Селам біля Тернополя призупинили дискредитацію за пропискою

Селам біля Тернополя призупинили дискредитацію за пропискою

Депутати призупинили до 1 травня рішення про те, що тернополяни без місцевої прописки будуть сплачувати за освіту і медицину за прейскурантом. Проте призупинили не значить, що відмінили. Хто зрештою буде платити, вирішує комісія

Депутати призупинили рішення від 24 лютого цього року про взаємовідносини з територіальними громадами. Нагадаємо, на його підставі з жителів навколишніх сіл мали намір отримувати додаткову оплату за відвідування дитячих садочків та медичних закладів. Рішення відклали до 1 травня. За цей час бюджетна комісія та управління фінансів повинні знайти механізм, який не дасть фінансовому тягару лягти на плечі простих людей. 

На сесії міськради було багато суперечностей стосовно цього рішення. Зокрема багатьох депутатів цікавило питання, що буде з тими, хто живе в іншому населеному пункті і за нього органи місцевого самоврядування не захочуть оплачувати і укладати договір про міжбюджетний трансфер.

Нагадаємо, тернополяни обурювалися стосовно плати за садки і медицину для тих, хто не має прописки, бо воно суперечить Конституції України. Як результат - рішення від 24 лютого 2017 р. за №7/14/19 «Про взаємовідносини з об`єднаними територіальними громадами (іншими органами місцевого самоврядування) у сфері надання послуг» призупинене до 1 травня цього року. За цей час постійна комісія міської ради з питань бюджету та фінансів і управління фінансів повинні знайти компроміс, та розробити механізм міжбюджетних трансферів для того, аби фінансовий тягар не ліг на плечі простих людей.

Відео дня

Село не буде оплачувати послуги

Де взяти кошти на оплату садочка з наступного місяця для свого сина Стаса, турбується його батько Роман Вихрій. Адже приписку він має не місцеву. 

— Обставини склалися так, що ми приписані у селі Вишгородок, що у Лановецькому районі, тим часом я працюю та проживаю у Тернополі, - розповідає чоловік. - Відповідно до нових ініціатив тернопільських депутатів, з першого травня такі сім'ї як ми освітні та медичні послуги будемо оплачувати з власної кишені.

Роман каже, що у його сім'ї працює лише він, оскільки дружина Катерина зараз у другій декретній відпустці.

— Сьогодні навіть найменше додаткове фінансове навантаження на наш сімейний бюджет великим тягарем впаде на мої плечі, - каже Роман. - Оскільки я сумніваюся, що Вишгородоцька сільська рада буде оплачувати медичні чи освітні послуги моєї сім'ї. 

Реально існує субвенція лише на медицину

За словами міського голови Сергія Надала, у тернопільських садочках навчається 685 дітей із сусідніх сіл. Це при тому, що у черзі чекають ще 915 дітей з обласного центру.

— Втрати тернопільского бюджету загалом майже 19 мільйонів гривень,- наголосив Сергій Надал.  

Аргументація міського голови на користь зазначеного рішення була досить простою - Тернопільський район отримує кошти з держбюджету. Мешканці прилеглих населених пунктів отримують послуги у Тернополі за кошти, які приходять на місто, а район в той час невитрачені кошти використовує на інші цілі.  

Проте іншої думки громадський діяч Павло Іванечко.

— Реально субвенція району приходить лише на медицину, - наголошує громадський діяч. - Тому в цьому контексті з населеними пунктами, що поблизу Тернополя, є сенс говорити.

Однак щодо інших послуг, продовжує Павло Іванечко, недоцільно мерії вести перемовини з районною радою про міжбюджетні трансферти. Оскільки жоден населений пункт не отримує субвенції на послуги в ДНЗ чи позашкільних навчальних закладах, тобто школах естетичного виховання, спортивних тощо.

— Тобто виходить так, що місто каже, що селища отримали на це гроші, тому їх потрібно віддати, - наголошує Павло Іванечко. - Проте реально район їх не отримав, відповідно немає що віддавати. 

Знайти компроміс хоче комісія

— До 1 травня ми будемо спілкуватися з представниками районної ради та з представниками ближніх сіл та громад з приводу вирішення цієї проблеми, - розповідає член постійної комісії міської ради з питань бюджету та фінансів Назарій Зелінка. - За цей час ми повинні налагодити механізм взаємовідносин між органами місцевого самоврядування, для того, аби звичайні мешканці не відчули дискомфорту. 

Це рішення, як каже пан Зелінка, в основному буде стосуватися тих людей, які  проживають у районі. Оскільки в основній масі медичні та освітні послуги отримують в місті саме мешканці приміських сіл. Проте, що робити тим громадянам, які мають приписку у інших районах, депутат не відповів.

— Станом на сьогодні ще нічого не зрозуміло, оскільки ідуть перемовини, - продовжує він. - Зараз відбувається процес децентралізації, відповідно громади повинні взаємодіяти між собою і повинен бути налагоджений механізм міжбюджетних трансфертів. 

Якщо й інші міста введуть таку практику, пан Зелінка переконаний, що Тернопіль буде здійснювати ці міжбюджетні фінансові взаємовідносини. 

— На мою думку, якщо людина не приписана у місті, однак працює у Тернополі і сплачує відповідні податки у бюджет міста, то її необхідно прирівнювати до мешканця міста, оскільки вона є наповнювачем місцевого бюджету, - наголошує Назарій Зелінка. - Левова частка грошових надходжень у місцевий бюджет - ПДФО. Однак, якщо дитина ходить в тернопільський дитсадок, а її батьки зареєстровані підприємцями не в Тернополі, то виникає логічне питання - чому тернополяни мають оплачувати послуги за цю дитину?

Тож яке рішення приймуть місцеві посадовці з депутатами стосовно даного питання, зможемо дізнатися вже найближчим часом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Denys Kuznetsov

    Жити гідно у благодатному краї - Дунаєвецька міська об’єднана територіальна громада

    http://pvisti.info/index.php/component/content/article?id=2709:zhyty-hidno-u-blahodatnomu-krai

  • орися деревляк

    Правильно більшість людей працюють на базарі і неоформлені то які податки вони платять а живуть у селі хай сільскі ради рішають а всі хочуть вчитися в місті а в селах школи пустують.
  • Гевко Славік

    Перекрийте зранку маршрутки , і в Тернополі не буде кому працювати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up