Що буде, якщо тернополяни не платитимуть за обігрів під'їздів? Ми з'ясували

Що буде, якщо тернополяни не платитимуть за обігрів під'їздів? Ми з'ясували
Фото: Вадима Єпура
  • Поки одні тернополяни із «космічними» платіжками на руках думають, де взяти гроші на оплату обігріву під'їзду і підвалу, інші пишуть у соцмережах — платити не будемо!
  • Тож хто виграє від цього? Ми вирішили розібратися, що «світить» тим, хто навідріз відмовляється платити за ті послуги, які раніше були безкоштовними. 

 

Так, у Типових індивідуальних договорах про надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води від КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» визначена відповідальність за несплату. Яка? 

Нагадаємо, до типових договорів тернополян приєднали за замовчуванням, бо  вони не обрали свій тип договору.

Читайте також: Скільки градусів має бути у під'їзді, щоб платити за його обігрів? Дивіться, які послуги мають надавати

Відео дня

 У Тернополі створять робочі групи для обстеження багатоповерхівок. Що перевірятимуть Платимо за холод у під’їзді?

Ми перевірили, яка насправді температура у тернопільських будинках (ЕКСКЛЮЗИВ)

Розрахунковим періодом для сплати за послугу є календарний місяць. Пункти 44-45 цих договорів визначають, якщо споживач сплатить несвоєчасно за послугу, то на нього накладуть пеню в розмірі 0,01% суми боргу за кожен день такого прострочення. 

Тому за несплату ваші платіжки лише зростуть, а у гості чекайте виконавчу службу, якщо добровільно не погасите борг.

Нарахування пені починається з першого робочого дня за останнім днем місяця, у якому ви мали б сплатити. 

Читайте детальніше про умови цих договорів:

Типовий індивідуальний договір про надання послуги з постачання теплової енергії 

Типовий індивідуальний договір про надання послуги з постачання гарячої води 

Наголошуємо, що п.49 Типового договору з постачання теплової енергії передбачено, що тепломережі зобов’язані прибути на виклик споживача для проведення перевірки якості надання послуги у строк не пізніше ніж протягом однієї доби з моменту отримання відповідного повідомлення споживача. 

Все ж очікуємо на вихід до будинків робочих груп і того, що внаслідок таких обстежень платіжки тернополян стануть прийнятними. Журналісти «20 хвилин» стежать за цієї ситуацією, тому не пропустіть наші найсвіжіші новини. 

Коментар юриста

Віталій Вітів, адвокат

Практика судитися із тепломережами — невтішна

Тому плата нікуди не дінеться, а от що робити, коли, на вашу думку, її нараховують не так?

— Можна звертатися із заявою до виконавця послуг — КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» з проханням надати в найкоротші терміни роз'яснення щодо обліку фактично спожитої теплової енергії для опалення конкретного будинку та розрахунків на оплату цієї послуги, — наголошує авокат.

Тернополяни, котрі в даній ситуації є споживачами, вправі отримати відповіді на свої запитання також від Інспекції з питань захисту прав споживачів і від Держпродспоживслужби.

Зростає успіх саме колективного звернення усіх мешканців — співвласників багатоквартирного будинку. 

Крім того, Віталій Вітів наголошує, що на час дії карантину та протягом 30 днів з дня його відміни заборонено нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, а також примусове виселення боржників з «комуналки» з належного їм житла під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги. Це передбачено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 530-IX. 

— Якщо ви не сплачували за нову послугу і у вас утворилась заборгованість, тепломережі вправі звернутися до суду за видачею судового наказу. Так до вас можуть заявити вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг з урахуванням індексу інфляції та 3% річних, нарахованих на суму заборгованості. Про це боржник може і не знати. Тобто до суду його не викликатимуть, а судовий наказ про стягнення заборгованості випишуть. — пояснює адвокат. — Більше того, боржників, після 30-ти днів від відміни карантину, чекатимуть арешти банківських рахунків і стягнення з них. Фактично боржники про це і не знатимуть. Також доплюсуйте до свого боргу виконавчий збір, бо сплачує його саме боржник.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (36)
  • Микола Кумановський

    Лохотрон
  • Yura Dmitrovsky

    Придурки по вул Купчинського 9 дім який має 9 поверхів а батареї тільки на 1 поверсі і то ледь -ледь теплі.То за який х.. ми маємо такі гроші платити.Бо чиновникам немає що красти.Та в землю вони то все за собою незаберуть.
  • Віктор Почаїв

    Пишіть ,не пишіть,а платити будете.

    Система побудована так.

    Подивіться свої платіжки за обслуговування будинків ОСББ.

    Платежі виросли в 2-3 рази.

    К-сть дармоїдів, які сидять в конторі і їх зарплати ростуть,а двірників нехватає.

    Платили і будемо платити.
  • Оля Гуменюк

    Цікаво коли прийдуть міряти температуру в під'їзді??? Напевно коли на вулиці буде +10  то тоді в під'їзді точно бо буде +18,

keyboard_arrow_up