду, що «для відновлення виплат необхідно, щоб Міністерство соціальної політики подало, а Кабінет Міністрів України затвердив зміни до бюджету Фонду на 2019 рік».  

Роз'яснення щодо призупинення і відновлення виплат Фондом соціального страхування України

Через суперечливу інформацію, що з'явилась упродовж останніх двох днів, Фонд соціального страхування України, як розпорядник інформації, повідомляє:

1. Виплати матеріального забезпечення (лікарняні, допомоги по вагітності та пологах, допомоги на поховання) дійсно було вимушено призупинено 20.11.2019. 19 листопада Фонд профінансував за цим напрямом 129 млн грн, 20 листопада – 0 гривень. Це відбулось автоматично. Жодних документів, розпоряджень тощо задля призупинення видано не було (законодавчі підстави: п.2 ст.9 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105; абзац 12 п.2 розділу V Статуту ФССУ, затвердженого постановою правління Фонду від 03.04.2015 № 8).

2. Виплати призупинили, оскільки у поданому Міністерством соціальної політики та затвердженому Кабінетом Міністрів України бюджеті Фонду на 2019 рік кошторисні призначення за напрямом матеріального забезпечення – закінчились. Здійснювати касові видатки понад кошторисні призначення – порушення (п.2 ст.9 Закону України № 1105; п.6 розділу V постанови правління ФССУ від 12.09.2017 № 42).

3. Виплати НЕ призупиняли через «нестачу коштів». Кошти надходять на рахунок Фонду щодня, по мірі сплати єдиного внеску страхувальниками та подальшого здійснення розподілу і перерахування частки від ЄСВ у розмірі 9,37% Державною казначейською службою.

4. Для відновлення виплат необхідно, щоб Міністерство соціальної політики подало, а Кабінет Міністрів України затвердив зміни до бюджету Фонду на 2019 рік (п.5 ст. 4 Закону України № 1105).

5. Видатки Фонду на виплату матзабезпечення та соціальні послуги визначено бюджетом у розмірі 12,974 млрд гривень, з яких 12,5 млрд грн – на матеріальне забезпечення. З 01 січня по 19 листопада 2019 року Фонд профінансував 12,5 млрд гривень матеріального забезпечення (бюджет Фонду: постанова КМУ від 16.01.2019 № 16).

6. Попри наведене вище, директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков 21 листопада підписав відповідні документи для повного відновлення всіх виплат матеріального забезпечення. Відновлення виплат знаходиться під особистою відповідальністю Є.Баженкова, оскільки фінансування Фондом лікарняних і допомог по вагітності та пологах відповідно до законодавства на сьогодні неможливе без внесення змін до бюджету Фонду.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up