Скільки з наступного місяця коштуватиме пляшка горілки, коньяку і пива

Через нові акцизні ставки ціна на лікеро-горілчані вироби зросте до 20%, а на пиво та вино до 12%. Ціни на алкогольну продукцію почнуть зростати вже з наступного місяця, запевняє місцевий фахівець.

...

З наступного місяця найдешевша пляшка оковитої коштуватиме приблизно 84 грн. Щодо коньяків, то ціна залежатиме від кількості зірок. Проте в середньому цей напій буде дорожчий на 10-20 грн.

  • Збільшення акцизу пов'язано з тим, що запроваджений у минулі роки розмір мінімальних цін не відповідав реальним витратам суб'єктів господарювання на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв, - роз'яснюють в уряді.

Збільшення цін на алкогольні напої не вплине на об'єми споживання алкоголю тернополянами, переконаний фахівець Віталій Левицький.

  • Той, хто пив - пити буде, однак питання в тому, що будуть пити містяни? - коментує фахівець. - На мою думку, тернополяни почнуть більше споживати сурогату, фальсифікату та самогону. Місцеві самогонщики та так звані “шинки” та “кнайпи”, що продають фальсифікат, який вони розливають "по підвалах" - почнуть добряче заробляти. А це все відіб'ється на здоров'ї тернополян.

Віталій Левицький зазначає, що минулого року в нашій державі кожна друга пляшка оковитої була підроблена. Проте з черговим збільшенням акцизу на 20% тіньовий оборот нелегального міцного алкоголю може сягнути аж 70%. За статистикою, близько 70% смертей від усіх отруєнь в Україні припадає саме на алкоголь. За приблизними оцінками, минулого року майже 3 тисячі людей померли від отруєння алкоголем.

Насправді, продовжує експерт, підвищення акцизу відчують усі виробники хмільних напоїв та суміжних галузей в тому числі і фермерські господарства, що постачають пшеницю, ячмінь, хміль, виноград тощо.

  • Як показує досвід, кожне підвищення акцизу на алкогольну та слабоалкогольну продукцію скорочує його легальне виробництво, - наголошує Віталій Лвицький.

Фахівець наводить приклад і каже, що попереднє підвищення акцизу, яке було наприкінці минулого року, скоротило виробництво вина в Україні приблизно на 20%. Така група вин, як “Херес” та “Кагор”, що виготовляють вітчизняні виробники, скоро почнуть зникати з нашого ринку.

 

Коментарі (0)

Анонім

Ви не авторизовані

Новини за темою