Партнер рубрики Події

Жителі Тернопільщини можуть зігрітися у понад 30 пунктах: які умови та що доступно

Жителі Тернопільщини можуть зігрітися у понад 30 пунктах: які умови та що доступно
  • Від сьомого січня у Тернополі та області спостерігається зниження температури повітря до -20 °C.
  • Де зможуть зігрітися люди та чи відкриватимуть додаткові пункти обігріву – дізнавалися «20 хвилин».

Загалом в осінньо-зимовий період на території області готові до роботи 406 стаціонарних «Пунктів незламності». Про це «20 хвилин» розповідав в.о. голови Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Важинський.

— Їх відкривають органи місцевого самоврядування, районні та обласна адміністрації, ДСНС України в Тернопільській області, правоохоронці. Долучився до облаштування та відкриття місць безпеки і відповідальний бізнес. Крім того, ще один пункт облаштували на залізничному вокзалі, — розповів пан Важинський.

Відео дня

Також п’ятого січня на засіданні Ради оборони Тернопільської області повідомили, у разі необхідності пункти незламності будуть переведені з режиму готовності до цілодобової роботи.

Понад 30 працюють цілодобово

На базі кожного підрозділу Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Тернопільській області функціонують цілодобові пункти обігріву. Зі слів речника ДСНС України Сергія Даніліна, загалом їх понад 30.

— Це звичайні приміщення. У кожному пункті є місця для сидіння, є генератори. Там люди можуть зігрітися, підзарядити свої гаджети, скористатися інтернетом. Також є електричні чайники, щоб випити чаю, базові медичні препарати. Станом на восьме січня ажіотажу від жителів Тернопільщини на пунктах чергові не спостерігають. Якщо буде потреба, то ми заберемо з приміщень автівки і розширимо площу таких пунктів, — розповідає речник.

Чи встановлюватимуть наметові пункти обігріву – наразі невідомо. Все залежить від того, чи буде відповідне розпорядження від представників міської та обласної влади.

— Ми готові розгорнути 12 пересувних «Пунктів незламності». Вони можуть бути у вигляді наметів чи автомобілів підвищеної прохідності. Традиційно там встановимо генератори, комплекти освітлення, вогнегасники, медичну аптечку та мережеві подовжувачі розетки. Як завжди, чай, одноразовий посуд, вода та інтернет. Наскільки мені відомо, станом на восьме січня влада не зверталася з листами-проханнями до ДСНС щодо розгортання додаткових об’єктів, — каже Сергій Данілін.

Щодо «Пункту незламності», який на початку грудня 2023 року відкрили на Театральному майдані, то він працює лише у суботу та неділю за графіком – від 08.00 до 20.00.

— Це рішення Тернопільської міської ради і вплинути на нього ми не можемо. Адже наша служба надавала лише приміщення – металевий фургончик, а ось функціонує він виключно коштом міськради. «Пункти незламності» — це більше про відсутність світла, надзвичайні ситуації, — додає пан Сергій.

Міська рада не бачить необхідності?

У Тернопільській міській територіальній громаді є дев’ять «Пунктів незламності «Тепле місто». З них п’ять цілодобових і чотири мають працювати за графіком – з 08.00 до 17.00 або до 21.00. Розповів «20 хвилин» заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Владислав Стемковський.

Точні назви та адреси пунктів у Тернополі можете знайти на мапі. Фіолетовим кольором ми позначили об’єкти, які функціонуватимуть цілодобово, а помаранчевим – за графіком.

Та чи працюватимуть вони при температурі -20 °C? Журналісти «20 хвилин» запитали у речниці Тернопільської міської ради Мар’яни Зварич.

— «Пункти незламності» будуть працювати та приймати тернополян, якщо зникне світло на понад три години. Наразі потреби в них немає, адже в місті є водопостачання, електроенергія та вода. Окрім того, морози передають сильні лише в одну ніч, а далі вже буде потепління, — каже пані Мар’яна.

Нагадаємо, мапа з розташуванням пунктів незламності доступна в застосунку «Дія». Її можна завантажити для перегляду офлайн. Також на офіційному сайті.

Читайте також:

Є біотуалети, каремати і польова кухня. Ми перевірили пункти масового проживання у школах

Через нерозчищені дороги в Тернополі затори та аварії

Дехто чекає годину на автобус: «20 хвилин»: як працює громадський транспорт у Тернополі

Прогнозують мороз 20 градусів, але діти до школи на Тернопільщині підуть

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up