Штрафів немає, але платити потрібно: як заощаджувати на комуналці під час карантину

Штрафів немає, але платити потрібно: як заощаджувати на комуналці під час карантину
  • Через карантин багато тернополян змушені залишатися вдома. Багато людей пішли у відпустки за власний рахунок, адже роботи немає. Однак за комунальні послуги платити доведеться.
  • Ми підготували прості поради, які допоможуть вам заощаджувати на комунальних послугах. Також пишіть свої поради, якими користуєтесь ви у коментарях.  

Під час карантину в Україні діють послаблення для населення. Нараховувати пеню та штрафи за несвоєчасну оплату комунальних послуг не будуть, однак це стосується заборгованості за час карантину.

На субсидії та соціальні виплати заборгованість під час карантину також не вплине.  

- Ми можемо припинити субсидію, якщо є заборгованість більше 340 гривень, - каже  пояснює начальник управління соціальної політики Володимир Сулима. – Але якщо ця заборгованість буде за теперішній період (час карантину), то ми це враховувати не будемо. Тобто якщо є заборгованість до карантину, це вплине на субсидію. Якщо вона з'явилась під час нього, ми це не враховуємо. 

Відео дня

Виплати здійснюють у штатному режимі. Однак тернополян закликають не затягувати з оплатою комунальних послуг та по можливості своєчасно платити за послуги.

Штрафів немає, але платити потрібно

Хоча штрафів та пені за несвоєчасну сплату комунальних послуг під час карантину не буде, однак тернополян закликають платити за послуги вчасно, адже від цього залежить робота підприємств.

- За всі послуги, які надає підпримство буде нарахована плата згідно до діючих тарифів, - повідомив директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма. - Ми не рекомендуємо споживачам накопичувати борги, адже в перспективі їх буде незручно погашати. Також варто розуміти, що для того щоб забезпечити стабільну роботу підприємства, ми повинні своєчасно отримувати оплату від споживачів, щоб розраховуватися з нашими зобов’язаннями також. Зокрема – сплачувати за електроенергію, виплачувати нашим працівникам зарплати та оплачувати матеріали, які ми використовуємо в роботі.

У ДП «Газпостач» також закликають своєчасно сплачувати рахунки за газ та подавати показники лічильників. Оскільки підприємство працює в режимі онлайн, своїх споживачів закликають здійснювати всі операції дистанційно.

- Не будьте байдужими до своїх стареньких родичів та сусідів, які відносяться до груп ризику, та  допоможіть їм здійснити подачу показників чи оплату онлайн із своїх гаджетів, - повідомляють в ДП «Газпостач».

ПрАТ «Тернопільгаз» працюють в онлайн-режимі з 16 березня. Жителі Тернопільщини мають можливість отримати всю інформацію за особовим рахунком за допомогою дистанційного онлайн-сервісу «Особистий кабінет».

У ВАТ «Тернопільобленерго» нагадують споживачам про усі можливі способи подачі показників електролічильника дистанційно. Адже в умовах карантину підприємство перейшло на дистанційне обслуговування споживачів і в цей період енергетики очікують росту подачі показників за допомогою онлайн-сервісів. Адже дистанційна подача показників сьогодні є найактуальнішим способом їх передачі. Лише за останній місяць, за допомогою онлайн-сервісів, споживачами області було подано понад 60 відсотків показників електролічильників. Варто і вчасно сплачувати за спожиту електроенергію. Краще за все це робити за допомогою онлайн-ресурсів, а не у відділеннях банків.

Як заощаджувати на комуналці

Для того щоб почати заощаджувати, вам потрібно в першу чергу переглянути свої витрати. Розумно витрачати воду корисно не лише для вашого гаманця, а і для екології.

В першу чергу варто оглянути, чи добре закриваються крани та чи не пропускає воду ваш туалетний бачок чи пральна машинка. Якщо ваш кран чи бачок пропускає воду, щодня на вашому лічильнику будуть збільшуватися показники, а вода стікатиме в трубу. До того ж, несправна сантехніка може привести до більш серйозних проблем. Ніхто не хотів би затопити своїх сусідів. Тому варто стежити за цим. Краще витратити 100 гривень на заміну продавленого ущільнювача, ніж потім витрачати кілька тисяч на ремонт у себе та сусідів. До того ж, замінити ущільнювач можна і самому, якщо ви мажте досвід у цьому, тоді доведеться витратити кілька гривень.

Багато води «накручує» і пральна машинка. Краще за все збирати брудну білизну та прати все разом.

