Можна не купити новий одяг, але задонатити на ЗСУ: як змінилися витрати тернополян за рік вторгнення?

Можна не купити новий одяг, але задонатити на ЗСУ: як змінилися витрати тернополян за рік вторгнення?
  • Через повномасштабне вторгнення деякі українці зіткнулися з безробіттям чи малими доходами. 
  • До того ж, ми систематично помічаємо, як зростає вартість на оренду житла, продукти та різні послуги. 
  • Ми поцікавилися у пересічних тернополян, як вторгнення вплинуло на їхній фінансовий стан? Чи доводилося від чогось відмовляться?

 

Ольга, 45 років, вчителька

 — Цей рік справді був дуже складним для українців, але ми маємо мету, тож заради неї можна від чогось відмовитися. Зараз збільшилася плата за комунальні послуги, а також ціни на продукти. Тому витрати наші більші. Але ми живемо в нашій державі і мусимо її підтримувати. Також я кожного місяця намагаюся донатити на ЗСУ.


 

Відео дня

 

 

Василь, майже 70 років, пенсіонер

 — В мене головні витрати — донати на Збройні сили України. Основні витрати з бюджету в мене йшли на комунальні послуги та армію. Зараз я також відмовився від куплених фруктів та овочів. Все собі з села привожу та й по магазинах практично не ходжу, бо живу сам. 


 

 

 

 

Ольга, 30 років, переселенка

 — Самі ми з Харківської області і зараз в Тернополі винаймаємо житло. Наші витрати за цей рік дуже збільшилися. Бо треба все тут знову купувати. Важко, звичайно, але ми тримаємося. І обов’язково допомагаємо армії. Слава Україні!

 

 

 

 

 

Ганна, 81 рік, пенсіонерка

 — Пенсії взагалі не вистачає, щоб прожити. Що ж її лише 2800 гривень. Ні пенсії, ні здоров’я нема. Я хворіла ковідом і так постійно треба купувати ліки. Тішуся, що діти мені завжди допомагають. Не знаю, як я б впоралася без них. А ще треба, щоб ніхто не крав гроші з бюджетів. Ні зараз, ні після Перемоги.

 

 

 

 

 

Богдан, 55 років, директор транспортної фірми

 — Нічого зайвого не купую, обходжуся тим, що є. Якось у мене виходить. Незапланованих витрат теж не було. Бо ні з машиною, ні з побутовою технікою за рік проблеми не виникали. Звичайно, за час війни витрати збільшилися, але моя робота дозволяє коригувати прибутки. 


 

 

 

 

Анастасія, 36 років, дизайнерка одягу

 — Від початку повномасштабного вторгнення ми змушені були залишити своє житло і переїхати з Харкова до Тернополя. Тут нам доводилося купувати все, навіть додатково шукали роботу, щоб вижити. Я з дитиною, тому витрати більші. І її треба одягнути, і собі щось хочеться купити, і ліки обов’язково потрібно мати. Ціни за цей рік в середньому зросли день на 30-40%. Але крім того, ми стараємося допомагати нашій країні та людям, що постраждали, адже ми на власному досвіді відчули, як це залишитися без всього. 

 

 

 

Юрій, 33 роки, викладач

 — При покупці товару я завжди дивлюся на виробника товару або перевіряю інтернет-платформу, з якої замовляю певний продукт. Щоб не фінансувати країну-агресора або фірми, що її підтримують. Витрати однозначно зросли, але на що саме став більше витрачати коштів, я сказати не готовий. Та як там не було, донатити на ЗСУ не забуваю. 

 

 

 

 

 

Людмила, пенсіонерка

 — Витрати наші збільшилися, життя стало набагато складнішим, особливо з малою дитиною. За цей рік нам доводилося в чомусь собі відмовляти, бо ніхто не відмінив комунальні платежі та щоденні витрати. Ми могли собі відмовити в новенькому одязі чи взутті, але старалися водити дитину на спортивні заняття, на гімнастику та інші заходи, що організовували в школі. Але і не забували донатити на ЗСУ. Інколи самостійно скидаю кошти на різні фонди або збираємо якісь шкарпетки солодощі від школи. 

 

Нагадаємо, з першого січня 2023 року мінімальна заробітна плата в Україні – 6 700 гривень на місяць. Якщо говорити за погодинну роботу, то мінімум – 40,46 гривень. 

Щодо прожиткового мінімуму, то також відбулися зміни, як для дітей, так і для працездатних чи непрацездатних осіб:

  • на одну особу в розрахунку на місяць – 2589 грн;
  • для дітей віком до 6 років – 2272 гривень;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 2833 гривень;
  • для працездатних осіб – 2684 гривень;
  • для осіб, які втратили працездатність – 2093 гривень.

А як змінилися ваші витрати цей рік? Від чого відмовилися? Чи мали незаплановані покупки? Пишіть у коментарях!

Автори: Поліна Дайнега, Андрій Менько

Читайте також:

Ми порівняли курс валют в обмінниках і банках Тернополя: дивіться, де вигідніше

За рахунок штрафів муніципали поповнили бюджет майже на 9 млн. Аналізуємо, що ще робили

Овочі та фрукти дорожчають, а цибуля тепер золота! Ми порівняли, де дешевше купувати у Тернополі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Алена Феськова

    Вже так надонатили що влада більше нагинає людей чим росія
    І свавілля воєнкоматів
  • Petro

    Чотири місяці наначу на водоканал,дописують щомісяця три куби. Це при тому,що поміняна вся система водопостачання будинку. А ще з першого квітня піднімуть тарифи,отже донати на водоканал ще збільшаться. Якось так!
  • Свєток Свєток Свєток

    Люди збідніли ,
  • Діма Андрущенко

    Все на нулі....

keyboard_arrow_up