«Рука допомоги»: хто та як з тернополян може отримати безвідсотковий кредит на розвиток бізнесу

«Рука допомоги»: хто та як з тернополян може отримати безвідсотковий кредит на розвиток бізнесу
  • Замість соціальних виплат кредит на розвиток справи! В Україні поновили державну програму «Рука допомоги».
  • Це реальний шанс для малозабезпечених родин Тернопільщини відкрити свій бізнес і стати успішним підприємцем.
  • Ми дізналися, як стати учасником програми та на яку суму кожна родина може розраховувати.

Наразі у Тернополі є 298 малозабезпечених сімей. Про це нам повідомили в управлінні соціальної політики Тернопільської міськради. Хто саме вважається малозабезпеченими, начальник управління Володимир Сулима пояснює так.

— Це все залежить від кількості членів родини та щомісячних доходів на кожного. Зараз малозабезпеченою ми можемо вважати ту, яка з поважних або незалежних від неї причин, має середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї. Є спеціальна формула, за якою ми вираховуємо, чи вистачає місячних доходів на кожного. Але це вже коли один з членів родини звертається по допомогу, — каже пан Володимир.

Що відомо про програму?

«Рука допомоги» — державна програма, що спрямована на підтримку малозабезпечених осіб у відкритті власної справи або під час навчання для підвищення кваліфікації, що знадобиться для бізнесу. Ця допомога є одноразовою безвідсотковою та поворотною.

Відео дня

Головна мета – малозабезпечені здобувають економічну самостійність і більше не потребують систематичних соціальних виплат. Більше того, вони стають роботодавцями для інших.

Програму розробили спільно зі Світовим банком у 2016−2018 роках. До повномасштабного вторгнення пілотний варіант запускали на Львівщині, Полтавщині, Харківщині, Донеччині, Житомирщині та Чернігівщині. Цього року на її реалізацію держава виділила 9,6 мільйонів гривень.

За інформацією Тернопільського обласного центру зайнятості, учасниками програми можуть стати непрацюючі малозабезпечені працездатні особи. Вони обов’язково мають отримувати відповідну соціальну допомогу від держави та бути зареєстрованими як безробітні.

— Малозабезпечені зможуть оформити цю допомогу на трирічний термін для відкриття та розвитку бізнесу. Максимальна сума допомоги складає 100,5 тисяч гривень. Це до 15 мінімальних зарплат на початок 2023 року. Цю суму вони мають витратити на придбання обладнання та матеріалів, необхідних для відкриття та розвитку бізнесу, — розповідає директор центру Василь Олещук.

Як стати учасником програми?

Подати заявку на участь у державній програмі просто. Варто лише звернутися до місцевої філії Тернопільського обласного центру зайнятості. Вони є в Тернополі, Чорткові та Кременці. Під час звернення обов’язково при собі необхідно мати пакет документів, бізнес-план та заяву про надання фінансової допомоги.

— Кожен має принести довідку про несудимість, витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна та інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Наші працівники готують ваші документи для подання на розгляд комісії. Також вони проінформують вас не пізніше, ніж за п’ять робочих днів про дату та час проведення засідання. Адже ви маєте бути присутнім під час розгляду вашої заявки та бізнес-плану. Власне одразу ви і почуєте рішення комісії, — додає пан Василь.

Якщо комісія погодила вам видачу коштів на власну справу, то ви маєте протягом 30 днів зареєструвати ФОП або юридичну особу. Також укласти угоду про надання фінансової допомоги з регіональним центром зайнятості.

— Сума залежить від того, які кошти вказані в бізнес-плані і необхідні для відкриття власної справи, але не більше ніж 100,5 тисяч гривень. Важливий нюанс – кошти на руки ви не отримаєте. Ви маєте надати до центру зайнятості рахунок та договір, укладений між учасником програми і постачальником обладнання та матеріалів, необхідних для заснування власної справи. Оплата витрат проводиться регіональним центром зайнятості на підставі цих документів, — наголошують в центрі зайнятості.

Як і коли повернути кошти?

Допомога є безвідсотковою, але поворотною. Тож, ми поцікавилися у представників центру зайнятості, яким саме чином малозабезпечені родини мають згодом повертати кошти? Безготівково на певний рахунок чи у вигляді податків?

Та виявляється, за умовами програми є кілька варіантів повернення. І кожна людина має обрати зручний для себе.

— Перший варіант – людина може після закінчення терміну кредиту повернути всю суму одним платежем. Другий варіант – достроково повернути всю суму одним платежем. Третій варіант –повернути суму грошей частинами й відповідно до графіка, узгодженого з центром зайнятості. Важливий момент – сума фінансової допомоги, що повертається, зменшується на суму сплачених податків, зборів і єдиного соціального внеску, — наголошують працівники центру зайнятості.

Натомість є варіант і не повертати фінансову допомогу, що надає вам держава. Він дозволений для підприємців, які сплачували податки, збори і єдиний соціальний внесок. Загальна сума має перевищувати розмір державної допомоги.

Або як варіант – підприємець у перший рік з дати отримання допомоги працевлаштовав за направленням центру зайнятості не менше двох осіб із малозабезпечених сімей. Вони мають працювати щонайменше два роки.

УВАГА! Центр зайнятості вже приймає заявки, тож якщо ви хочете скористатися можливістю, але маєте власні побоювання, можете отримати безкоштовну консультацію від фахівців. Під час консультації є можливість поставити важливі для вас питання.

Читайте також:

«єОселя»: на Тернопільщині уже 18 осіб отримали іпотеку під 3%. Ми дізналися, як все оформити

Як отримати від 50 до 250 тисяч на власний бізнес? Реальний досвід тернополян, які вже це зробили

Варто не лише мати, а й розвивати. Як тернопільський підприємець врятував квітковий бізнес під час війни та блекауту

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up