- Я вмикаю пральну машинку лише тоді, коли назбирається багато брудної білизни, - каже тернополянка Ніна. – Пральна машина – це хороша і зручна штука, але вона бере багато води. Тому дещо я перу вручну. Так йде менше води. В машинці я перу постільну білизну, ковдри та речі, коли вони назбируються. Моя знайома кілька років працювала в Німеччині і розповідала мені, що там у будинках пральні машинки – розкіш. Дуже багато людей перуть речі у пральнях. Так значно дешевше. Це практика багатьох Європейських країн. Хоча до цього потрібно звикнути.  

До слова, заощаджувати на пранні в машинці можна не лише на воді. В теплу пору можна прати без віджиму. Також не завжди варто обирати максимальну температуру. Деякі речі можна прати в холодній воді.

Миття посуду також потребує багато води. Краще за все замочувати брудний посуд в теплій воді з миючими засобами, а потім полоскати. Так можна витрачати значно менше води, ніж якщо мити увесь посуд під проточною водою. До того ж, якщо до посуду присохла їжа, вам знадобиться більше часу, щоб її відмити, а доведеться спустити більше води.

Економити газ важче. Саме на газ у платіжках найбільші цифри. Саме тому багато людей замінюють газові котли та плити на електричні. Однак це дороге задоволення. Щоб заощаджувати газ, краще готувати їжу на кілька разів. Також, краще кип’ятити воду в електрочайнику, оскільки так буде дешевше. Якщо у вас немає електричного чайника, краще набирати води стільки, скільки вам потрібно на один раз та не гріти зайву воду. Це позитивно відобразиться на ваших платіжках.

Економити електроенергію також потрібно. Для цього потрібно виробити в собі звички.

- Я почав заощаджувати на електриці кілька років тому, - каже тернополянин Павло. – Спершу я думав, що це все дурниця і можна заощадити кілька гривень, але коли щомісяця раніше я платив близько 400 гривень, а тепер 250 – 300, то починаєш розуміти, що світло в порожній кімнаті не потрібно. Спершу важко звикнути, що за собою потрібно вимикати світло, телевізор, комп’ютер. Важко привчити до цього інших і доводилось нагадувати. Але врешті за кілька тижнів ти вже сам не думаючи коли ввечері виходиш з кімнати, навіть на кілька хвилин, вимикаєш світло.

Як розповідає пан Павло, у будинку замінили усі лампи розжарювання на світлодіодні.

- Старі лами розжарювання ми давно замінили на світлодіодні, - каже Павло. – Хоча здається, що це дорого, на справді це не так. Одна лампочка розжарювання коштує в середньому 15 гривень. Хороша світлодіодна – 150. Здавалося б, в 10 разів дорожче, але світлодіодна споживає електроенергії в рази менше та і такі не перегорають роками. Звичайно, потрібно обирати не найдешевші лампи, бо вони, як правило, не надійні і або миготять, або горять відносно швидко.

У магазинах міста світлодіодні лампочки коштують від 40 до 250 гривень. В середньому, одна коштує 100 гривень. Для того щоб обрати правильну потужність, на коробках пишуть еквівалент потужності лампи розжарювання. Також можна обрати тепле або холодне світло. Відрізняються світлодіодні лампи формою та типом цоколя.

Не варто залишати увімкненими електроприбори. Деяка техніка споживає електроенергію навіть тоді, коли вона активно не працює. В енергозберігаючому режимі комп’ютер також споживає електроенергію. Тому краще його вимикати, аніж лишати працювати.

Таким чином можна побачити, що для того щоб заощаджувати, не потрібно відмовлятися від електроенергії, газу чи води. Достатньо робити це раціонально та виробити в собі звички, навіть якщо не завжди хочеться вимикати за собою телевізор чи світло у кімнаті.

А ви заощаджуєте на комуналці? Що б порадили для економії? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • .

    Сегодня День Рождения человека, которого буржуи, декоммунизаторы и националисты во всём мире боятся до смерти!
    С Днём Рождения Нашего Товарища ЛЕНИНА !!!
  • Скоропад Юлія

    Якщо люди перестануть платити то тоді вони зрозуміють що людей треба на роботу. І закінчити нарешті той карантин
  • Лариса Легка

    Поради з СССР, з яким так борорилися. Пральна машина розкіш для німців - скажіть це Надалу, хай вручну попере речі)))
  • Зеновій Швець

    Стаття замовна постачальниками послуг. Зайдіть на сайт "Тернопільгазпостачу". Чи бачите ви тарифи на газ для населення на квітень 2020 року? Немає!!! Чому?
    По-друге, практично жодному почачальнику послуг НЕМОЖЛИВО  оплатити без банківської комісії . А це- 7-25 гривень ЩОМІСЯЧНО!!! Регулярно платити не потрібно, якщо це законно. Хочуть платежів- хай встановлюють прозорі умови співпраці, особливо газовики. Немає тарифів- немає оплати. Є комісія за кожен платіж- платимо один раз на 3 місяці і економимо по 25-50 гривень. Хіба несправедливо????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up