Чорна п'ятниця 2020: історія та дата свята, цікаві факти

Чорна п'ятниця 2020: історія та дата свята, цікаві факти
Чорна п'ятниця 2020 / фото REUTERS

Цього року Чорна п'ятниця пройде в умовах карантину.

Чорна п'ятниця - це п'ятниця після Дня Подяки в США, коли магазини і торгові центри проводять розпродажі з великими знижками. Цей день відкриває великий період різдвяних свят у США. Традиція проводити чорну п'ятницю поширилася за межі Америки в багато країн світу, повідомляє УНІАН lite.

Товарообіг магазинів в світі на Чорну п’ятницю значно зростає, але не у всіх, а тільки у тих, хто розділяє політику, умови і правила цього заходу. Ця політика проста - обов’язкова знижка, адже покупка повинна бути вигідною. Ті магазини, у яких ці знижки значні - отримають максимальний бонус: зміцнення авторитету, довіру і увагу покупців на цілий рік, пише "Ділова мова"

Традиційні заходи і масові акції, присвячені початку Чорної п’ятниці, можуть тривати цілий місяць і навіть більше, а ефект дня старту розпродажів завжди справляє яскраве враження.

Відео дня

В акціях беруть участь і інтернет магазини - вони пропонують великі знижки в цей період, на деякі категорії іноді до 90%, а їх використання не вимагає від покупця займати чергу з самого ранку.

Найбільше в цей день купують побутову техніку, одяг і взуття, товари для спорту, здоров’я, краси і побуту.

У великих торгових центрах справжній аншлаг і бізнес процвітає, адже люди завжди бажають купити нові речі для себе, для дому та для своїх близьких. Деякі магазини починають готуватися і планують свої акції ще в жовтні, вересні.

Чорна п'ятниця - дата в Україні

Чорна п'ятниця відзначається на наступний день після Дня Подяки в США, який припадає на четвертий четвер листопада. Відповідно, четверта п'ятниця місяця називається Чорною. Дата свята варіюється з 23 по 29 листопада. Цього року Чорна п'ятниця в Україні та світі відзначається 27 листопада.

Чорна п'ятниця - історія свята

Розпродажі після Дня подяки були популярні ще в 17 столітті, але раніше для них не було назви. А "чорною п'ятницею" називали п'ятницю 13-го числа, яка вважається нещасливим днем. З 70-их років день після Дня подяки стали називати чорною п'ятницею через величезні затори на дорогах і великі черги в магазинах - люди поспішали купити подарунки до Різдва. 

У 1980-х газети штату Пенсільванія стали регулярно називати у своїх нотатках день після Дня подяки "Чорною п'ятницею". Назва з'явилася через великі затори на дорогах і через те, що магазини в цей день працюють до пізньої ночі, щоб обслужити якомога більше клієнтів.

Лише на початку 21 століття магазини стали проводити великі розпродажі в цей день, щоб отримати більше прибутку. В Америці люди шикуються в черги біля магазинів ще з ночі четверга, а в п'ятницю магазини переповнені натовпами. Нерідко між людьми виникають бійки за товар.

Як пройде Чорна п'ятниця 2020

У 2020 році Чорна п'ятниця в усьому світі пройде в умовах пандемії коронавірусу. Оскільки багато магазинів пережили кризу через пандемію, навіть найменші торгові точки спробують заробити грошей на розпродажах. Щоб люди могли не відвідувати магазини під час карантину, магазини по всьому світу будуть проводити онлайн-розпродажі.

Цікаві факти про Чорну п'ятницю

  • Чорна п'ятниця - це не тільки спосіб отримати товар за дешевою ціною, але і велике поле для обману. Напередодні Чорної п'ятниці шахраї часто створюють сайти неіснуючих магазинів і зникають після отримання передоплат від покупців.
  • Перший понеділок після Чорної п'ятниці називається Кіберпонеділком. У цей день онлайн-магазини пропонують товар з великими знижками, і проводять розпродажі.
  • За всі дні чорних п'ятниць в США загинуло більше людей, ніж від нападу акул. Люди гинуть в бійках за товари або під натиском натовпу. Наприклад, 2008 році в одному з супермаркетів США натовп покупців затоптав на смерть співробітника торгової точки.
  • Найбільш продаваний товар в цей день в США - це ювелірні вироби та піжами. В Україні на першому місці за популярністю знаходяться смартфони і комп'ютери.
  • Вдівці і розлучені люди купують товари на Чорну п'ятницю в півтора раза частіше, ніж самотні люди.
  • Середній американець в День подяки і Чорну п'ятницю витрачає 335 доларів.

А ви робите покупку у Чорну п'ятницю? Cкільки плануєте витратити? Що купувати найвигідніше? Відповіді пишіть в коментарях.



 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up