Лікарняні у 2019-му: хто і наскільки більше отримає

Лікарняні у 2019-му: хто і наскільки більше отримає
  • Змінився розмір допомоги по вагітності, він зріс. Раніше було майже 15, 5 тис грн. Тепер – більше 17 тисяч.
  • Якщо в 2018 розрахунок з мінімальної заробітної плати був 122,31 грн, то в 2019 році – 137,09 грн.  Це та різниця, на яку зросли виплати при відсутності страхового стажу працівника.

- Днями чула в якійсь програмі по телебаченню, що нібито зросла сума виплат за лікарняним, - звернулась на гарячу лінію «20 хвилин»  тернополянка Ілона Байчук. – Ви колись писали, кому і за яких умов нараховують виплати через відсутність на роботі по хворобі. Нагадайте, будь ласка, скільки я отримуватиму, якщо страховий стаж у мене 7 років.

Жінка каже, що потрапила до лікарні напередодні Різдва. Її виписали, але направили на амбулаторне лікування – тобто, до сімейного лікаря.

  • Фактично весь січень я на лікарняних, - каже жінка. – Як можна хоч приблизно визначити, скільки грошей я отримаю в такому випадку. І чи отримаю взагалі.   

Питання читачки ми адресували до спеціаліста управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Олени Шведик.

Відео дня
  • Незалежно від підвищення мінімальної заробітної плати, виплати по тимчасовій непрацездатності не змінилися, все залежить від страхового стажу застрахованої особи, пояснила пані Олена.

Скільки дадуть, якщо стаж менше півроку

Частиною 4 статті 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» № 1105 визначено, що застраховані особи, які протягом 12 (дванадцяти) місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на матеріальне забезпечення відповідно до цього Закону в таких розмірах: 

  • допомога по тимчасовій непрацездатності - виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку ( з 01 січня розмір мінімальної заробітної плати 4173 грн.); 

Якщо в 2018 розрахунок з мінімальної заробітної плати був 122,31 грн, то в 2019 році – 137,09 грн.  Це та різниця, на яку зросли виплати при відсутності страхового стажу працівника.

  • допомога по вагітності та пологах - виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати та не менше за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку ( з 01 січня розмір мінімальної заробітної плати 4173 грн.).

Зріс розмір допомоги по вагітності

У 2018 мінімальний розмір допомоги по вагітності та пологах (для застрахованих осіб у яких страховий випадок настав у 2018) був:

3723/30,44*126=15410, 58 грн.

У 2019 мінімальний розмір допомоги по вагітності та пологах (для застрахованих осіб у яких страховий випадок настав у 2019) буде:

4173/30,44*126=17273, 34 грн.

  • Статтею 21 Закону № 1105 передбачено, що страховий стаж визначається за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження - у порядку та на умовах, передбаченихзаконодавством, що діяло раніше, - каже Олена Шведик. – Такий розрахунок повинен робити страхувальник на підставі даних Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, наданих застрахованою особою у вигляді довідки Пенсійного фонду України.

Довідка

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу в таких розмірах *: 

  • 50 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до трьох років; 
  • 60 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж від трьох до п’яти років; 
  • 70 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років; 
  • 100 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років.

*Згідно з вимогами статті 24 Закону № 1105.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олена Шведик

    Шановна Ірино Белякова! Хочу зазначити що питання яке опубліковано від Ілони Байчук  Ви мені не задавали. І відповідь від мене Ви не отримували. Інформацію яку я надала нашому спеціалісту по роботі зі ЗМІ не відповідає тій яка опублікована, вона не стосується запитання. Прошу Вас ніколи не використовувати моє прізвище без моєї згоди.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up